Pin It

Του Θ. Ασημακόπουλου

 

Φαινόταν πως η Βραζιλία δεν είναι για… πολλά σε αυτό το Μουντιάλ, παρότι είναι η γηπεδούχος. Ομως, τέτοια εξέλιξη σαν τη χθεσινή δεν την προδίκαζε κανείς. Δεν χρειάστηκαν καν 90 λεπτά, αλλά πολύ λιγότερα για να διαλυθεί πλήρως κάθε προσδοκία των Βραζιλιάνων για κατάκτηση του Κυπέλλου. Τρομάρα τους…

 

Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Η βασικότερη, δηλαδή, πήγε περίπατο. Καμία απουσία του Νεϊμάρ δεν επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα. Και υγιής να ήταν ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα, τι θα μπορούσε να κάνει; Το πολύ πολύ να σημείωνε το γκολ της τιμής. Ο -θέσει- αντικαταστάτης του, ο ντόπιος Μπερνάρντ, είναι λίγος για τόσο υψηλό επίπεδο και το ξέραμε. Το ίδιο αποδείχθηκε και για τον -φύσει- αντικαταστάτη του, τον Οσκαρ, που ανέλαβε ανεπιτυχώς τον ρόλο του ηγέτη.

 

Από την άλλη, η έλλειψη του Τιάγκο Σίλβα ήταν εμφανής. Ο Ντάντε θύμιζε στόπερ… ερασιτεχνικού πρωταθλήματος και ευθύνεται για τα περισσότερα από τα γκολ που δέχτηκε ο άμοιρος ο Ζούλιο Σέζαρ. Ο αμυντικός της Μπάγερν Μονάχου ήταν ο χειρότερος όλων στην πιο τραγική εμφάνιση που έκανε ποτέ εθνική ομάδα σε τέτοιο επίπεδο. Και υποτίθεται πως ήταν εξοικειωμένος με τους αντιπάλους, καθώς οι μισοί είναι συμπαίκτες του.

 

Ουδείς όμως, και πάλι, μπορεί να ρίξει το φταίξιμο σε έναν ποδοσφαιριστή. Ολη η αμυντική λειτουργία της «σελεσάο» ήταν για κλάματα. Τα δύο αμυντικά χαφ (Φερναντίνιο – Λουίς Γουστάβο) δεν προλάβαιναν να κάνουν ούτε καν φάουλ στους Γερμανούς.

 

Γενικότερα, οι γηπεδούχοι δεν μπόρεσαν να περισώσουν καν την αξιοπρέπειά τους. Οχι μόνο για το σκορ που έγραψε ο ηλεκτρονικός πίνακας στο τέλος. Στο δεύτερο μέρος, όταν οι νικητές αποφάσισαν κάπως να χαλαρώσουν, αρκετές επιθέσεις των Βραζιλιάνων έληξαν με… βουτιά μέσα στην περιοχή για να κερδίσουν ένα πέναλτι. Πραγματικά, κωμικοτραγική εικόνα.

 

Από νωρίς ο κόσμος έβαλε τα κλάματα στο «Μινεϊράο» και ποιος ξέρει πώς κύλησε η νύχτα σε όλη τη χώρα. Εκεί όπου όλοι ζουν για το ποδόσφαιρο.

 

Στις κερκίδες, στόχος των οπαδών έγινε ο Φρεντ, ο οποίος αποδοκιμαζόταν σε κάθε επαφή του με την μπάλα και μόνο μετά το 7-0(!) χειροκροτήθηκαν οι Ευρωπαίοι για την άψογη παράσταση που έδωσαν.

 

Σύμφωνοι, ο 31χρονος επιθετικός της Φλουμινένσε είναι για τα… μπάζα, όμως δεν φταίει αυτός για το χάλι που εμφάνισε ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Αυτός ο προπονητής έπρεπε να είχε παραιτηθεί από… το 30ό λεπτό του αγώνα. Οταν το «κοντέρ» είχε ήδη γράψει το 5-0.

 

Ακούγεται υπερβολικό και παράξενο, αλλά χθες το βράδυ όλα έγιναν έτσι. Μάλλον, «αλλόκοτα» είναι η σωστή λέξη…

 

Scroll to top