09/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τριήμερο με μεγάλα ονόματα στη Χαλκιδική

Τζαζ με θέα στη θάλασσα

Το Sani Festival διαρκεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Η πιο ενδιαφέρουσα όμως ενότητά του, η «Jazz On The Hill», ξεκινάει την Παρασκευή με την Τέρι Λιν Κάρινγκτον, την πρώτη γυναίκα ντράμερ που βραβεύτηκε με Γκράμι.
      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Τέρενς Μπλάνχαρντ

Τέρενς Μπλάνχαρντ

Είναι το πιο… συνεπές τζαζ φεστιβάλ της Ελλάδας εδώ και είκοσι δύο συναπτά έτη, παρακαλώ. Αλλά, surprise, δεν συμβαίνει στην Αθήνα. Πρόκειται για το «Jazz On The Hill» του Sani Festival στη Χαλκιδική. Φεστιβάλ πρώτης γραμμής, με μεγάλα διεθνή ονόματα, κάποια από τα οποία αργήσαμε να παρακολουθήσουμε ζωντανά εμείς οι… χαμουτζήδες. Οπως τη Λιζ Ράιτ που θα τη δούμε και φέτος στο Sani. Μεγάλη σταρ πλέον, εκκολαπτόμενη νεαρή τραγουδίστρια όμως όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Χαλκιδική. Το «Jazz On The Hill» αποτελεί μία από τις ενότητες του φεστιβάλ. Το Sani Festival διαρκεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου και κάθε Σαββατοκύριακο φιλοξενεί κάποιο καλλιτεχνικό γεγονός.

 

Εναρξη αυτή την Παρασκευή με την Τέρι Λιν Κάρινγκτον, την πρώτη γυναίκα ντράμερ που βραβεύτηκε με Γκράμι στην κατηγορία «Best Jazz Instrumental Album». Μέσα σε 25 χρόνια καριέρας έχει συνεργαστεί με τον Σταν Γκετζ, την Κασάνδρα Γουίλσον, τον Γουέιν Σόρτερ, τον Χέρμπι Χάνκοκ και πολλούς ακόμα. Ολοι θέλουν να την έχουν στην μπάντα τους. Στον Λόφο της Σάνης, η Κάρινγκτον θα παρουσιάσει τη συνέχεια του έργου της «The Mosaic Project 2». Μαζί της ένα αμιγώς γυναικείο σεπτέτο και η Λιζ Ράιτ στα φωνητικά. Το πρώτο «The Mosaic Project» βγήκε τον Ιούλιο του 2011 και εγκαινίαζε τη συνεργασία της με την περίφημη δισκογραφική Concord Jazz. Εκτός από μουσικός, η Τέρι Λιν Κάρινγκτον είναι και καθηγήτρια στο Berklee College of Music.

 

Το Σάββατο παίρνει τη σκυτάλη το «Jazz Symphony Project», μια σύμπραξη του πολυβραβευμένου τρομπετίστα Τέρενς Μπλάνχαρντ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και μαέστρο τον Eλληνοδανό αρχιμουσικό Στέφανο Τσιαλή (νέο διευθυντή της ΚΟΑ). O Μπλάνχαρντ είναι βετεράνος των Art Blakey’s Jazz Messengers. Συστήθηκε από τον Γουίντον Μαρσάλις ως αντικαταστάτης του το 1983, βραβευμένος με πέντε βραβεία Γκράμι, καλλιτεχνικός διευθυντής τού «Thelonious Monk Institute of Jazz» για περισσότερο από μια δεκαετία. Εχει γράψει και μουσικές για ταινίες, διατηρώντας προνομιακή σχέση με τον σκηνοθέτη Σπάικ Λι.

 

Την τελευταία μέρα του τριήμερου «Jazz On The Hill» θα δούμε το Nikolas Anadolis Trio, το τρίο του Νικόλα Αναδολή που είναι μόλις 21 χρόνων! Σπουδαίο ταλέντο, νικητής στα 19 του ενός διεθνούς διαγωνισμού πιάνου-jazz, του «Martial Solal». Μέχρι τον Μάιο σπούδαζε στο Berklee College και οι περισσότεροι κάνουν λόγο για έναν εξαιρετικό μουσικό της ευρωπαϊκής τζαζ. Παίζει πιάνο και μαζί του θα είναι ο Ολιβερ Λουτζ στο μπάσο και ο Τζόνας Μπαργκγουίνκελ στα ντραμς.

 

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στον λόφο της Σάνης, μέσα στο ξενοδοχείο Sani Resort, στο «πρώτο πόδι» της Χαλκιδικής. Η τοποθεσία είναι ιδανική για συναυλίες, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, σε έναν μικρό, καταπράσινο λοφίσκο με δροσιά και θέα. Δεν χρειάζεται να είσαι ένοικος του ξενοδοχείου για να δεις τα live, ενώ και το εισιτήριο είναι πολύ φτηνό, συμβολικό θα έλεγα. Αν είσαι δηλαδή Θεσσαλονίκη, πηγαίνεις ακόμα και αυθημερόν χωρίς άγχος. Εμείς από εδώ κάτω να δω πώς θα τα καταφέρουμε…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[email protected]

 

 

 

 

Scroll to top