10/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„ Μουντιαλική!

 

 

Σε ανάλυση του ημιτελικού μεταξύ Βραζιλίας και Γερμανίας στο Μουντιάλ προχώρησε χθες η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ και γνωστή ποδοσφαιρόφιλη, Αλέκα Παπαρήγα. Μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή, τόνισε πως το μυστικό του αγώνα ήταν η ομοιογένεια. «Η ενδεκάδα της Εθνικής Γερμανίας ήταν ο βασικός κορμός της Μπάγερν Μονάχου, ενώ στη Βραζιλία οι παίκτες μαζεύτηκαν από τα πέρατα του κόσμου, δέκα ημέρες πριν από τους αγώνες. Δεν δένουν έτσι οι ομάδες», σημείωσε. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι ο νικητής του άλλου ημιτελικού, Ολλανδία – Αργεντινή, θα είναι η Ολλανδία και ο τελικός θα είναι ευρωπαϊκή υπόθεση.

 

Χ.ΙΩ.

 

…………………………………………….

 

„ Ευθύνες

 

«Με αυτούς δεν έχουμε καμία σχέση», τονίζει ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος της Αριστερής Πρωτοβουλίας και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και χαρακτηρίζει «μεταλλαγμένα πολιτικά προϊόντα» και «μαριονέτες» τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Η ανακοίνωσή του, με αφορμή τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον στην τελευταία παράγραφο για τη ΔΕΗ, για την οποία σημειώνει ότι η διάλυσή της «σύντομα θα οδηγήσει τους συνένοχους στην ώρα της απόδοσης των ευθυνών». «Και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα κλείνει πάντοτε, καταπώς συμφέρει, η Βουλή, για να παραγράφονται οι όποιες ποινικές και πολιτικές ευθύνες…», καταλήγει.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„ «Το κρέας ψάρι»

 

Να σταματήσουν αμέσως κάθε ενέργεια για την πώληση ΟΛΘ και ΟΛΠ και να μετατρέψουν την κερδοφορία τους σε ανάπτυξη καλούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) τονίζει ότι κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ «προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, προχωρούν με αδιαφάνεια και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, με παραβίαση της αρχής της δεδηλωμένης» και αναφέρει ότι πουλάνε τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, δημιουργώντας ανεξέλεγκτα ιδιωτικά μονοπώλια. Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια προγραμματίζουν κινητοποιήσεις για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

…………………………………………….

 

„ Ιστορικά

 

Το εγκώμιο του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή έπλεξε χθες στη Βουλή ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), αναφερόμενος στη δημιουργία της ΔΕΗ το 1950. «Μέχρι τότε είχαμε μια πανσπερμία ξένων ληστρικών εταιρειών με το ρεύμα είδος πολυτελείας και η ΔΕΗ ήταν μια πολύ θετική κίνηση μεταπολεμικά που βοήθησε τη χώρα», σημείωσε. Στον κ. Λαφαζάνη απάντησε ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ), λέγοντας ότι τότε η κρατικοποίηση έγινε διότι οι ιδιώτες δεν ήθελαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να επενδύσουν και οι επενδύσεις έγιναν τελικά με τα χρήματα του ελληνικού λαού, μέσω της ΔΕΗ.

 

Χ. ΙΩ.

 

…………………………………………….

 

„ Δημόσιο

 

Τι σημαίνει «νέο Δημόσιο»; Ενας τομέας που θα κοστίζει πολύ λιγότερο στο κράτος, αλλά περισσότερο στον πολίτη, με εργαζόμενους πειθαρχημένους και αποδεχόμενους ανταγωνιστικά κριτήρια στις μεταξύ τους σχέσεις, τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δημοσίου. Ενας τομέας «με μόνες “δημόσιες” δομές τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης των “επενδυτών”». Η ανακοίνωση καταλήγει: «Το κίνημα του δημοσίου βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή: είτε θα αποδεχτεί τις όποιες αποφάσεις της “ανεξάρτητης Δικαιοσύνης” και θα συμμορφωθεί, είτε θα καλέσει σε πολιτική ανυπακοή και θα πετύχει μια μεγάλη νίκη, ακυρώνοντας την εφαρμογή του νόμου στην πράξη».

 

Στ.Ζ.

 

…………………………………………….

 

„ «Πάντσερ»

 

Γέμισαν οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες χθες με τους γνωστούς κοινότoπους τίτλους για τη νίκη των «Πάντσερ» επί των Βραζιλιάνων. Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν ώστε η εγχώρια δημοσιογραφία να αντιληφθεί ότι είναι παντελώς γελοίο να αναφερόμαστε με τον όρο Πάντσερ (γερμανικά τεθωρακισμένα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου) στην εθνική ομάδα της Γερμανίας; Ούτε παρατσούκλι είναι, ούτε οι Γερμανοί συνάδελφοι χρησιμοποιούν έναν όρο που θεωρείται και είναι προσβλητικός. Δεν κέρδισαν τα «Πάντσερ», λοιπόν, κέρδισε απλώς μια πολύ καλύτερη ομάδα.

 

Κ.Ζαφ.

 

…………………………………………….

 

„ Λάθος

 

Μια βδομάδα έξω πέσαμε. Συγγνώμη για το μπλέξιμο και το πιθανό καψώνι που προκαλέσαμε δημοσιεύοντας λάθος την ημερομηνία, λόγω… κακής χρήσης του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου. Την επόμενη, λοιπόν, Τετάρτη (16/7) στις 8 μ.μ., στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136) θα παρουσιαστεί τελικά το βιβλίο του Ζορζ Λαμπικά «Η βία; Ποια βία»;

 

Δ.Τ.

 

…………………………………………….

 

„ Πρόσημο

 

Το χαμένο προοδευτικό πρόσημο αναζητούν απεγνωσμένα στο ΠΑΣΟΚ. Σ’ αυτό το «κυνήγι» εντάσσονται και οι νέες διαφωνίες για την κατάργηση των απεργιών και άλλων «ενοχλητικών» ενεργειών όπως θέλουν συγκυβέρνηση και τρόικα. Κι αν στη Χαριλάου Τρικούπη «πονούν και κόπτονται» για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη διατήρηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, γιατί άραγε δεν συμφωνούν να ερωτηθούν οι πολίτες και για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ»; Θα ήταν σίγουρα μια καλή επίδειξη του προοδευτικού προσήμου της «δημοκρατικής παράταξης»…

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„ «Πελατεία»

 

Στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος. Σε ένα νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Αμυνας, το οποίο ρυθμίζει εντελώς ετερόκλητα θέματα (συντήρηση φάρων από ιδιώτες, κ.ά.), προβλέπεται ότι και οι φοιτητές των κολεγίων και των κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης που συνεργάζονται με ΑΕΙ εξωτερικού (και όχι μόνο της Ε.Ε.) θα μπορούν να πάρουν αναβολή στράτευσης. Οπως παρατήρησε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, που ανέδειξε το θέμα, «με άλλα λόγια, εξασφαλισμένη πελατεία».

 

Χ.ΙΩ.

 

…………………………………………….

 

„ Ενέργεια στα νησιά

 

Τη νησιωτική «συνιστώσα» ανέπτυξε στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης. Οπως είπε, η ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν θα δημιουργηθεί από μισθούς εξαθλίωσης, αλλά από φτηνό ρεύμα και φτηνή ενέργεια που θα δώσουν ώθηση στην παραγωγή προϊόντων υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Δεν μπορεί το ρεύμα σήμερα να στοιχίζει στη βιομηχανία, στο εμπόριο και στα σπίτια από 160 έως 180 ευρώ η μεγαβατώρα και να περιμένουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε προϊόντα και τουριστικές υπηρεσίες. Αναφερόμενος στα περσινά «μπλακ άουτ» σε Σαντορίνη και Ρόδο, τόνισε ότι μόνο μια διασυνδεμένη Δωδεκάνησος με επάρκεια και ποιότητα ισχύος θα διασφαλίσει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και τη φτηνή ενέργεια για επιχειρήσεις και καταναλωτές.

 

Σ.Ν.Ρ

 

…………………………………………….

 

„ Βοηθός ευρωβουλευτή!

 

Η καλύτερη δουλειά, εάν μείνει κανείς άνεργος, είναι να συμπεριλαμβάνεται στους 1.676 διαπιστευμένους βοηθούς ή συνεργάτες των ευρωβουλευτών. Με 13 μισθολογικές κλίμακες, οι αμοιβές τους είναι εξαιρετικές, ξεκινώντας από τα 2.933,59 ευρώ και φτάνοντας τα 7.740,41 ευρώ μηνιαίως, αλλά και η ανεργία τους είναι εξίσου καλή: εφόσον έχουν υπηρετήσει το λιγότερο ένα εξάμηνο, δικαιούνται ως επίδομα ανεργίας τον πρώτο χρόνο το 60% του μισθού τους, τον δεύτερο το 45% και εάν και τον τρίτο δεν έχουν βρει δουλειά, θα παίρνουν το 30%. Επίσης παίρνουν επίδομα μετεγκατάστασης στην πατρίδα τους και οικογενειακά επιδόματα. Το κόστος φορτώνεται φυσικά ο Ευρωπαίος φορολογούμενος και ο νόμος ψηφίστηκε το 2008.

 

Ε.Π.

 

…………………………………………….

 

Σε Ημαθία και Πέλλα

 

Την Ημαθία και την Πέλλα επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Α. Τσίπρας έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους ροδακινοπαραγωγούς και επισκέψεις σε χώρους παραγωγής και στον αγροτικό συνεταιρισμό της περιοχής, ενώ θα μιλήσει στους τοπικούς φορείς των δύο νομών στην αίθουσα «Βέτλανς Νάουσα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφερθεί στο θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, και θα «ανοίξει» το έτερο μεγάλο θέμα, εκτός της «μικρής ΔΕΗ», δηλ. των αιγιαλών. Καθόλου τυχαίο, αφού την επόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η διαβούλευση με φορείς, οικολογικά κινήματα, κόμματα και προσωπικότητες για την αποτροπή της «αξιοποίησης», κοινώς πώλησης, των αιγιαλών. Το παίρνει πάνω του ο πρόεδρος, με τον αέρα της «μικρής ΔΕΗ».

 

Φ.Π.

 

Scroll to top