09/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ούτε οι εφοπλιστές δεν τολμούν να τα πουν αυτά»

Εντονες αντιδράσεις από τις τοποθετήσεις Βαρβιτσιώτη στη Βουλή για την ανεργία των ναυτικών.
      Pin It

Την οργή των ναυτεργατών προκάλεσαν οι απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στις τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης στη βουλή, κατά την διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την ανεργία των ναυτικών. Η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) με ανακοίνωσή της απαντά στον Μ. Βαρβιτσιώτη, λέγοντας ότι «παρά το σφυροκόπημα που δέχθηκε η ασκούμενη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική και στη Βουλή, στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, ο αρμόδιος υπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά να δεχθεί ή να υιοθετήσει έστω και μια πρόταση από τις δεκάδες που ακούστηκαν, καταγράφηκαν και κατατέθηκαν».

 

Οι συνδικαλιστές αναφέρουν ότι ο υπουργός για πολλοστή φορά «υπερασπίσθηκε το άθλιο φιλοεφοπλιστικό καθεστώς (θεσμικό πλαίσιο) που έχει οικοδομηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στο χώρο της ναυτιλίας και στο πλαίσιο αυτό υπεραμύνθηκε των εγκριτικών πράξεων, των μειώσεων των οργανικών συνθέσεων, των διμερών συμβάσεων, της φορολογικής ασυλίας των εφοπλιστών κ.λπ. Υπερασπίσθηκε την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία, το νόμο 4150/2013 για τη μείωση των θέσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα και στα επιβατηγά-οχηματαγωγά διεθνών γραμμών καθώς και τον πρόσφατο νόμο για τα μικρά τουριστικά σκάφη που εξολοθρεύονται χιλιάδες Ελληνες ναυτικοί. [...] Αρνήθηκε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), την ελάχιστη προσαρμογή των επιδομάτων ανεργίας στα αντίστοιχα επίπεδα του ΟΑΕΔ, έκανε παραίνεση προς τους ναυτικούς να αποδεχθούν τον εξορθολογισμό των μισθών τους, επέμεινε στην ανάγκη των ατομικών συμβάσεων και της παράλληλης κατάργησης της κλαδικής ΣΣΕ κ.ά.». Οπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές της ΠΕΝΕΝ «δεν ήταν τυχαία η εξοργισμένη φωνή του άνεργου ναυτεργάτη από τα θεωρεία της βουλής ότι αυτά που λέει ο Μ. Βαρβιτσιώτης δεν τολμούν τα τα πουν δημόσια ούτε οι εφοπλιστές» και προσθέτουν πως πολλές από τις απαντήσεις του ΥΝΑ στη διάρκεια της επερώτησης συνιστούν «κατάφωρη διαστρέβλωση σειράς γεγονότων ή και στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν από την πλευρά του. Αφήνουμε στην κρίση του ναυτεργατικού μας κόσμου να αξιολογήσει εάν αυτά ήταν αποτέλεσμα άγνοιας ή σκοπιμότητας».

 

Η ΠΕΝΕΝ υποστηρίζει ότι στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος «συντάχθηκε και ταυτίστηκε απόλυτα με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στη ναυτιλία και φυσικά στον τομέα της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτεργατών». Τέλος, καλεί τον ναυτεργατικό κόσμο να βγάλει τα συμπεράσματά του, να οργανώσει την πάλη του και να κινητοποιηθεί ενωτικά και αγωνιστικά για την ανατροπή αυτής της «κοινωνικά ανάλγητης πολιτικής».

 

Χρ. Παπασταθοπούλου

 

Scroll to top