08/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια τρισχαριτωμένη σειρά δίλεπτων εκπομπών της Δώρας Μασκλαβάνου στη ΝΕΡΙΤ

θα γίνω βοσκός ή δικηγόρος

Σαράντα παιδιά από όλη την Ελλάδα, από 6 ώς 9 χρόνων, εμπιστεύονται στην κάμερα τα όνειρά τους. Μαζί τους κι εμείς ρίχνουμε μια αισιόδοξη ματιά στο μέλλον ελπίζοντας να μη διαψευστούν ή δηλητηριαστούν από τη σκληρή πραγματικότητα που τα περιμένει στη γωνία.
      Pin It

Tης Λήδας Γαλανού

 

Είναι από τα ομορφότερα πράγματα που μπορεί κανείς να δει (αν το πετύχει) στη σημερινή ελληνική τηλεόραση: η σειρά δίλεπτων εκπομπών με τίτλο «Οταν Μεγαλώσω», που προβάλλεται ως filler καθημερινά μέσα στο πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ και λάμπει από χαρά, πρωτοτυπία και αγνή παιδική εξυπνάδα.

 

Το «Οταν Μεγαλώσω» είναι η σειρά που εμπνεύστηκε η Δώρα Μασκλαβάνου (σκηνοθετεί η ίδια κι ο Γρηγόρης Ρέντης, με φωτογραφία των Κλαούντιο Μπολιβάρ και Γιώργου Καρβέλα και πρωτότυπη μουσική από τον Νίκο Κυπουργό) και λανσαρίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού από τη ΝΕΡΙΤ. Σαράντα παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα, ανάμεσα στα 6 και τα 9 χρόνια, μιλούν στην κάμερα με αφοπλιστική άνεση (ή χαριτωμένη συστολή) και μοιράζονται… τι θα γίνουν όταν μεγαλώσουν.

 

Ο Φωκίων θέλει να γίνει γιατρός ή μπασκετμπολίστας – αλλά μάλλον γιατρός, γιατί ο μπασκετμπολίστας πρέπει να τρώει υγιεινά και του Φωκίωνα του αρέσουν τα παγωτά. Ο Γιώργος από το Μεσολόγγι θέλει να γίνει αστυνομικός για να πιάνει τους κακούς και να σώζει τους άλλους, κάποιος θέλει να γίνει βοσκός, κάποιος διπλωμάτης, κάποια χορεύτρια, κάποια κτηνίατρος, κάποια δικηγόρος για να βοηθά δωρεάν όσους τη χρειάζονται…

 

Η εκπομπή ταξιδεύει από το Κολωνάκι μέχρι την Αρτα κι από τα Πατήσια μέχρι τη Σύμη, αποκαλύπτοντας τι σκέφτεται η πολύ πολύ νέα γενιά, με τις ιδιαιτερότητες της εποχής της, αλλά και με μια αίσθηση οικειότητας, μια πεποίθηση (έστω στιγμιαία), ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.

 

Το «Οταν Μεγαλώσω» είναι μια παραγωγή της Heretic, για λογαριασμό της ΝΕΡΙΤ, ένα από τα πρώτα projects που ανατέθηκαν από το νέο κρατικό κανάλι. «Οπως όλες οι καλές ιδέες, έτσι και η ιδέα της Δώρας είχε ένα πραγματικό χάρισμα: την απλότητα», εξηγούν οι παραγωγοί Κωνσταντίνος Κοντοβράκης και Γιώργος Καρναβάς. «Η ιδέα συνοψίζεται στον τίτλο της: παιδάκια λένε στην κάμερα τι ονειρεύονται να γίνουν όταν μεγαλώσουν… Και μέσα από τις κουβέντες τους κάνουμε μια περιήγηση σε όλη τη χώρα και, μέσα από τα όνειρα των παιδιών της, ρίχνουμε την πιο αισιόδοξη ματιά στο μέλλον της. Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι η ιδέα αυτή θα “δούλευε”. Υποθέτουμε ότι το ίδιο θα αισθάνθηκαν και στη ΝΕΡΙΤ, όπου την ξεχώρισαν και την αγάπησαν εξ αρχής. Η συνεργασία μας με το νέο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι της χώρας ήταν ώς τώρα υποδειγματική – και το εννοούμε αυτό. Ας ελπίσουμε λοιπόν, μιας και βρίσκονται ακόμα στο ξεκίνημά τους, ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν εξίσου υποδειγματικά και στο μέλλον, όχι μόνο στην παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος αλλά και κινηματογραφικού».

 

Η εμπνεύστρια της σειράς, η ηθοποιός, σκηνοθέτις, μοντέζ, σεναριογράφος, παραγωγός, υπέροχη φιγούρα του ελληνικού κινηματογραφικού κόσμου, Δώρα Μασκλαβάνου, μιλά για το «Οταν Μεγαλώσω» επενδύοντας βιώματα και τρυφερότητα, όπως ακριβώς νιώθει κι ο θεατής που βλέπει τα επεισόδια στην οθόνη: «Η αδερφή μου, όταν ήταν μικρούλα, απαντούσε με θέρμη πως όταν μεγαλώσει, θέλει να γίνει βασιλοπούλα. Και πίστευε πως αφού αυτό επιθυμεί, απλώς αυτό θα γίνει. Είναι ζηλευτή η καθαρότητα και η πίστη των μικρών παιδιών σ’ αυτά που κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους. Κι έχουν πάντα αθώα και αφοπλιστικά επιχειρήματα, που τα κινούν συναισθηματικά, τα γοητεύουν και φωτίζουν τις επιθυμίες τους, αλλά προδίδουν και το περιβάλλον τους, τις επιρροές τους. Είτε κάποιο θέλει να γίνει μουσικός, είτε γιατρός, είτε βοσκός, είτε πυροσβέστης, υπάρχει πάντα λόγος! Και πριν τα όνειρα παραγκωνιστούν ή “δηλητηριαστούν” απ’ τις ανάγκες και τις πραγματικές συνθήκες που θα περιμένουν τα παιδιά στη γωνία όταν μεγαλώσουν, είναι πολύτιμο, ακριβό, να μας εμπιστεύονται σήμερα τη είναι αυτό που τα κέρδισε, τα έλκυσε στα πρώτα τους χρόνια. Γιατί η όποια κλίση τους, το όνειρο, η αγάπη για μια ενασχόληση, ένα επάγγελμα, θα τα συνοδεύει και στην ενήλικη ζωή τους και άλλα λιγότερο άλλα περισσότερο θα τα χαρακτηρίζει πάντα, ακόμη κι αν η ζωή αλλάξει την πορεία τους και τα οδηγήσει αλλού. Αλλωστε κι η αδερφή μου, κάνει άλλα πράγματα σήμερα, αλλά έγινε η βασιλοπούλα της οικογένειάς μας».

 

Η τηλεοπτική σειρά «Οταν Μεγαλώσω», με τα 29 δίλεπτα επεισόδια που έχουν ήδη προβληθεί, υπάρχει, ευτυχώς στο web tv της ΝΕΡΙΤ, στη διεύθυνση http://webtv.nerit.gr/category/katigories/paidika/otan-megaloso/, ώστε να μπορεί κανείς, ανά πάσα στιγμή, να τους ρίχνει μια ματιά και να ρουφά αισιοδοξία.

 

Scroll to top