Pin It

Δυο γκάλοπ που βγήκαν μετά την υπόσχεση του Μπερλουσκόνι ότι θα επιστρέψει το φόρο ιδιοκατοίκησης δείχνουν την Κεντροαριστερά να ανακάμπτει και να διευρύνει τη διαφορά από αυτόν

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

«Οι εκπλήξεις δεν τελείωσαν ακόμη. Η επιστροφή του φόρου ακίνητης περιουσίας (IMU) δεν είναι το… γλασάρισμα της προεκλογικής τούρτας, αλλά μόνον ένα από τα γαρνιρίσματά της», καγχάζει η -προσκείμενη στον Μπερλουσκόνι- εφημερίδα «Giornale». To είπε, άλλωστε, κι ο ίδιος ο καβαλιέρε, χθες, μιλώντας σε ένα από τα ΜΜΕ που ελέγχει: «Μέχρι την ημέρα των εκλογών, στις 24 Φεβρουαρίου, θα έχουμε πολλά ακόμη σημαντικά να πούμε στους ψηφοφόρους»…

 

Επί του παρόντος, ο μεγιστάνας-πρώην πρωθυπουργός-επίδοξος επόμενος υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας αναλώνεται σε διευκρινίσεις επί της πρότασης-βόμβα που έκανε την Κυριακή, όχι μόνον για κατάργηση του αντιδημοφιλούς IMU (επιβλήθηκε από την τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι το 2011), αλλά και την επιστροφή του, μέχρι τελευταίου σεντ, στους ψηφοφόρους.

 

«Σε ρευστό!», τόνισε προς… αποφυγήν παρεξηγήσεων ο καβαλιέρε, υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή του φόρου ακίνητης περιουσίας (συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ!) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση είναι η επάνοδος της Κεντροδεξιάς στην εξουσία…

 

Αλλά -στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον- οι Ιταλοί ψηφοφόροι δεν δείχνουν να «τσιμπάνε». Δύο δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την πρόταση Μπερλουσκόνι, δείχνουν αφ' ενός ότι το 51% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει καν σε αυτήν την προεκλογική εξαγγελία (15% χαρακτηρίζει την κατάργηση του IMU ρεαλιστική πρόταση, ενώ το 34% τη θεωρεί καλή, αλλά μη υλοποιήσιμη ιδέα), αφ' ετέρου ότι η Κεντροαριστερά ανακτά τις μικρές απώλειες από το τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τη Monte dei Paschi de Siena (σήμερα συγκεντρώνει 33,6%, διευρύνοντας σε 5,5 μονάδες το προβάδισμα έναντι της Κεντροδεξιάς, ενώ ακολουθούν με 18% το -ανανήψαν- αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων, με 13,3% η κεντρώα Λίστα Μόντι και με 4,9% η αριστερή Επανάσταση Πολιτών).

 

«Ο Μπερλουσκόνι είναι τρανός καταφερτζής, τόσο που θα μπορούσε άνετα να σου πουλήσει ένα αυτοκίνητο χωρίς κινητήρα!», σχολίασε καυστικά ο κεντρώος Πιερφερντινάντο Καζίνι, αντηχώντας τη δήλωση του -σήμερα συμμάχου του- Μάριο Μόντι ότι «στα χρόνια που κυβέρνησε, ο Μπερλουσκόνι δεν τήρησε ούτε μία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις».

 

Γι' αυτό και «είμαστε κάτι παραπάνω από έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις -και φυσικά με τον καθητηγή Μόντι- ενάντια στην αυτονομιστική Λέγκα του Βορρά, ενάντια στον Μπερλουσκόνι, ενάντια στον λαϊκισμό», έσπευσε να δηλώσει χθες, από το Βερολίνο όπου βρέθηκε, ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

 

Σε μια ομιλία γεμάτη μηνύματα στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος -και προαλειφόμενος για την ιταλική πρωθυπουργία- παρουσίασε τα πολιτικά του εχέγγυα στο «διευθυντήριο» της Ευρώπης. Τηρώντας πολύ λεπτές ισορροπίες, από τη μία έτεινε χείρα φιλίας στη χριστιανοδημοκράτισσα Ανγκελα Μέρκελ (ζητώντας ακόμη και τακτικές κοινές συνεδριάσεις του ιταλικού και του γερμανικού Κοινοβουλίου), από την άλλη κατέκρινε την έλλειψη κοινής λογικής, αλλά και σθεναρής ηγεσίας στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

 

Και δίνοντας διαπιστευτήρια ορθής διακυβέρνησης, έβαλε μια πρώτη «κόκκινη γραμμή» στις -κατά τα λοιπά- στενές σχέσεις του με τα ιταλικά συνδικάτα. «Φυσικά και ακούω τα αιτήματά τους», είπε ο Μπερσάνι ενώπιον του γερμανικού ακροατηρίου, «αλλά η όποια διαβούλευση δεν θα μπλοκάρει το κυβερνητικό έργο. Πιστεύω στον κοινωνικό διάλογο, αλλά πιστεύω επίσης ότι αυτός δεν θα πρέπει να παραλύει τη λήψη αποφάσεων, κάτι που θεωρώ ότι είναι εφικτό στην Ιταλία».

 

«Εκτιμώ το άνοιγμα Μπερσάνι. Θα είμαι ανοιχτός μόνο σε συμμαχίες που θα αναλάβουν σοβαρά τη δέσμευση για δομικές μεταρρυθμίσεις», ανταποκρίθηκε με νόημα ο Μόντι. Με λίγα λόγια -συμφωνούν τα ιταλικά ΜΜΕ- σε πείσμα της «σφήνας» Μπερλουσκόνι, η συμφωνία για τη μετεκλογική κυβερνητική συμμαχία στη Ρώμη δείχνει ότι έκλεισε, με τις «ευλογίες» του Βερολίνου. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα θα είναι η βιωσιμότητά της…

 

 

Scroll to top