10/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εφοριακοί πήραν… φύλλο πορείας για τις τουριστικές περιοχές

Από τους πελάτες θα ξεκινάει ο έλεγχος για τις αποδείξεις.
      Pin It

Από τους πελάτες των καταστημάτων θα ξεκινήσει, με τουλάχιστον δύο μήνες καθυστέρηση, τους προληπτικούς ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων στις τουριστικές περιοχές της χώρας το υπουργείο Οικονομικών. Οι εφοριακοί που «επιστράτευσε» η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) την τελευταία εβδομάδα θα εκδράμουν στα νησιά και τα θέρετρα της χώρας, πραγματοποιώντας και πάλι, έπειτα από αρκετό καιρό, προληπτικούς ελέγχους για το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου. Με εγκύκλιό της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δίνει οδηγίες προς «ναυτιλλομένους» για τον τρόπο διενέργειας των ελέγχων με αιχμή την έκδοση αποδείξεων και άλλων φορολογικών στοιχείων.

 

Οι έλεγχοι θα ξεκινούν από το «πεζοδρόμιο» και συγκεκριμένα από τους πελάτες και τη διακίνηση αγαθών. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος που εξέδωσε η ΓΓΔΕ: «Κάθε συνεργείο μερικού επιτόπιου ελέγχου, όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στον δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών ή ελέγχου σε καταστήματα εστίασης, θα ζητά το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο». Τα συνεργεία θα διενεργούν μερικούς επιτόπιους ελέγχους τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Αν από την εξέταση του πελάτη διαπιστωθεί ότι το κατάστημα έχει εκδώσει απόδειξη, οι ελεγκτές δεν θα μπαίνουν στο κατάστημα (μαγαζί, εστιατόριο, νυχτερινό κέντρο κ.λπ.). Στην αντίθετη περίπτωση τα μέλη του συνεργείου θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση.

 

Η διαδικασία που θα ακολουθείται θα είναι η εξής:

 

- Οι ελεγκτές θα αναφέρουν την ιδιότητά τους και θα επιδεικνύουν την εντολή ελέγχου και την αστυνομική τους ταυτότητα.

- Θα επαληθεύουν την παράβαση θεωρώντας ταυτόχρονα τα βιβλία και τα στοιχεία της επιχείρησης.

- Θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν οι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι.

 

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν: ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία, μπαρ κ.λπ. Σε αυτά θα επιβάλλεται η είσοδος εντός του καταστήματος ή στους περιβάλλοντες χώρους. Παρότι οι έλεγχοι θα γίνονται όλη την ημέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, η ΓΓΔΕ δεν διευκρινίζει τι θα γίνει με τη «νυχτερινή ζωή», δηλαδή μετά τις 10 το βράδυ. Οι εφοριακοί, με βάση τον νόμο, δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ελέγχους τη νύχτα, καθώς η αρμοδιότητα αυτή ανήκε αποκλειστικά στο ΣΔΟΕ από το οποίο όμως τώρα έχει αφαιρεθεί. Η Υπηρεσία Προληπτικού Ελέγχου (ΥΕΔΔΕ), η οποία υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε αυτή τη δραστηριότητα, δεν έχει συσταθεί ακόμα.

 

Κ.ΤΣ.

 

Scroll to top