Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
«Το Βασίλειο είναι άρρωστο». Αυτός ήταν ο τίτλος μιας από τις πρώτες δημοσιογραφικές έρευνες που έκανα ως ανταποκριτής από το Λονδίνο. Δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2003 στο περιοδικό «Μετρό». Διευθύντρια ήταν η Μαρία Παναγιώτου. Θυμάμαι πως όταν της έστειλα το κείμενο, μου τηλεφώνησε για να επιβεβαιώσει πως δεν έχω κάνει κανένα λάθος στα αριθμητικά στοιχεία. Δεν είχε άδικο. Τα νούμερα ήταν συγκλονιστικά.
Οι αρχές της Μεγάλης Βρετανίας το 2003 υπολόγιζαν πως μόνο στην Αγγλία και την Ουαλία υπήρχαν 250.000 παιδεραστές. Από αυτούς είχαν καταδικαστεί οι 110.000. Ενώ οι υπόλοιποι, δηλαδή πάνω από τους μισούς, ποτέ δεν πέρασαν το κατώφλι της Δικαιοσύνης. Την εποχή εκείνη, κάθε εβδομάδα, ένα με δύο παιδιά έχαναν τη ζωή τους, συχνά έπειτα από βάναυση σεξουαλική κακοποίηση. Παράλληλα, κάθε μήνα σχεδόν 2.500 παιδιά έμπαιναν σε πρόγραμμα προστασίας.
Από τότε έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία. Εχουν ψηφιστεί δύο σχετικοί νόμοι. Πολύ αυστηροί για τους θύτες και εξαιρετικά προστατευτικοί για τα θύματα και όσους καταγγέλλουν τέτοιου είδους εγκλήματα.
Δυστυχώς, όμως, όπως δείχνουν τα σημερινά στοιχεία, η κατάσταση στη Γηραιά Αλβιώνα δεν έχει βελτιωθεί. Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς που έχει κάνει η οργάνωση Barnardo’s υπολογίζεται πως ένα στα δέκα παιδιά θα βιώσει κάποια στιγμή κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένα εκατομμύριο παιδιά, μιας από τις ισχυρότερες και πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, τουλάχιστον οικονομικά, κακοποιούνται. Ενώ υπολογίζεται πως κάθε θύτης έχει διαπράξει κατά μέσο όρο 380 εγκλήματα. Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί πως μόνο στο Λονδίνο υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 1.000 παιδιά που έχουν οδηγηθεί στην πορνεία, χωρίς οι αρχές να μπορούν να τα εντοπίσουν.
Το θέμα της παιδεραστίας απασχολεί συχνά τα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας. Αυτό όμως που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες ίσως να μην έχει προηγούμενο. Αρχικά καταδικάστηκαν διασημότητες από τον χώρο του θεάματος για κακοποίηση ανηλίκων. Ενας από αυτούς μάλιστα, ο Ρολφ Χάρις, είχε δική του παιδική εκπομπή στην τηλεόραση. Βρέθηκε ένοχος σε 12 αδικήματα. Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και εννιά μήνες φυλάκιση. Ο Τζίμι Σάβιλ, ένας από τους διασημότερους παρουσιαστές του BBC κατηγορήθηκε, μετά τον θάνατο του, πως εκτός των άλλων είχε κακοποιήσει εκατοντάδες παιδιά – αγόρια και κορίτσια. Μάλιστα το μικρότερο από αυτό ήταν μόλις 8 ετών. Αξιοσημείωτο είναι πως μόλις έγιναν γνωστές οι πρώτες καταγγελίες εναντίον του Σάβιλ, οι τηλεφωνικές κλίσεις στον Εθνικό Σύνδεσμο για Ατομα που έχουν Κακοποιηθεί στην Παιδική Ηλικία (NAPAC) αυξήθηκαν κατά 220%.
Αλλά τώρα πια κατηγορούνται και οκτώ ισχυρά πρόσωπα της βρετανικής Βουλής για παιδεραστία, όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ. Ενώ παράλληλα υπάρχουν σοβαρές υποψίες πως το πολιτικό κατεστημένο της εποχής εκείνης (αρχές τις δεκαετίας του ‘80) προσπάθησε να «κουκουλώσει» την υπόθεση. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Observer», 114 φάκελοι που σχετίζονται με την υπόθεση είτε έχουν χαθεί είτε έχουν καταστραφεί. Αν και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει πως θα διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για να λάμψει η αλήθεια, παρ’ όλα αυτά ένα είναι σίγουρο: «υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Γηραιάς Αλβιώνος», όπως ίσως θα έλεγε ο Σέξπιρ αν ζούσε σήμερα.