10/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εικόνες τον διαψεύδουν

      Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

«Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στις συνθήκες προσωρινής κράτησης των μεταναστών από τις λιμενικές αρχές τις πρώτες 24 ή 48 ώρες. Επισήμανε επίσης πως πρέπει να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών, που πολλές φορές είναι πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, όπως η Συρία, όπου οι συνθήκες έχουν δημιουργήσει ένα πρόσθετο κύμα προσφύγων που αναζητούν διαρκώς τρόπο να έλθουν στη χώρα μας.

 

Βέβαια, λίγες μέρες πριν, φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα συνδικαλιστές λιμενικοί από τον Λιμενικό Σταθμό της Σύμης, απεικόνιζαν μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτά που διακηρύσσει ο υπουργός ότι πρέπει να ισχύουν, καθώς έδειχναν δεκάδες ανθρώπους να βρίσκονται στοιβαγμένοι σ' έναν εξωτερικό διάδρομο του Λιμενικού Καταστήματος, και μάλιστα οι ίδιοι οι λιμενικοί τις αποκαλούσαν «εικόνες ντροπής».

 

Τις δηλώσεις αυτές ο Μ. Βαρβιτσιώτης τις έκανε χθες κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε στη Ρόδο, με τη συμμετοχή φορέων και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, με επίκεντρο τη διαχείριση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών από τα θαλάσσια σύνορα της ευρύτερης περιοχής της Δωδεκανήσου.

 

Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε επίσης ότι οι άνδρες και οι γυναίκες του Λ.Σ. πραγματοποιούν τιτάνια προσπάθεια για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης, ενώ, όπως είπε, αξιοποιούν καθημερινά κάθε κονδύλι της Ευρώπης για τεχνικά μέσα και για την ενίσχυση του προσωπικού.

 

Οι φορείς της πόλης, από την πλευρά τους, επισήμαναν την κρισιμότητα του ζητήματος για τον τόπο, ενώ εξέφρασαν την αγωνία της τοπικής κοινωνίας για την κράτηση των ανθρώπων αυτών, τον χρόνο και την τοποθεσία που θα επιλεγεί να τους φιλοξενήσει.

 

Στο μεταξύ, μόνο χθες το πρωί εντοπίστηκαν και διασώθηκαν σε θαλάσσιες περιοχές της Χίου, της Σάμου, της Μυτιλήνης και της Λήμνου 224 μετανάστες. Οι 91 από αυτούς στην περιοχή «Γριδίων» νότια της Χίου, οι 33 στο «Κρουντέρο» Αγίου Κωνσταντίνου, Καρλοβασίου Σάμου, οι 14 σε θαλάσσια περιοχή έξω από τη Μυτιλήνη, οι 37 στην περιοχή «Θολοί» στο Αγαθονήσι και οι 49 στη θαλάσσια περιοχή «Πετσιάς» στην Παναγία της Λήμνου.

 

[email protected]

 

Scroll to top