09/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι μεγάλοι ετοιμάζονται να ανεβάσουν ρολά, οι μικροί να τα κατεβάσουν για πάντα

Ξεσηκωμός για το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων.
      Pin It

Ολα τα μεγάλα πολυκαταστήματα και οι περισσότερες αλυσίδες σουπερμάρκετ, που βρίσκονται στο «κέντρο» της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ετοιμάζονται πυρετωδώς από χθες που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, να ανεβάσουν τα ρολά τους ήδη από αυτή την εβδομάδα, αλλά και κάθε Κυριακή από εδώ και πέρα. Η υπουργική απόφαση τους ήρθε «κουτί», καθώς η ερχόμενη Κυριακή είναι η παραμονή των θερινών εκπτώσεων, όμως αυτό που πλέον περιμένουν ως επόμενο «δώρο» από την κυβέρνηση τα στελέχη των πολυκαταστημάτων είναι η πλήρης απελευθέρωση σε όλη την Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2015, καθώς όπως λένε «δεν είναι ούτε όλες οι περιοχές συμφέρουσες ούτε όλες οι Κυριακές ίδιες για να ανοίγουν τα καταστήματα».

 

Την ίδια στιγμή που οι λιανέμποροι στην Αθήνα τρίβουν τα χέρια τους, οι ιδιοκτήτες μικρότερων καταστημάτων και οι εμποροϋπάλληλοι ξεσηκώνονται, καθώς αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για μια απόφαση η οποία, όχι μόνο είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων, αλλά αποτελεί ουσιαστικά την κερκόπορτα για την πλήρη απελευθέρωση σε μερικούς μήνες, που θα πυροδοτήσει έναν άνευ προηγουμένου ανταγωνισμό τον οποίο, λόγω μεγέθους, δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν.

 

ΓΣΕΒΕΕ: Ταφόπλακα

 

Η ΓΣΕΒΕΕ αντέδρασε χθες έντονα, χαρακτηρίζοντας «ταφόπλακα» για την οικονομία και τον ανταγωνισμό την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και υποστηρίζοντας πως αποτελεί εχθρική πράξη απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία των εμποροβιοτεχνών, η απόφαση λειτουργεί μόνο υπέρ των μεγάλων αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων, θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές αγορές και θα εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού στην αγορά. Παράλληλα, η ΓΣΕΒΕΕ επικαλείται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου εφαρμογής της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων για 7 Κυριακές τον χρόνο, δεν προέκυψε αύξηση του τζίρου. Στην έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, μόνο 4,2% των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση του τζίρου μετά την εφαρμογή του μέτρου.

 

Από την πλευρά της, η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) προανήγγειλε κινητοποιήσεις προκειμένου να καταργηθεί η υπουργική απόφαση και εκτίμησε ότι η απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας θα οδηγήσει σε μαζικό κλείσιμο μικρών καταστημάτων και απολύσεις εργαζομένων. Την αντίθεσή του στο να ενταχθεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης στις «τουριστικές περιοχές», όπου θα ισχύει πιλοτικά το άνοιγμα όλων των καταστημάτων για ένα χρόνο, εξέφρασε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, τα μέλη του οποίου σε ποσοστό 96% έχουν ψηφίσει αντίθετα. Σε επιστολή του προς τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, ο ΕΣΘ σημειώνει πως η συγκεκριμένη ρύθμιση εντείνει την πίεση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αφήνει την αγορά στο έλεος όσων επιθυμούν τη συγκέντρωση του εμπορίου, ενώ ζητά να μπορούν οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι να αποφασίζουν για το ποιες Κυριακές θα μπορούν να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα των περιοχών δικαιοδοσίας τους.

 

Εντονη δυσαρέσκεια εκφράζεται και από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, ο οποίος με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι η ρύθμιση οδηγεί ουσιαστικά «στο άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε όλη την επικράτεια».

 

Να σημειωθεί ότι ο Πειραιάς δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές που χαρακτηρίστηκαν «τουριστικές» -σε αντίθεση με τη Ραφήνα, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής- πλην όμως ήδη ασκούνται πιέσεις ώστε να απελευθερωθεί και εκεί η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων με απόφαση πια του αντιπεριφερειάρχη.

 

Β. Γεώργας

 

Scroll to top