karditsa

09/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Ατζέντα εκδηλώσεων

Ξεκινάει αύριο (Πέμπτη) το 32ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίος θεσμός του νομού, με πολλές πρωτοτυπίες σε παγκόσμια κλίμακα.
      Pin It

 

 


karditsa2Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, το 320 φέτος (10-19/7) διοργανώνεται από το 1983 και υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη σε κορυφαίους συνθέτες, μεταξύ των οποίων οι Χανς-Λέο Χάσλερ (για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του), Ζαν-Φιλίπ Ραμό (για τα 250 χρόνια από τον θάνατό του), Σπυρίδων Ξύνδας (για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του) και ο σπουδαίος Σέρβος Στέβαν Μοκρανιάτς (για τα 100 χρόνια από τον θάνατό του).

 

Επιπλέον, σε παγκόσμια πρώτη θα ακουστούν σύγχρονες συνθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, κατόπιν παραγγελίας του φεστιβάλ, σε εκτελέσεις από μουσικούς με διεθνές κύρος και εμπειρία. Χαρακτηριστικό αποτελεί πως οι χορωδίες υποχρεώνονται να ερμηνεύσουν μεταξύ άλλων και έργα αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής μουσικής, που για πρώτη φορά συμμετέχει ισότιμα στο σύνολό της με το γρηγοριανό μέλος και την αναγεννησιακή πολυφωνία.

 

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας, ενώ παράλληλες εκδηλώσεις (βραδιές όπερας και συμφωνικής μουσικής, εμφανίσεις φιλαρμονικών, εκθέσεις χαρακτικής και ζωγραφικής κ.ά.) θα γίνουν στη λίμνη Πλαστήρα, σε μοναστήρια της περιοχής και στο Ωδείο Ευθυμιάδη. Πληροφορίες στη Γραμματεία του φεστιβάλ: 24410-75440, Κολοκοτρώνη 38 και Υδρας, Καρδίτσα.

 

Νόρα Ράλλη

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

snoounten-vivlioΣυζήτηση για τον «Φάκελο Σνόουντεν»

 

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Λουκ Χάρντινγκ «Φάκελος Σνόουντεν» στα ελληνικά, οι εκδόσεις Καστανιώτη προσκαλούν σήμερα (20.30) το Public Συντάγματος σε μια «ανήσυχη» συζήτηση, με συντονίστρια τη Μικέλα Χαρτουλάρη, γύρω από τις πλέον «ενοχλητικές» διαστάσεις της κατάχρησης εξουσίας, της πολιτικής ανυπακοής, της υποταγής αλλά και της χειραφέτησης των σύγχρονων κοινωνιών. Μια συζήτηση για το αίτημα της δημοκρατίας, τις πολιτικές ελευθερίες και την εθνική ασφάλεια.

Στο πάνελ συμμετέχουν οι: Αγγελος Βλάχος, ιστορικός με θητεία εμπειρογνώμονα στον κρατικό μηχανισμό, συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού www.chronosmag.eu., Θοδωρής Γεωργακόπουλος, συγγραφέας και blogger, συνιδρυτής της Nest Media εταιρείας ψηφιακών μέσων, Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος, ιδρυτής και διευθυντής του ψηφιακού ενημερωτικού ιστότοπου TVXS- TV χωρίς σύνορα, Φωτεινή Παζαρτζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Χριστόπουλος, πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής στο Πάντειο πανεπιστήμιο και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα προβληθεί απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Whistleblowers: Αυτοί που γνώριζαν μυστικά» του Στέλιου Κούλογλου.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 listes-festival-athinonΛηστές στην Πειραιώς

 

Το νεανικό αριστούργημα του Γερμανού ρομαντικού Φρίντριχ Σίλερ «Οι ληστές», που έχει πάνω από 30 χρόνια να παρουσιαστεί στην Ελλάδα, επέλεξε για την πρώτη της συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών η νεαρή σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη. Το έργο εκθέτει την αγριότητα της ανθρωπινης φύσης μέσα από την τραγική όσο και αστεία ιστορία δύο αντίζηλων αδερφών, οι οποίοι αλληλοεξοντώνονται, ανίκανοι για συγχώρεση. Από σήμερα και μεχρι τις 12 Ιουλίου στην Πειραιώς 20. Μετάφραση Γιώργος Δεπάστας, σκηνικά-κοστούμια Αννα Φιόντοροβα. Παίζουν οι: Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Ημελλος, Δέσποινα Κούρτη, Βασίλης Σαφός, Μιχάλης Τιτόπουλος, Γιώργος Τσούρμας.

 

 

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Φραγκούλης με Πασπαλά

 

fragkoulis-paspalaΕπειτα από μια επιτυχημένη περιοδεία στην Αμερική, ο Μάριος Φραγκούλης επιστρέφει στην Ελλάδα για μια σειρά συναυλιών με άρωμα και χρώμα ελληνικό. Αυτό το καλοκαίρι μαζί με την Ελλη Πασπαλά θα μας ταξιδέψουν με τη μουσική παράσταση «Η αγάπη θέλει δύο» σε αγαπημένες μουσικές του ελληνικού κινηματογράφου, με μελωδίες μεγάλων συνθετών.

Σήμερα (21.00) εμφανίζονται στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη. Πλαισιωμένοι από πέντε μουσικούς επί σκηνής και τις ενορχηστρώσεις του Ντέιβιντ Λιντς, θα ερμηνεύσουν τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη, Μαρκόπουλου, Ξαρχάκου, Πλέσσα και πολλών άλλων, από ταινίες όπως «Φαίδρα», «Μανταλένα», «Κόκκινα Φανάρια», «Στέλλα» κ.ά.

Την παράσταση θα συμπληρώσουν σκηνές ταινιών από τον ελληνικό κινηματογράφο με τη χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων. Γενική είσοδος 10 ευρώ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

poulantzas-nikos
Αφιέρωμα στον Νίκο Πουλαντζά

 

Οι εκδόσεις Γαβριηλίδης, στο καφέ του οίκου «Crimes & Poems» (Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, 210-3228839) στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων και προβολών «Η ελληνική διανόηση στο Παρίσι – Ενα μικρό αφιέρωμα στους μεγάλους Ελληνες διανοητές που έφυγαν από την Ελλάδα αναζητώντας διέξοδο σε πολιτικό, αλλά κυρίως διανοητικό επίπεδο», παρουσιάζει σήμερα, στις 20.30, τη ζωή και το έργο του Νίκου Πουλαντζά. Μιλούν οι πανεπιστημιακοί Κων. Τσουκαλάς και Γιώργος Στεφανίδης και η συγγραφέας και σύζυγος του Ν. Πουλαντζά, Αννί Λεκλέρ. Ακολουθεί συζήτηση με τον ζωγράφο και αναπληρωτή καθηγητή αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, Δημήτρη Σεβαστάκη. Συντονίζει ο Σάμης Γαβριηλίδης. Προβολή σπάνιου αρχειακού υλικού της ΕΡΤ για τον Νίκο Πουλαντζά, σε σκηνοθεσία Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλου. Είσοδος ελεύθερη.

 

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Δωρεάν προβολές

 

chinatownΟι καλοκαιρινές βραδιές έχουν γεύση από Athens Open Air Film Festival. Η Αθήνα μεταμορφώνεται σε ένα θερινό σινεμά και η ζωή στη μεγάλη οθόνη συνεχίζεται με το εμβληματικό φιλμ νουάρ του Ρομάν Πολάνσκι, «Τσάιναταουν» (φωτ.) στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου (9/7).

Ακολουθεί «Το μεροκάματο του φόβου» του Γουίλιαμ Φρίντκιν που προβάλλεται μετά από δεκαετίες για πρώτη φορά ξανά στην Ελλάδα στον πεζόδρομο Δ. Αρεοπαγίτου (10/7).

Ολες οι προβολές του φεστιβάλ ξεκινούν στις 21.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη ενώ τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

 

Scroll to top