10/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πεντάμορφη έγινε τέρας!..

Το 7-1 ήταν πολύ βαρύ για να περιμένει κανείς ψυχραιμία, η οποία έλειπε και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
      Pin It

Της Β. Παπαντωνοπούλου

 

Η Βραζιλία ξύπνησε χθες περιμένοντας ότι το 7-1 ήταν ένας απλός εφιάλτης, ότι δεν είχε συμβεί στην πραγματικότητα. Ομως το μούδιασμα δεν έλεγε να φύγει. Ηταν αυτό που πολύ πετυχημένα χαρακτήρισε «συναισθηματικό κάταγμα» ο πρώην διεθνής Αργεντινός ποδοσφαιριστής και νυν αρθρογράφος στην ισπανική El País, Σαντιάγο Σολάρι…

 

Η χώρα που έδωσε στον κόσμο το jogo bonito και από πεντάμορφη μεταμορφώθηκε σε τέρας βρίσκεται σε σύγχυση. Και το ερώτημα είναι πώς θα χειριστεί πλέον το ποδόσφαιρό της αυτό τον ιστορικό διασυρμό που θα μνημονεύεται για δεκαετίες…

 

Τα πρώτα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά και παραπέμπουν σε πανικό. Αμέσως μετά τον αγώνα στο «Μινεϊράο», ο Καφού κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια, θέλοντας να παρηγορήσει τους παίκτες του Σκολάρι. Ομως του απαγορεύτηκε η είσοδος. Μιλάμε για τον τελευταίο Bραζιλιάνο αρχηγό που σήκωσε το παγκόσμιο Κύπελλο (2002) και τον παίκτη με τις περισσότερες συμμετοχές στη «σελεσάο» (142): «Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ζοσέ Μαρία Μαρίν είπε ότι δεν ήθελε ξένους μέσα στα αποδυτήρια. Τους είπα ότι εγώ δεν είμαι ξένος, ότι ήθελα να τους παρηγορήσω σε μια στιγμή που χρειάζονταν πραγματική στήριξη. Ομως οι ίδιοι οι παίκτες μού είπαν ότι ‘‘ο Μαρίν δεν θέλει κανέναν εδώ μέσα’’. Εσκυψα το κεφάλι και έφυγα», είπε χθες ο Καφού…

 

Το 7-1 ήταν πολύ βαρύ για να περιμένει κανείς ψυχραιμία, η οποία έλειπε και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Χθες υπήρχε τίτλος «Πήγαινε στην κόλαση, Φελιπάο!», σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας, στην O Dia συγκεκριμένα. Ομως υπάρχουν και αυτοί, όπως η O Globo, που προσπαθούν δειλά να φωτίσουν την επόμενη ημέρα, τονίζοντας: «Αν χρησιμοποιηθούν σωστά, οι παταγώδεις ήττες μπορούν να επιταχύνουν τις απαραίτητες αλλαγές και αποφάσεις».

 

Ο Ντάνι Αλβες, που προχθές έμεινε στον πάγκο για δεύτερο σερί παιχνίδι προκειμένου να αγωνιστεί ο Μαϊκόν, τόνισε: «Πρέπει να βελτιωθούμε, να εξελιχθούμε. Το ποδόσφαιρο προοδεύει σε όλο τον κόσμο. Κοιτάξτε την Κόστα Ρίκα ή τη Χιλή. Είμαστε η χώρα του ποδοσφαίρου, αλλά δεν είμαστε ιδιοκτήτες του ποδοσφαίρου».

 

Η φετινή ομάδα της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν μια καρικατούρα με κίτρινες φανέλες και ίσως χρειαζόταν αυτό το σοκ, αυτή την απότομη προσγείωση στο ναδίρ, ώστε να μπει σε μακρά διαδικασία ανασυγκρότησης. Θα χρειαστεί να σκεφθεί αν και γιατί η συγκεκριμένη 23άδα, αυτοί οι σέντερ φορ και αυτοί οι μέσοι που παρουσίασε ήταν ό,τι καλύτερο διέθετε. Και θα χρειαστεί να αναζητήσει το χαμένο της DNA, αυτό που απώλεσε στην προσπάθεια να γίνει πιο ευρωπαϊκή, πιο αθλητική, πιο βασισμένη στην τακτική…

 

Ομως το σοκ είναι τεράστιο. Βραχυπρόθεσμα οι Βραζιλιάνοι παίκτες, που ήταν χθες στον αγωνιστικό χώρο, θα υποφέρουν και ουδείς γνωρίζει πόσοι και ποιοι θα μπορέσουν να ξαναφορέσουν την καναρινί φανέλα ή ακόμα και να περπατήσουν άνετα στους δρόμους της χώρας τους. Είναι και η ιδιοσυγκρασία του λαού τέτοια, καθώς το ποδόσφαιρο είναι το «όπιό» τους. Χαρά και διέξοδος μαζί.

 

Η εικόνα των ποδοσφαιριστών να ζητούν συγγνώμη με δάκρυα στα μάτια ο ένας μετά τον άλλο ήταν έντονη, σκληρή και δεν θα ξεχαστεί εύκολα. Και θύμισε τον Μοασίρ Μπαρμπόσα, τον τερματοφύλακα της Βραζιλίας στο «Μαρακανάσο» του ’50, στην απώλεια του παγκόσμιου τίτλου από την Ουρουγουάη με 2-1. Ο Μπαρμπόσα είχε πει λίγο πριν πεθάνει, το 2000: «Η μεγαλύτερη ποινή στη Βραζιλία είναι η 30ετής κάθειρξη. Εγώ όμως πληρώνω εδώ και 50 χρόνια για κάτι για το οποίο δεν είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος…».

 

…………………………………………….

 

 

Lance | ΒΡΑΖΙΛΙΑ

 

Ενα κενό εξώφυλλο έβγαλε σήμερα η Lance. Στη βάση αναγραφόταν: «Αγανάκτηση, επανάσταση, πόνος, ταπείνωση, απόγνωση, οργή, ντροπή, λύπη, απογοήτευση… Πείτε τι αισθάνεστε και φτιάξτε μόνοι σας το εξώφυλλο της Lance!»

 

Correio Braziliense | ΒΡΑΖΙΛΙΑ

 

«Μια ντροπή για την αιωνιότητα» είναι ο τίτλος της Correio Braziliense, το κεντρικό άρθρο της οποίας τονίζει: «Κάποιοι λένε ότι το ποδόσφαιρο εξηγεί τη ζωή. Ας το παραδεχθούμε.

 

Την Τρίτη το απόγευμα πεθάναμε».

 

O Globo | ΒΡΑΖΙΛΙΑ

 

«Ντροπή, οργή, ταπείνωση». Με τις τρεις αυτές λέξεις η O Globo συνοδεύει τη φωτογραφία του απαρηγόρητου Νταβίντ Λουίς, τονίζοντας ότι το 7-1 από τη Γερμανία είναι η χειρότερη ήττα στην ιστορία της «σελεσάο».

 

L’ Equipe | ΓΑΛΛΙΑ

 

«Απίστευτο». Η L’Equipe είναι μονολεκτική και, αντί να παρουσιάσει τα κλάματα των Βραζιλιάνων, επέλεξε να υμνήσει τη Γερμανία και να της αφιερώσει το editorial στο πρωτοσέλιδο με τον τίτλο: «Ομάδα».

 

Corriere dello Sport | ΙΤΑΛΙΑ

 

Ο αριθμός 7 με τη λέξη «ταπεινωμένοι» φιγουράρει πάνω από τον Νταβίντ Λουίς στο πρωτοσέλιδο της ιταλικής Corriere dello Sport, που προσθέτει: «Ιστορική πτώση της Βραζιλίας. Η Γερμανία πέταξε για τον τελικό».

 

El Εspectador | ΚΟΛΟΜΒΙΑ

 

Η κολομβιανή εφημερίδα El Espectador επέλεξε τη φωτογραφία του Μίροσλαβ Κλόζε να πανηγυρίζει και τον τίτλο «Πραξικόπημα» για το πρωτοσέλιδό της, ενώ χαρακτήρισε την εμφάνιση της Βραζιλίας «για λύπηση».

 

Marca | ΙΣΠΑΝΙΑ

 

Με τη λέξη ταπείνωση στα πορτογαλικά (humilhaçao) υποδέχθηκε η μαδριλένικη εφημερίδα Marca το 1-7 της Βραζιλίας από τη Γερμανία, προσθέτοντας ότι το Μαρακανάσο του ’50 ωχριά μπροστά στην προχθεσινή ντροπή.

 

Scroll to top