08/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το συγκρότημα θα βγάλει το 2014 το άλμπουμ «The Εndless River»

Oι Pink Floyd είναι αστείρευτο ποτάμι

      Pin It
Ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ στο στούντιο,με την Durga ΜακΜπρουμ, τη Σάρα Μπράουν και την Λουίζ Κλαρ Μάρσαλ στα φωνητικά Pink Floyd στούντιο

Ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ στο στούντιο,με την Durga ΜακΜπρουμ, τη Σάρα Μπράουν και την Λουίζ Κλαρ Μάρσαλ στα φωνητικά
Pink Floyd στούντιο

Κάποιοι θα βιαστούν να μιλήσουν για το νέο άλμπουμ των Pink Floyd, είκοσι χρόνια ακριβώς μετά την κυκλοφορία του τελευταίου τους δίσκου, του «Division Bell», το 1994. Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα όμως, υπάρχουν κάποιες υποσημειώσεις πολύ βασικές. Κατ’ αρχάς να σας δώσω την πληροφορία έτσι όπως την αποκάλυψε με ένα tweet της, εντελώς αναπάντεχα, η τραγουδίστρια Πόλι Σάμσον, η οποία τυγχάνει και σύζυγος του Ντέιβιντ Γκίλμουρ, κιθαρίστα των Floyd. «Παρεμπιπτόντως», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, «το άλμπουμ των Pink Floyd βγαίνει τον Οκτώβριο και θα ονομάζεται “The Endless River”. Βασίζεται σε ηχογραφήσεις του 1994, αποτελεί το κύκνειο άσμα του Ρικ και είναι υπέροχο». Οπου Ρικ, ο Ρικ Ράιτ, ο «κιμπορντίστας» των Floyd που έφυγε από τη ζωή το 2008.

 

Η επιβεβαίωση ήρθε από την τραγουδίστρια Ντέργκα ΜακΜπρουμ, η οποία περιόδευε με το συγκρότημα στη δεκαετία του ‘80 κυρίως. Τις επιπλέον πληροφορίες τις έδωσε με ένα post της στο facebook: «Τα κομμάτια τού “The Endless River” γράφτηκαν την περίοδο που το συγκρότημα δούλευε ακόμη πάνω στο “Division Bell”. Προέρχονται από ένα side project με τον τίτλο The Big Spliff». Τα sessions του Big Spliff, όπως τα περιγράφει ο ίδιος ο Νικ Μέισον των Pink Floyd, είναι «άμπιεντ μουσική, σαν να την έφτιαξε μία μπάντα, όπως οι Orb». Αρχικά τα τραγούδια του «The Endless River» ήταν ορχηστρικά. Ο Γκίλμορ ωστόσο άλλαξε γνώμη και κάλεσε τον περασμένο Δεκέμβριο την Ντέργκα ΜακΜπρουμ ώστε να προσθέσουν φωνητικά σε κάποια από αυτά. Από εκεί και η φωτογραφία που δημοσιεύουμε, πάλι από το twitter της Πόλι Σάμσον. Στο στούντιο, μαζί με τον Γκίλμουρ και την ΜακΜπρουμ, βλέπουμε επίσης τις τραγουδίστριες Σάρα Μπράουν και τη Λουίζ Κλαρ Μάρσαλ.

 

Να όμως και οι υποσημειώσεις, τις οποίες καλό είναι να έχουμε στον νου μας. Το «Division Bell» θεωρείται από τους χειρότερους δίσκους του συγκροτήματος. Χώρια πως δεν είναι και 100% Pink Floyd αφού η ψυχή τους, ο Ρότζερ Γουότερς, είχε αποχωρήσει πολλά χρόνια πιο πριν.Φυσικά, ούτε και τώρα θα συμμετάσχει. Γι΄αυτό και το «The Endless River» μοιάζει περισσότερο σαν ένα προσωπικό project του Γκίλμουρ, παρά σαν ένα κανονικό Pink Floyd άλμπουμ. Και κάτι ακόμα: είναι λίγο δύσκολο να είναι καλά κάποια τραγούδια που όχι μόνο έμειναν 20 χρόνια στο συρτάρι, αλλά πολύ περισσότερο αποτελούσαν τις συμπληρωματικές ηχογραφήσεις (να μην πούμε περισσεύματα) ενός κανονικού άλμπουμ. Οχι αδύνατον, ok, αλλά δύσκολο. Περισσότερο σαν καπηλεία του ονόματος των Pink Floyd το βλέπω εγώ, παρά σαν κάτι καινούργιο που αξίζει μεγάλο μέρος της προσοχής μας.

 

Σαν χθες πέθανε και ο Σιντ Μπάρετ, το 2006. Από τα ιδρυτικά μέλη των Pink Floyd, ο «αρχηγός» τους κατά την πρώτη, ψυχεδελική, περίοδο του συγκροτήματος – τα άλλα τρία ιδρυτικά μέλη ήταν ο Ρικ Ράιτ, ο Ρότζερ Γουότερς και ο Νικ Μέισον. Ο Γκίλμουρ μπήκε πιο μετά στο γκρουπ. Απλώς το σημειώνω.

 

Δημήτρης Κανελλόπουλος

 

Scroll to top