kraounakis3

10/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Ατζέντα εκδηλώσεων

Θεατρικές παραστάσεις, κλασικές ταινίες, συναυλίες και διαλέξεις περιλαμβάνει η πολιτιστική ατζέντα της ημέρας - Στα βιβλιοπωλεία η «Ποιητική», με 335 σελίδες αφιερωμένες στην τέχνη της ποίησης.
      Pin It

Κυκλοφόρησε η «Ποιητική»

 

xaris-vlavianosΗ «Ποιητική», το εξαμηνιαίο περιοδικό που διευθύνει ο Χάρης Βλαβιανός, μόλις κυκλοφόρησε σε όλα τα βιβλιοπωλεία με 335 σελίδες αφιερωμένες στην τέχνη της ποίησης, στις οποίες σημαντικοί Ελληνες και ξένοι ποιητές, κορυφαίοι μεταφραστές, δοκιμιογράφοι και κριτικοί υπερασπίζονται, ο καθένας με τα μέσα του, το πάθος τους για τη γραφή. «Στην ποίηση», όπως γράφει ο Μπόρχες, «το κύριο πρόσωπο είναι ο αναγνώστης. Η ποίηση γράφεται με τέτοιο τρόπο που ο αναγνώστης να τοποθετείται αυτοπροσώπως στο κέντρο της. Είναι βαθμίδες της ψυχής».

 

Σε αυτό, το 13ο κατά σειρά τεύχος, μεταξύ άλλων θα διαβάσετε: ποίηματα των Μπόρχες, Π. Ελιάρ, Ρ. Μ. Ρίλκε, Α. Νόουλαντ, Α. Ζέρβα, Ζ. Δαράκη, Α. Ισαρη, Γ. Χαντζή, κ.ά. Ενα αφιέρωμα στον Σέξπιρ, με αφορμή την επέτειο των 450 χρόνων από τη γέννησή του. Το εξαιρετικό κείμενο του Χάρολντ Μπλουμ «Σέξπιρ: Η επινόηση του ανθρώπου». Ενδιαφέροντα δοκίμια: Ντάνιελ Μέντελσον, «Ρεμπό, ένας επαναστάτης»· Θωμάς Τσακαλάκης, «Μπέκετ-Μπλέικ: Μια αναπάντεχη συνάντηση» κ.ά. Κι ακόμα, την καθιερωμένη κριτική, που υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Μ. Φραγκόπουλος, Γ. Δούκας, Β. Χατζηβασιλείου, Δ. Δημηρούλης.

 

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

«Λυσιστράτη» στο Γαλάτσι

lusistrati

«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη στο Ανοιχτό Θέατρο Αλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, μετάφραση-απόδοση Σπύρου Ευαγγελάτου, σκηνικά–κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Δημήτρη Θεοχάρη, στίχους Γιώργου Μπακόλα, επιμέλεια κίνησης Δήμητρας Κρητικίδη. Οι γυναίκες των αντιπάλων παρατάξεων (Αθηναίοι, Σπαρτιάτες και οι σύμμαχοί τους) αποφασίζουν –σε μια συναρπαστική αρχική σκηνή– να κατεβούν σε ερωτική απεργία, μη επιτρέποντας στους άντρες να τις αγγίξουν. Οι Αθηναίες με πονηριά καταλαμβάνουν την Ακρόπολη, όπου φυλάγεται ο θησαυρός της πόλης και αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση. Από δω και πέρα ακολουθούν εκρηκτικά κωμικά επεισόδια. Παίζουν: Μαρία Καβογιάννη, Αντώνης Λουδάρος, Καίτη Κωνσταντίνου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Νάντια Κοντογεώργη, Μαργαρίτα Βαρλάμου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Τζίνη Παπαδοπούλου, Μαρία Φιλίππου, Δημήτρης Παπανικολάου, Θωμάς Γκαγκάς, Ελίνα Μάλαμα, Βασίλης Πουλάκος, Γεράσιμος Σκαφίδας.

 

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

Τελευταίες παραστάσεις για την «Ηλέκτρα»

 

Σήμερα, αύριο και το Σάββατο δίνονται οι τελευταίες παραστάσεις της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή, στο Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Γκάζι, 2103464380), στις 21.30, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ξανθόπουλου. Η πρώτη παραγωγή της νεοσύστατης Εταιρείας Θέατρου Λόγος, η οποία συνοδεύεται από υπέρτιτλους (σε δύο γλώσσες ανά ημέρα) για τις ανάγκες των επισκεπτών της Αθήνας, αλλά και των μη ελληνόφωνων μόνιμων κατοίκων της, ολοκληρώνεται το Σάββατο 12 Ιουλίου. Πρόκειται για μια σύγχρονη προσέγγιση της γνωστής τραγωδίας από μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών της νεότερης γενιάς (Βάσω Καβαλιεράτου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μαρία Πανουργιά, Θανάσης Δόβρης κ.ά.) σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

Απολογία Σωκράτη με Κραουνάκη

kraounakis2

«Η αληθινή απολογία του Σωκράτη», το εμβληματικό αυτό κείμενο του ποιητή Κώστα Βάρναλη, χρησιμοποιεί το ιστορικό γεγονός της δίκης του Αθηναίου φιλόσοφου για να ασκήσει καταλυτική κριτική στην εκμετάλλευση και την ανελευθερία, χωρίς όμως να αγιογραφεί τον εξαθλιωμένο λαό. Ως θεατρικό ανεβαίνει σήμερα έως και τις 19.07, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206), σε κλιματιζόμενη αίθουσα, στις 21.00 (εκτός Κυριακής 13/7). Η πρόζα του είναι εξαιρετικά δουλεμένη, ωστόσο το έργο έχει τέτοια ζωντάνια και τόση δροσιά που φαίνεται σαν να έχει γραφτεί μονομιάς. Σκηνοθέτης κι οδηγός ο Ενκε Φεζολάρι. Τον ρόλο του Σωκράτη ερμηνεύει ο Σταμάτης Κραουνάκης. Οι καλλιτέχνες της Σπείρας μοιράζονται μαζί του τα λόγια του Βάρναλη, άλλοτε ως μαθητές, άλλοτε ως κλέφτες, άλλοτε ως μελλούμενες γενιές, κατήγοροι, λαός, μικροί Σωκράτηδες. Τραγουδούν μοναδικά τα λυρικά και επικά στάσιμα, μελοποιημένα από τον Αρη Βλάχο. Μια απολογία ρεσιτάλ. Ενα μουσικό θέατρο δρόμου. Το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

Το κλασικό επιστρέφει στο Αστυ

kapoioi-to-protimoun-kauto

Για φανατικούς κινηματογραφόφιλους. Από απόψε μέχρι και τις 17 Ιουλίου θα προβάλλονται στην κλιματιζόμενη αίθουσα του κινηματογράφου Αστυ (πεζόδρομος Κοραή) κλασικές ταινίες που άφησαν εποχή. Θα προβληθούν αριστουργήματα της έβδομης τέχνης, όπως «Ο Πολίτης Κέιν» του Ορσον Ουέλς, το «Μερικοί το προτιμούν καυτό» με τη Μέριλιν Μονρό, ο «Γαλαξίας» του Λουίς Μπουνιουέλ, η «Εκλειψη» του Μικελάντζελο Αντονιόνι, το «Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ» του Αλέν Ρενέ, «Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του» με τον Αλέν Ντελόν και το «Λεωφορείον ο Πόθος» του Ηλία Καζάν. Καθημερινά στις 18.30, 20.30 και 22.30.

 

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

Σειρά διαλέξεων για τους Ελληνες διανοούμενους στο Παρίσι

 

Συνεχίζουν οι βραδιές συζήτησης και προβολής αρχειακού υλικού, σε σχέση με σπουδαίους Ελληνες διανοούμενους στο Παρίσι, στο «Poems & Crimes» (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, 2103228839), στις 20.30. Σήμερα θα γίνει προβολή της εκπομπής «Παρασκήνιο», «Μιχάλης Ράπτης-Πάμπλο (1911-1996)», σε σκηνοθεσία Τάκη Χατζόπουλου: ο Μιχάλης Ράπτης, ηγετικό στέλεχος και γραμματέας της Δ’ Διεθνούς, ο Πάμπλο ένας διανοούμενος επαναστάτης που δήλωνε πάντα παρών, όπου άναβε η σπίθα της επανάστασης. Ακολουθεί συζήτηση με τον συγγραφέα Σάββα Μιχαήλ. Συντονίζει ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Λευτέρης Ξανθόπουλος. Αύριο, η βραδιά είναι αφιερωμένη στον Κώστα Αξελό. Και πάλι θα γίνει προβολή από το «Παρασκήνιο» της εκπομπής «Ο φιλόσοφος Κώστας Αξελός». Ο Ελληνας στοχαστής, χωρίς να είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, παρατηρεί ότι στην εποχή μας «δεν υπάρχει ζήτηση σκέψης» και ότι «η μη ανάγκη σκέψης σήμερα συμβαδίζει με την κυρίαρχη τάξη και την αταξία των πραγμάτων». Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα Αλκη Ζέη και συντονιστή τον σκηνοθέτη και συγγραφέα Λευτέρη Ξανθόπουλο.

 

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη ερμηνεύει Μελίνα

zouganeli

Φωτ. Μάριος Βαλασόπουλος

 

Είκοσι χρόνια πέρασαν από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη και ένας τρόπος να τη θυμόμαστε είναι μέσα από τις ερμηνείες της σε τραγούδια, που σημάδεψε με τη φωνή της. Με αφορμή αυτή την επέτειο, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη με την μπάντα της, η Καμεράτα και οι Μπέτυ Βαλάση στήνουν μια βραδιά γεμάτη με αυτήν τη μουσική. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, «Τα τραγούδια της Μελίνας», σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, απόψε, στις 21.00, στο Ηρώδειο. Η παράσταση είναι sold out.

 

Scroll to top