santorini-ergostasio-ntomatas

11/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ART

Εγκαινιάζεται το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Σε λειτουργία από το Σάββατο το νέο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας στη Βλυχάδα Σαντορίνης - Επιστρέφει η ομάδα χορού Τρίσα Μπράουν - Έκθεση Χαδούλη στη Σίφνο - Φάμελλος και Νalyssa στον Κήπο του Μεγάρου.
      Pin It

Το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (Santorini Arts Factory) ξεκινάει τις καλοκαιρινές καλλιτεχνικές δράσεις του από αύριο Σάββατο και έως το τέλος του καλοκαιριού με παραστάσεις θεάτρου και χορού, μουσικές συναντήσεις και την έκθεση «White, Grey and a little Red» με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, την οποία επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού.

ergostasio-ntomatasOι επισκέπτες θα έχουν από φέτος άλλη μια μοναδική ευκαιρία. Πρώτη φορά τίθεται σε λειτουργία το νέο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» στη Βλυχάδα Σαντορίνης, όπου παρουσιάζεται μία ιστορική αναδρομή στον τόπο και τις παραδόσεις του νησιού, με επίκεντρο τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας της διάσημης σαντορινιάς τομάτας, στον ίδιο χώρο όπου στεγάζονται από το 1945 τα μηχανήματα του παλιού εργοστασίου.

Ο χώρος ξεκινάει με την εικαστική έκθεση «White, Grey and a little Red» στην οποία συμμετέχουν οι Γιάννης Αδαμάκος, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Αγγελος Αντωνόπουλος, Ανδρέας Γεωργιάδης, Μιχάλης Μαδένης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης και Εφη Φουρίκη με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευές και video. Ολα αναφέρονται μεταφορικά στα πρωτογενή συστατικά του μοναδικού τοπίου της Σαντορίνης, εντάσσοντας σε αυτό συμβολικά το κυρίαρχο λευκό και το γκρίζο, αλλά και το λιγοστό κόκκινο της τομάτας που απηχεί τον χώρο στέγασης της έκθεσης.

Στο πλαίσιο του ίδιου κύκλου θα λειτουργήσουν παράλληλα η ατομική έκθεση φωτογραφίας του Αμερικανού εικαστικού J. Joshua Garrick «Αποτυπώνοντας το αρχαίο κάλλος» που ξεκίνησε από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και στη συνέχεια ταξίδεψε σε Κωνσταντινούπολη, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες. Επίσης, θα παρουσιαστεί η ατομική έκθεση γλυπτικής του Στέλιου Παναγιωτόπουλου «Το πλοίο Νεράιδα», με γλυπτά κατασκευασμένα από τα κατάλοιπα του πλοίου που έπλεε στο Αιγαίο τις προηγούμενες δεκαετίες. Τέλος, στις δράσεις του «SAF» προστίθενται ένα διήμερο «Mini-festival Νέων Δημιουργών» και ένα αφιέρωμα στην «Ισότητα και την ενδοοικογενειακή βία» (πληροφορίες τηλ.: 22860-85141, [email protected], www.santoriniartsfactory.gr).

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

omada-xorou-trisa-braounΗ Ομάδα Χορού Τρίσα Μπράουν επιστρέφει

Φόρο τιμής σε μια από τις πιο σημαντικές χορογράφους του 20ού αιώνα, την Τρίσα Μπράουν, αποτελεί η επιστροφή της ομάδας της στο Φεστιβάλ Αθηνών. Σημερα και αύριο, στην Πειραιώς 260 (Δ), μέσα από τέσσερα έργα της («For M.G.: The movie», 1991, «Son of Gone Fishin’», 1981, «Watermotor», 1978, «Rogues», 2011) αποκαλύπτονται διαφορετικές όψεις μια μοναδικής δημιουργικότητας με τεράστιο εύρος και αντοχή στον χρόνο.

Από την εποχή της αμφισβήτησης, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στην Αμερική, όπου πρωτοστατούσε με πειραματισμούς έως την αναδειξη του εμβληματικού της λεξιλογίου, που μαγνητίζει με αιωρήσεις, πτήσεις και ανυψώσεις.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Οι ήρωες του Βέλτσου

Δύο σχέδια του Γιώργου Βέλτσου με πρόφαση την Ηλέκτρα, την Ιφιγένεια, τον Ορέστη παρουσιάζονται με τη μορφή περφόρμανς, για τρεις ακόμα παραστάσεις σήμερα και το Σαββατοκύριακο, στη Βιβλιοθήκη Ανθός, στο Φουγάρο του Ναυπλίου. Η Ηλέκτρα, ο Ορέστης, η Ιφιγένεια: «Πώς επιβιώνουν τόσων θανάτων;» Μπορεί η θεατρική αποκέντρωση να πάψει να είναι ουτοπία; Η Ηλέκτρα Νικολούζου, ο Κώστας Βασαρδάνης και η Αιμιλία Βάλβη μιλούν τους ήχους μιας γλώσσας που απορεί.

Κινούνται πάνω στη χορογραφία των λέξεων. Ζωγραφίζουν τα σχέδιά τους στην άμμο. Κινούνται μέσα σε μία βιβλιοθήκη. Απειλούνται από το φως των προβολέων, τα βιβλία, τον συγγραφέα. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Λεοντάρης. Εισιτήρια: 8 και 5 ευρώ (φοιτητικό). Ωρα έναρξης 21.30. Κρατήσεις θέσεων: τηλ. 27520-47380, [email protected]

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ekthesi-xadouliΕκθεση Χαδούλη στη Σίφνο

Εγκαινιάζεται το Σάββατο στις 20.00 στο Παλαιό Σχολείο στο Κάστρο της Σίφνου η ατομική έκθεση του Γιώργου Χαδούλη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 2 Αυγούστου. Η έκθεση αποτελείται από δύο ενότητες, «Ζωγραφική και Κεραμικά», που συνιστούν έργο προετοιμασίας δύο ετών. Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται οι «Βράχοι»: δεκαπέντε ζωγραφικά έργα σε χαρτί και κολάζ που πραγματεύονται το πέρασμα του χρόνου.

Παράλληλα, σαν δεύτερη ενότητα, ο ζωγράφος εκθέτει μια σειρά πρωτότυπων κεραμικών (χρηστικών αντικειμένων), ειδικά πλασμένα και ζωγραφισμένα από τον ίδιο, ως μια σαφή αναφορά στην κεραμική παράδοση της Σίφνου.

Αν και τα δύο μέσα που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση διαφέρουν από μορφολογική άποψη, τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες δημιουργίας τους συγγενεύουν. Η απορροφητικότητα του κεραμικού και του χαρτιού απαιτεί από τον ζωγράφο σαφήνεια και συγκέντρωση στην εκτέλεση. Το έργο του Γιώργου Χαδούλη δοξάζει το τι σημαίνει να είναι κανείς ζωντανός. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Σίφνου και σε συνεργασία με την γκαλερί Σκουφά.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

famellos-nalyssaΦάμελλος και Νalyssa στον Κήπο του Μεγάρου

Πώς μπορεί να συσταθεί ένα παρ’ ολίγον κουαρτέτο; Με ένα βιολί, ένα τσέλο, ένα κοντραμπάσο και στη θέση της βιόλας συναντά ο Μανώλης Φάμελλος τη Nalyssa Green. Μαζί στήνουν το «Παρ’ ολίγον κουαρτέτο», ένα πειραματικό live που έχει ήδη παιχτεί σε αθηναϊκές σκηνές με νέα και παλιά τραγούδια του Μανώλη και της Nalyssa.

Αυτό το «ατάκτως τακτικό σχήμα» εμφανίζεται απόψε (21.00) στον Κήπο του Μεγάρου, παρέα με εκλεκτούς φίλους-δημιουργούς. Τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Κωνσταντίνο Βήτα και τη Μαριέττα Φαφούτη.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
elaiourgeio-eleusinaΗ ζωή της Ντέλια Ντερμπισάιρ

Η επιτυχημένη διοργάνωση «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία» πραγματοποιείται και φέτος στα Αισχύλεια 2014. Από τις 12 έως τις 29 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας θα παρουσιαστούν εννέα θεατρικές παραστάσεις που συνοψίζουν ενδιαφέρουσες, νέες τάσεις και αξιόλογες προτάσεις στον χώρο του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.

Συγκεκριμένα, αύριο θα παρουσιαστεί το έργο «Στα υπόγεια του BBC», σε σύλληψη, σκηνοθεσία, μουσική Λουίζας Κωστούλα (Violet Louise). Είναι εμπνευσμένο από τη μουσική ιδιοφυΐα της Αγγλίδας συνθέτριας Ντέλια Ντερμπισάιρ. Ωρα έναρξης 20.30, είσοδος 10 ευρώ.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Μουσική από τον κινηματογράφο

Ενα μουσικό ταξίδι στο παγκόσμιο κινηματογράφο υπόσχεται ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με τη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών, αυτό το Σάββατο στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας.

Αξέχαστες μελωδίες από τη μουσική επένδυση ταινιών που έχουν σημαδέψει την 7η Τέχνη, θα δημιουργήσουν μια μαγική ατμόσφαιρα κάτω από το φεγγάρι, σε συνθέσεις των Παπαθανασίου, Καραΐνδρου, Μορικόνε, Ρότα, Πιοβάνι κ.ά. Μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Μίχας. Ωρα έναρξης 21.00.
Είσοδος ελεύθερη.

 

Scroll to top