09/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„ Για τη ζάχαρη

 

Με την ομοσπονδία εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας, Πέτρο Χασανίδη, συναντήθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι με την απόφαση για κλείσιμο των δύο εκ των τριών εργοστασίων της, η Βιομηχανία οδηγείται «σε παραγωγικό και λειτουργικό θάνατο», ενώ κατευθύνονται στην αβεβαιότητα, την ανεργία και τη φτώχεια εκατοντάδες εργαζόμενοι, με αντίστοιχα αποτελέσματα για χιλιάδες τευτλοπαραγωγούς της Μακεδονίας και της Θράκης. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες, διότι παρακολουθούν αδιάφορα ή ενθαρρύνουν το κλείσιμο της μοναδικής μεταποιητικής βιομηχανίας συνδεδεμένης με τον πρωτογενή τομέα», κατέληξε.

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………

 

„ Διχάζουν τα στοιχεία

 

Μπορεί να συγκυβερνούν, αλλά οι (όχι και τόσο) παλιές πληγές δεν κλείνουν ποτέ. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ποιος, το ΠΑΣΟΚ ή η Ν.Δ., δημιούργησε το περιβόητο έλλειμμα του 2009, το οποίο έφτασε στο 15,7%, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στα μνημόνια. Για πρώτη φορά έντεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «σηκώνουν το γάντι», καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητούν να ενημερωθούν εάν υπάρχει και τι λέει η «απόρρητη» έκθεση που επικαλέστηκε η «Real News» και, σύμφωνα με την οποία, στελέχη του ΥΠΟΙΚ και της ΕΛΣΤΑΤ αμφισβητούν τα ψηφισμένα και από τη Βουλή -επί κυβερνήσεων Παπαδήμου και Σαμαρά- στατιστικά στοιχεία.

 

Χ.ΙΩ.

 

…………………………………………

 

„ «Ποια βία;»

 

Οι εκδόσεις «Εκτός Γραμμής» παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο «Η βία; Ποια βία;» του Ζορζ Λαμπικά. Το θέμα έχει προφανή επικαιρότητα στη σημερινή Ελλάδα. Στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136) θα μιλήσουν για το βιβλίο, σήμερα στις 8 μ.μ, ο Γιώργος Λιερός, συγγραφέας- δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, ο Δημήτρης Μπελαντής, νομικός-συγγραφέας και ο Κώστας Ράπτης, δημοσιογράφος. Είσοδος ελεύθερη. Μετά τη βιβλιοπαρουσίαση, οι εκδόσεις προτείνουν στους καλεσμένους τους τη δροσιά του κήπου των Αρχαιολόγων με ποτό και μουσική.

 

Δ.Τ.

 

…………………………………………

 

„ Για τους τουρίστες

 

Τα υπονοούμενα που αφήνουν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για τον Γ. Γιακουμάτο έχουν φτάσει μέχρι το μέγαρο Μαξίμου. Στην υπουργική απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές έχει συμπεριληφθεί στις τουριστικές περιοχές και το Πικέρμι. Το πρόβλημα, όμως, είναι ευρύτερο, καθώς στην απόφαση πίσω από το Πικέρμι είναι τα Σπάτα. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ούτε στα Σπάτα ούτε στο Πικέρμι υπάρχει τουριστικό ενδιαφέρον. Εκτός και αν ο υφυπουργός Ανάπτυξης θεωρεί ότι οι τουρίστες που προσγειώνονται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα τρέχουν να αγοράσουν για ενθύμια ψυγεία και ντουλάπες. Μέχρι και αυτό ακούστηκε στους διαδρόμους της Βουλής…

 

ΜΠ.Α.

 

…………………………………………

 

„ Καπετάν… Τζίτζης

 

Κατά ριπάς πυροβολεί την κυβέρνηση όπου τη βρει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Μετά τη δριμεία κριτική του για την κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος, χθες εξαπέλυσε νέα επίθεση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης 52 Κυριακές τον χρόνο. «Είναι πραγματικά αδιανόητο, ότι η κυβέρνηση επιμένει πεισματικά να λαμβάνει σε κεντρικό επίπεδο και χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία αποφάσεις που σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο, κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων» επισημαίνει. Αντάρτικο!

 

Ν.ΦΩΤ.

 

…………………………………………

 

„ Προστάτες

 

Ενας εθνικιστής Ρώσος βουλευτής, αγανακτισμένος επειδή στο χαρτονόμισμα των 100 ρουβλίων διακρίνεται εμφανώς το μόριο του θεού Απόλλωνα, ζήτησε να αλλάξει η σκανδαλιστική εικόνα ώστε να προστατευτούν τα μικρά παιδιά. Για τον βομβαρδισμό των μουσείων και το κάψιμο των βιβλίων η απόσταση είναι μικρή. Αλλωστε στο ρωσικό Κοινοβούλιο κατατίθενται όλο και συχνότερα παράλογα νομοσχέδια, όπως να απαγορευτεί στις γυναίκες κάτω των 40 ετών να καπνίζουν ή να επιβάλλονται πρόστιμα για τη χρήση ξένων λέξεων, ενώ πριν από λίγες βδομάδες ένας βουλευτής του κόμματος Δίκαιη Ρωσία ζήτησε να απαγορευτούν τα ψηλοτάκουνα αλλά και τα ίσια γυναικεία παπούτσια! Προφανώς (κι εκεί) έχουν μπλέξει τη δημοκρατία με την «προστασία». Κοινώς, με το νταβατζιλίκι.

 

Δ.Τ.

 

…………………………………………

 

„ Παπαγάλοι…

 

Επίθεση… παπαγάλων δέχτηκε χθες ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, που όλως προσχηματικώς τον χαρακτήρισαν «τσάμπα μάγκα», αφού -όπως αναγράφεται- από τον Απρίλιο του 2012 βρίσκεται σε μόνιμη ειδική άδεια επειδή εξελέγη εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Ομως οι ίδιοι παπαγάλοι δεν βγήκαν να στηλιτεύσουν τη 16ετή θητεία του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας (με ειδική άδεια και αυτός, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων). Να υποθέσουμε ότι η λογική «δύο μέτρα και δύο σταθμά» είναι άγνωστη στους παπαγάλους του δημόσιου βίου.

 

Τζ.Ρ.

 

…………………………………………

 

„ Θα υπογράψουν

 

Ανώτατες πηγές της Αγίου Κωνσταντίνου διαβεβαίωναν χτες την «Εφ.Συν.» ότι από τους αρχικά διαφωνούντες βουλευτές, οι Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα ενημέρωσαν ήδη ότι θα υπογράψουν το αίτημα της ΔΗΜΑΡ για δημοψήφισμα σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ». Κλειστά χαρτιά κρατά η Κατερίνα Μάρκου, υποστηρίζοντας ότι θα τοποθετηθεί αφού πρώτα δει το ακριβές κείμενο. Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα πράξει ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος ξανά χθες έδειξε να παραμένει αρνητικός. Ο Γρηγόρης Ψαριανός θεωρείται ούτως ή άλλως «ξένο σώμα» και έχει ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί με την ιδέα του δημοψηφίσματος.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………

 

„ Ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα…

 

Μεταξύ άλλων, στα χέρια ενός Γερμανού νεοναζί εμπιστεύεται η Ευρωβουλή την προάσπιση των πολιτικών ελευθεριών, τη Δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε. Ο 55χρονος Ούντο Βόιτ, γιος αξιωματικού της Βέρμαχτ, που ανέλαβε τη θέση στην αντίστοιχη Επιτροπή, είναι πρώην ηγέτης του Γερμανικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, είναι αυτός που λέγεται ότι είχε προσπαθήσει να χρίσει υποψήφιο για βραβείο Νόμπελ τον Ρούντολφ Ες, υπαρχηγό του Χίτλερ, και επίσης αυτός που είχε υποστηρίξει ότι στο Ολοκαύτωμα εξοντώθηκαν μόνο 340.000 Εβραίοι! Εξαλλος ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, είπε ότι θα τον πολεμήσει όσο μπορεί, αλλά γεγονός είναι ότι οι κανονισμοί του Σώματος επιτρέπουν και σε έναν υμνητή του Χίτλερ να συμμετέχει στην Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και να λαμβάνει μέτρα κατά των διακρίσεων.

 

Ε.Π.

 

…………………………………………

 

„ Ο «σκληρός»

 

 

Δεν θα τιμήσει το σημερινό συνέδριο του Economist ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν. Ο… «κροκόδειλος» του ΔΝΤ αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από τους ομιλητές παραχωρώντας τη θέση του στον Ρίσι Γκογιάλ, που είναι υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου για τη χώρα μας. Πληροφορίες φέρουν τον «σκληρό» του Ταμείου να έχει «κολλήσει» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ουκρανία για τα προαπαιτούμενα της δόσης. Η αλλαγή της ατζέντας πυροδότησε φήμες περί πιθανής σύγκρουσης της κυβέρνησης με τον υπαρχηγό τής Κριστίν Λαγκάρντ. Οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν και έτσι ο κ. Τόμσεν θα βρίσκεται εκτός άλλου απροόπτου αύριο στην Αθήνα για να ξαναγνωριστεί με τον Γκίκα Χαρδούβελη.

 

Μ.Χ.

 

…………………………………………

 

Συμπόσιο Σύμης

 

Επειτα από σύντομο διάλειμμα, το Συμπόσιο της Σύμης του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει και θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 18 Ιουλίου στις Σπέτσες με θέμα «Γιατί η Δημοκρατία είναι το διακύβευμα για τις επόμενες δεκαετίες». Παλαιότερα, το Συμπόσιο θεωρούνταν πολιτικό γεγονός (παρά τα ποικίλα πικρόχολα σχόλια) με οικοδεσπότη τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος πιθανολογείται ότι και αυτή τη φορά θα αξιοποιήσει το βήμα, προκειμένου να πάρει θέση για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, την εγκατάλειψη της Ελιάς που «κλάδευε» με τη στάση του ο πρώην πρωθυπουργός, καθώς και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Από χθες ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με ιστοσελίδα της Νάξου, επισκέπτεται με τη σύζυγό του το όμορφο νησί των Κυκλάδων για το πρώτο κύμα των καλοκαιρινών τους διακοπών.

 

Δ.Κ.

 

Scroll to top