Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

Τα συνδικάτα μποϋκοτάρισαν την «Κοινωνική Διάσκεψη» που διοργάνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ ΒΑλς
REUTERS/Benoit Tessier
Με εντάσεις, αντιδράσεις, αντιπαραθέσεις σημαδεύτηκε η χθεσινή επέτειος των 100 πρώτων ημερών από την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Μανουέλ Βαλς, ο οποίος επιφορτίστηκε με το καθήκον να ενσαρκώσει ένα νέο στιλ διακυβέρνησης υλοποιώντας τη «σοσιαλδημοκρατική» πολιτική που προωθεί τώρα ο πρόεδρος Ολάντ. Ανταρσία εκδηλώθηκε στο κοινοβούλιο από «επικριτές» σοσιαλιστές βουλευτές και αποχώρηση των μεγαλύτερων γαλλικών συνδικάτων από την τρίτη «Κοινωνική Διάσκεψη» που οργανώθηκε επί θητείας του Ολάντ ανάμεσα στην κυβέρνηση, την εργοδοσία και τους κοινωνικούς εταίρους.
Στο κοινοβούλιο οι «αμφισβητίες» σοσιαλιστές εξέφρασαν ξανά τη δυσφορία τους για τα δημοσιονομικά μέτρα που ψηφίζονται προκειμένου να επικυρωθεί το Σύμφωνο Ευθύνης, καθώς και για τον περιορισμό των δαπανών κατά 50 δισεκατομμύρια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το επίμαχο νομοσχέδιο για την τροποποίηση της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης με 272 ψήφους έναντι 234. Από την ομάδα των «επικριτών» σοσιαλιστών βουλευτών, 33 σημείωσαν αποχή και κανείς δεν ψήφισε κατά. Τον Απρίλιο κατά την ψήφιση του Προγράμματος Σταθερότητας, 41 σοσιαλιστές είχαν σημειώσει αποχή. Την περασμένη εβδομάδα οι «αντιρρησίες» ενέκριναν το νομοσχέδιο με αντάλλαγμα κοινωνικά μέτρα για τις μικρομεσαίες τάξεις.
Ενώ οι δύο προηγούμενες «Κοινωνικές Διασκέψεις» διεξήχθησαν μέσα σε συναινετικό πνεύμα, η τρίτη ξεκίνησε με φόντο το «ρεκόρ» ανεργίας 3,388 εκατομμυρίων, εν μέσω υψηλών εντάσεων και «μπρα ντε φερ» από τα συνδικάτα των εργαζομένων, που αντιπαρατέθηκαν με εκατέρωθεν απειλές για μη συμμετοχή. Ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργοδοτών MEDEF, Πιερ Γκατάζ, απείλησε, στις αρχές της εβδομάδας, να μποϊκοτάρει τη διάσκεψη αν η κυβέρνηση δεν μεταθέσει για το 2016 τα μέτρα για τα βαρέα επαγγέλματα, που προβλέπονταν για τον Ιανουάριο του 2015.
Αναβολή μέτρων
Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αποδέχθηκε την αναβολή για το 2016 του μεγαλύτερου μέρους των μέτρων για τα βαρέα. Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη απλοποίησης του Εργατικού Κώδικα προκαλώντας τον θυμό των μεγαλύτερων εργατικών συνδικάτων, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (προσκείμενης στο Κ.Κ.) και της Εργατικής Δύναμης FO.
Ο επικεφαλής της CGT, Τιερί Λεπαόν, κατήγγειλε «την υποταγή και τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού απέναντι στην εργοδοσία, καθώς αυτές αλλοιώνουν τον κοινωνικό διάλογο» και ο επικεφαλής του συνδικάτου FO, Ζαν Κλοντ Μαγί, εκτιμά ότι «ο πρωθυπουργός ανακοινώνει εκ των προτέρων αποφάσεις του» και τονίζει πως «δεν διαπραγματευόμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο».
Τα κυριότερα εργατικά συνδικάτα CGT και FΟ υλοποίησαν τελικά τις απειλές τους για μη συμμετοχή στην «Κοινωνική Διάσκεψη», ενώ αποχώρησε με πάταγο από την εκδήλωση το μεγαλύτερο συνδικάτο της δημόσιας εκπαίδευσης FSU και ο σοσιαλιστής πρόεδρος της «Ενωσης των περιφερειών της Γαλλίας», Αλέν Ρουσέτ, εγκατέλειψε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας την οποία διηύθυνε ο υπουργός Παραγωγικής Ανόρθωσης, Αρνό Μοντμπούργκ. Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή μόνο των ρεφορμιστικών συνδικάτων.
Τα θέματα που συζητήθηκαν σε στρογγυλά τραπέζια ήταν οι προκλήσεις της Γαλλίας για την ερχόμενη δεκαετία, η συγκρότηση μιας οικονομικής και κοινωνικής ατζέντας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη, η επαγγελματική ένταξη των νέων και η μετάβασή τους από το σχολείο στην επαγγελματική ζωή, η επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων, ο κοινωνικός διάλογος στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της δημόσιας δράσης.
www.ira-feloukatzi.fr