ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

Η παλαιά βάση «ακροάσεων» της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND) κοντά στο Μόναχο, που λειτουργούσε για λογαριασμό της… NSA
REUTERS/Michaela Rehle
Μαύρα σύννεφα σκεπάζουν και πάλι τις σχέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας, καθώς η μεταξύ τους διαμάχη κλιμακώνεται σχετικά με το θρίλερ κατασκοπείας μεταξύ των δύο χωρών.
Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε πως τριαντάχρονος πράκτορας των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (BND) ενεργούσε ως διπλός πράκτορας, δίνοντας απόρρητα έγγραφα στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, πιθανότατα στη CIA και την ΝSA.
Φημολογείται πως μέσα σε δύο χρόνια έδωσε στους Αμερικανούς 218 έγγραφα που αφορούσαν τις έρευνες των γερμανικών αρχών για τις υποκλοπές της NSA στη χώρα και ειδικότερα έγγραφα από τις έρευνες που διεξάγει η ειδική επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου.
Ολα αυτά έναντι 25.000 ευρώ.
«Ως εδώ και μη παρέκει»
Χθες, από την Κίνα –όπου και βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη– η καγκελάριος Μέρκελ πήρε θέση στο θέμα, λέγοντας: «Εάν όλα αυτά είναι αλήθεια, πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, αλλά και μια κατάχρηση της εμπιστοσύνης εκ μέρους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών».
Επίσης, χθες, σε μια κίνηση που δεν συνηθίζεται, δηλώσεις έκανε και ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιόακιμ Γκάουκ, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, λέγοντας –μεταξύ άλλων «εάν όλα αυτά είναι αλήθεια, πρέπει να πούμε “ώς εδώ και μη παρέκει”».
Χθες, σε ανακοίνωσή του που μοίρασε στον Τύπο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Μας, ανέφερε πως «πρέπει να σταματήσει η τρέλα με τις παρακολουθήσεις της NSA και να υπάρξουν νομικές κυρώσεις».
Η εκπρόσωπος της Καγκελαρίου στο Βερολίνο, κυρία Βιρτς, σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως «οι ΗΠΑ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος και φίλος της Γερμανίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τα ανεχόμαστε όλα».
Σύμφωνα με την εφημερία «Μπιλντ», ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Ντε Μεζιέρ, σε κλειστή σύσκεψη που είχε με στενούς του συνεργάτες, ανέφερε πως η Γερμανία πρέπει να αλλάξει τελείως τον τρόπο που λειτουργούν οι μυστικές της υπηρεσίες και να στοχοποιήσει ακόμη και φιλικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία ή και η Γαλλία.
«Φάκελος Σνόουντεν»
Στο Βερολίνο βρέθηκε εξάλλου χθες, για προγραμματισμένη συνάντηση με τους ξένους ανταποκριτές, ο Βόλφγκανγκ Κάρεκ, επικεφαλής της νομικής ομάδας ποινικολόγων, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Αμερικανού πρώην πράκτορα του NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν. Απαντώντας σε ερωτήσεις των ξένων ανταποκριτών, ο κ. Κάρεκ σημείωσε πως στόχος του Σνόουντεν και των δικηγόρων του είναι αυτός να πάρει τελικά άσυλο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.
Οπως εξήγησε ο κ. Κάρεκ, η Ρωσία δεν είναι η κατάλληλη χώρα για τον Σνόουντεν, είναι απλά ένας ενδιάμεσος σταθμός και όταν ρωτήθηκε σε ποια χώρα προτιμά να ζήσει, ο δικηγόρος του απάντησε «ο κ. Σνόουντεν –αστειευόμενος– πάντοτε λέει ότι προτιμά να ζήσει στη Βραζιλία. Αλλά δεν είναι θέμα το πού θέλει, αλλά το πού μπορεί να ζήσει. Και η ιδανική περίπτωση θα ήταν να μπορέσει να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να ζήσει με την οικογένειά του».
Σε ερώτηση για το εάν αυτό είναι ποτέ δυνατόν να πραγματοποιηθεί, ο κ. Κάρεκ είπε πως «η ατμόσφαιρα στις ΗΠΑ για τον Σνόουντεν έχει αρχίσει να αλλάζει. Υπάρχουν πολλοί εκεί που τώρα χαρακτηρίζουν τον Σνόουντεν γνήσιο Αμερικανό πατριώτη, που υπερασπίστηκε πιστά το Σύνταγμα της χώρας του».
Οσο για τη στάση των Ευρωπαίων, ο δικηγόρος του Σνόουντεν λέει «πολλοί στην Ευρώπη είναι ικανοποιημένοι από τις αποκαλύψεις του, αλλά ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτε γι’ αυτόν. Και η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται για την ώρα να αλλάζει. Ομως, με τις πρόσφατες αποκαλύψεις, όπως αυτές για τον ρόλο του διπλού πράκτορα στη Γερμανία, δημιουργείται μια δυναμική που μπορεί να αλλάξει την τροπή των πραγμάτων. Θα ήμασταν πολύ ικανοποιημένοι, αν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γερμανίας και δημιουργούσαν ειδικές ερευνητικές επιτροπές των Κοινοβουλίων τους».
Για το πώς ζει ο πελάτης του στη Ρωσία και με τι μέσα, ο κ. Κάρεκ τόνισε πως «Ζει από τις αποταμιεύσεις του, από χρήματα που εισπράττει από διεθνή βραβεία, από χρήματα Ταμείου που έχουν δημιουργήσει εθελοντές, σε καμιά περίπτωση όμως δεν δέχεται χρήματα από τη Μόσχα. Ο ίδιος εργάζεται πολύ καθημερινά, για να αναλύσει όλες αυτές τις πληροφορίες που κατέχει, ενώ τον περιμένει και μια τεράστια λίστα από αιτήσεις για συνεντεύξεις».
«Ξέρει τους κινδύνους»
Οσο για το εάν ο πελάτης του έχει μετανιώσει για τις αποκαλύψεις που έκανε, ο δικηγόρος του Σνόουντεν λέει «όχι, δεν έχει μετανιώσει, γιατί ό,τι έκανε το έκανε έπειτα από πολλή σκέψη. Ηξερε και ξέρει τους κινδύνους. Είναι ρεαλιστής, είχε προβλέψει τις αντιδράσεις. Είναι ένας άνθρωπος φυσιολογικός, χαμηλού προφίλ και σε καμιά περίπτωση δεν είναι Ράμπο. Ο,τι έκανε, το έκανε με καθαρή τη συνείδησή του».
Ο κ. Κάρεκ είπε επίσης πως ο Σνόουντεν έχει μεγάλη στήριξη από το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων, Γερμανούς διανοούμενους και καλλιτέχνες και πως επιθυμεί να έρθει στη Γερμανία για να καταθέσει.
Για τα μέτρα δε που λαμβάνει ο ίδιος ο συνήγορός του, ο Βόλφγκανκ Κάρεκ ανέφερε ότι «ξέρω πως δεν υπάρχει 100% ασφάλεια. Ξέρω πως το κινητό μου παρακολουθείται, ξέρω πως παρακολουθούν τις κινήσεις μου στο ίντερνετ. Για τον λόγο αυτό ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας είναι η προσωπική επαφή με τον Σνόουντεν ή μέσω ενδιάμεσων προσώπων εμπιστοσύνης».