Του Γιώργου Τσιάρα

Με τη στρατιωτική στολή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας (στο κέντρο) έτρεξε «στο μέτωπο», κοντά στο Σλαβιάνσκ
REUTERS/Gleb Garanich
Ενώ ο μίνι-εμφύλιος συνεχίζεται στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να πολιορκούν τους ρωσ(όφιλ)ους αυτονομιστές που έχουν ανασυνταχθεί στις πρόχειρα «οχυρωμένες» πόλεις Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, πίσω στο Κίεβο η ολοένα και πιο φιλοπόλεμη κυβέρνηση του Πέτρο Ποροσένκο προχωρά ολοταχώς στην απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, ενώ ταυτόχρονα ζητάει πρόσθετη οικονομική βοήθεια από τους δυτικούς της «σπόνσορες» προκειμένου, όπως λέει, να ανοικοδομήσει τις πόλεις και τα χωριά που η ίδια βομβάρδισε ανηλεώς τις τελευταίες εβδομάδες!
Πιο συγκεκριμένα, η ουκρανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση σε ιδρύματα και δωρητές από χώρες της Δύσης προκειμένου να προσφέρουν «περισσότερο ρευστό και πιστώσεις για την ανοικοδόμηση των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, που έχουν υποστεί καταστροφές στις συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με τους τρομοκράτες»… Κι αυτό, παρά το ότι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ τα προαπαιτούμενα που έχουν οριστεί στο πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «έχουν εκπληρωθεί», και άρα, όπως είπε, θεωρεί βέβαιο πως η Ουκρανία θα λάβει σύντομα τη δεύτερη δόση του 1,5 δισ. δολαρίων από το Ταμείο, στο πλαίσιο του γνωστού προγράμματος στήριξης της οικονομίας ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο έλαβε την πρώτη δόση, λίγο περισσότερα από 3 δισ. δολάρια, μόλις τον περασμένο Μάιο.
Ωστόσο το Κίεβο ανέφερε -δι’ ενός αντιπροέδρου της κυβέρνησης- σε συγκέντρωση των… διεθνών δωρητών (πού αλλού) στις Βρυξέλλες ότι το πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ δεν επαρκεί για να επιτευχθεί η πλήρης ανάκαμψη εξαιτίας της «εξάντλησης» της οικονομίας που προκάλεσαν οι συγκρούσεις με τους «τρομοκράτες» στις ανατολικές περιοχές, και γι’ αυτό πρέπει οι σπόνσορες να στηρίξουν ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» με στόχο την οικονομική ανάκαμψη, την ανοικοδόμηση δρόμων και γεφυρών, την αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και τις εργασίες επισκευής πολλών δημόσιων κτιρίων που καταστράφηκαν, περιλαμβανομένων και πολλών σχολείων στην επαρχία του Ντονμπάς.
Το ποιος κατέστρεψε όλα αυτά τα κτίρια και τις υποδομές με βολές βαρέος πυροβολικού και βόμβες και ρουκέτες από αεροσκάφη και ελικόπτερα, δεν αναφέρθηκε βέβαια στην πολυδιαφημισμένη «ενημέρωση», όπως δεν αναφέρθηκαν και οι εκατοντάδες νεκροί άμαχοι… Ο «α λα καρτ» πολεμικός ανθρωπισμός σε νέες περιπέτειες!
Ανθρωπιστικό δράμα
Παρόμοια… σιγή ασυρμάτου τηρεί η κατά τα άλλα ευαίσθητη και δημοκρατική διεθνής κοινότητα για το ανθρωπιστικό δράμα με τους ρωσόφωνους πρόσφυγες που καταφεύγουν κατά χιλιάδες στη Ρωσία για να γλιτώσουν από τις βόμβες. Χθες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επιβεβαίωσε ότι περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες της Ουκρανίας έχουν εγκαταλείψει τις εμπόλεμες περιοχές και κατέφυγαν στις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας. Δεκάδες χιλιάδες από αυτούς έχουν βρει καταφύγιο σε προσωρινούς καταυλισμούς κοντά στη μεθόριο, ενώ άλλοι πήγαν σε σπίτια συγγενών ή γνωστών τους σε διάφορες ρωσικές πόλεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας, για την υποδοχή των Ουκρανών πολιτών έχουν διαμορφωθεί περίπου 300 κέντρα προσωρινής εγκατάστασης προσφύγων! Μάλιστα η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο έκανε λόγο για «τεραστίων διαστάσεων ανθρωπιστική καταστροφή» στο Ντονμπάς, ενώ ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου, Σεργκέι Ιβανόφ, δήλωσε ότι στο προσεχές διάστημα οι πρόσφυγες από την Ουκρανία που αποφάσισαν να μείνουν στη Ρωσία, θα μπορούν να υπολογίζουν σε χρηματική βοήθεια.
Στο μεταξύ, το ουκρανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αίτημα στις δικαστικές αρχές για να τεθεί εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, κατηγορώντας το για υποστήριξη των «τρομοκρατών» στα ανατολικά της χώρας και υποστήριξη της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, αλλά και για «τη χρηματοδότηση και υποστήριξη σε οικονομική και τεχνική βάση των αυτονομιστών».
Το κόμμα αντέδρασε υπερθεματίζοντας πως «δεν υποστήριξε ποτέ τη διάσπαση της Ουκρανίας» και κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένες κατηγορίες», ενώ ο αρχηγός του Πέτρο Σιμονένκο χαρακτήρισε την απόπειρα απαγόρευσης «μέρος της μάχης του Κιέβου εναντίον όσων διαφωνούν», απορρίπτοντας πως το κόμμα έχει αντισυνταγματική δράση. «Υποστηρίζουμε μία ενιαία Ουκρανία και καταδικάζουμε κάθε αποσχιστική τάση» είπε, προσθέτοντας πως «ποτέ δεν υποστηρίξαμε την απόσχιση της Κριμαίας, είπαμε ότι υπεύθυνοι για την απώλειά της ήταν οι εκπρόσωποι του σημερινού καθεστώτος».