PLOIA

08/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΕΝΕΝ: Καμία πρόταση από τον Βαρβιτσιώτη για την ανεργία

«Ο αρμόδιος υπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά να δεχθεί ή να υιοθετήσει έστω και μια πρόταση από τις δεκάδες που ακούστηκαν, καταγράφηκαν και κατατέθηκαν» αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση.
      Pin It

Οι θέσεις του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, την προηγούμενη Παρασκευή στη βουλή στα πλαίσια της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσαν 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την ανεργία των ναυτικών, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) που με ανακοίνωσή της απαντά στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Η ΠΕΝΕΝ τονίζει ότι παρά το «σφυροκόπημα που δέχθηκε η ασκούμενη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική και στη βουλή στην διάρκεια της σχετικής συζήτησης, ο αρμόδιος υπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά να δεχθεί ή να υιοθετήσει έστω και μια πρόταση από τις δεκάδες που ακούστηκαν, καταγράφηκαν και κατατέθηκαν».

«Δεν ήταν τυχαία η εξοργισμένη φωνή του άνεργου ναυτεργάτη από τα θεωρεία της βουλής οτι αυτά που λέει ο Μ. Βαρβιτσιώτης δεν τολμούν να τα πουν δημόσια ούτε οι εφοπλιστές» αναφέρει η ΠΕΝΕΝ και προσθέτει πως πολλές απο τις απαντήσεις του ΥΝΑ στην διάρκεια της επερώτησης συνιστούν κατάφωρη διαστρέβλωση σειράς γεγονότων ή και στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν απο την πλευρά του. «Αφήνουμε στην κρίση του ναυτεργατικού μας κόσμου να αξιολογήσει εαν αυτά ήταν αποτέλεσμα άγνοιας ή σκοπιμότητας» συμπληρώνεται.

Οι συνδικαλιστές της ΠΕΝΕΝ δηλώνουν οτι στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος «συντάχθηκε και ταυτίστηκε απόλυτα με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στη ναυτιλία και φυσικά στον τομέα της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτεργατών».

Συζήτηση επίκαιρης επερώτησης στην Βουλή για την ανεργία των ναυτικών

Σε δελτίο τύπου, η ΠΕΝΕΝ αναφέρει αναλυτικά:

«Με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και 12 Βουλευτών του έγινε στις 4/7/2014 συζήτηση στην Βουλή με θέμα την ανεργία των Ναυτικών.

Με αφορμή το γεγονός αυτό και τις θέσεις που διατυπώθηκαν στην εν λόγω συζήτηση και κυρίως τις απαντήσεις που έδωσε ο Υπουργός Ν.Α, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Θεωρούμε ότι από πλευράς Βουλευτών τέθηκαν τα σημαντικότερα θέματα και προβλήματα που αφορούν το μείζον κοινωνικό ζήτημα της χρόνιας ανεργίας που μαστίζει τον κλάδο της Ναυτεργασίας όλα τα τελευταία χρόνια καθώς επίσης τις αιτίες που διαμόρφωσαν την σημερινή κατάσταση και τις προοπτικές για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η συνολική εκτίμησή μας είναι ότι παρά το σφυροκόπημα που δέχθηκε η ασκούμενη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική και στην Βουλή  στην διάρκεια της σχετικής συζήτησης, ο αρμόδιος Υπουργός Ν.Α αρνήθηκε κατηγορηματικά να δεχθεί ή να υιοθετήσει έστω και μια πρόταση από τις δεκάδες που ακούστηκαν, καταγράφηκαν και κατατέθηκαν!!!

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Ο Υπουργός Ν.Α υπερασπίσθηκε για πολλοστή φορά το άθλιο φιλοεφοπλιστικό καθεστώς (θεσμικό πλαίσιο) που έχει οικοδομηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στον χώρο της Ναυτιλίας και υπηρετεί τα συμφέροντα και την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό υπεραμύνθηκε των εγκριτικών πράξεων, των μειώσεων των οργανικών συνθέσεων, των διμερών συμβάσεων, της φορολογικής ασυλίας των εφοπλιστών κ.λπ.

Επίσης υπερασπίστηκε την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία, τον νόμο 4150/2013 για την μείωση των θέσεων εργασίας στην Ακτοπλοΐα και στα Ε/Γ-Ο/Γ διεθνών γραμμών καθώς και τον πρόσφατο νόμο για τα μικρά τουριστικά σκάφη που εξολοθρεύονται χιλιάδες έλληνες Ναυτικοί.

Με βάση αυτή την τοποθέτηση ο ΥΝΑ Μ. Βαρβιτσιώτης αρνήθηκε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του ΓΕΝΕ, την ελάχιστη προσαρμογή των επιδομάτων ανεργίας στα αντίστοιχα επίπεδα του ΟΑΕΔ, απέρριψε την επέκταση της προστασίας των Ναυτεργατών από αφερέγγυους εφοπλιστές και στα ποντοπόρα πλοία, έκανε παραίνεση προς τους Ναυτικούς να αποδεχθούν τον εξορθολογισμό των μισθών τους, επέμεινε στην ανάγκη των ατομικών συμβάσεων και της παράλληλης κατάργησης της κλαδικής ΣΣΕ, επανέλαβε τις εφοπλιστικές θέσεις για ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση, εκτίμησε ότι το μοντέλο της Ακτοπλοΐας λειτουργεί σωστά (εκτός των γραμμών του Βορείου Αιγαίου) επανέλαβε την γνωστή στάση του ΥΝΑ για τα δεδουλευμένα των Ναυτεργατών που ως γνωστό το ΥΝΑ συγκαλύπτει τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες των Ναυτιλιακών εταιριών.

Με βάση όλα τα παραπάνω δεν μας κάνει εντύπωση η αρνητική θέση του για την ανάγκη δημιουργίας δημόσιου φορέα για την Ακτοπλοΐα και την Ναυπηγική βιομηχανία τις οποίες οι ιδιώτες επενδυτές και εφοπλιστές τις έχουν οδηγήσει σε κρίση, σε μαρασμό και σε κατάρρευση.

Όπως το ίδιο μοντέλο ιδιωτικοποίησης πρόβαλε και για τον ΟΛΠ ως μοναδικό, να μετατραπεί δηλαδή το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας σε αποθηκευτικό χώρο της COSCO ή άλλων μονοπωλιακών και πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Η ομιλία και οι απαντήσεις του ΥΝΑ Μ. Βαρβιτσιώτη ήταν ένα ρεσιτάλ υποταγής της κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής στα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου τα οποία και στην Βουλή απέδειξε ότι τα υπηρετεί πιστά!!

Δεν είναι τυχαία η εξοργισμένη φωνή του άνεργου Ναυτεργάτη από τα θεωρεία της Βουλής ότι αυτά που λέει ο Μ. Βαρβιτσιώτης δεν τολμούν να τα πουν δημόσια ούτε οι εφοπλιστές!!!

Επίσης οφείλουμε να σημειώσουμε ότι πολλά σημεία της απάντησης του ΥΝΑ στην διάρκεια της επερώτησης συνιστούν κατάφορη διαστρέβλωση σειράς γεγονότων ή και στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν από την πλευρά του. Αφήνουμε στην κρίση του Ναυτεργατικού μας κόσμου να αξιολογήσει εάν αυτά ήταν αποτέλεσμα άγνοιας ή σκοπιμότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος συντάχθηκε και ταυτίστηκε απόλυτα με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στην Ναυτιλία και φυσικά στον τομέα της απασχόλησης των ελλήνων Ναυτεργατών.

Το γεγονός ότι έπειτα από μια πολύωρη συζήτηση και σε συνδυασμό με τις πολλές προτάσεις που κατατέθηκαν ο ΥΝΑ Μ. Βαρβιτσιώτης δεν υιοθέτησε ούτε ένα σημείο, ούτε μια πρόταση, δείχνει και επιβεβαιώνει ότι η μόνη λύση τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ναυτεργατών όσο και ευρύτερα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων  είναι η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής της η οποία είναι προσανατολισμένη να υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, τους εφοπλιστές και τα συμφέροντά τους.

Πρόκειται για μια κυβέρνηση αδίστακτη που καθημερινά συνθλίβει τα δικαιώματα των εργαζομένων και ξεπουλάει έναντι πινακίου φακής τον δημόσιο πλούτο, τις δημόσιες επιχειρήσεις και οδηγεί τον λαό στην φτώχεια και στην εξαθλίωση. Πρόκειται για μια κυβέρνηση η οποία πλέον δεν έχει ούτε πολιτική ούτε λαϊκή νομιμοποίηση να ασκεί αυτήν την βάρβαρη ναυτιλιακή και αντεργατική πολιτική.

Ο Ναυτεργατικός κόσμος οφείλει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, να οργανώσει την πάλη του και να κινητοποιηθεί ενωτικά και αγωνιστικά για την ανατροπή αυτής της κοινωνικά ανάλγητης πολιτικής.

Η ΠΕΝΕΝ σε μια τέτοια κατεύθυνση θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της».

 

 

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

 

efsyn.gr

Scroll to top