11/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεθοδεύσεις εσείς, μέτωπο εμείς

Σκληρή γλώσσα Τσίπρα από την Πέλλα για τα «παιχνίδια» και τον αυταρχισμό της συγκυβέρνησης στο θέμα του δημοψηφίσματος.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣΦιάσκο μιας σε αποδρομή κυβέρνησης χαρακτηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις μεθοδεύσεις που… εφηύραν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πρόταση δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ, μεγάλο φαγοπότι».

 

Ο Α. Τσίπρας, στη χθεσινή ομιλία του στους τοπικούς φορείς των νομών Πέλλας και Ημαθίας, χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τα «παιχνίδια» που αυτή μετέρχεται, τονίζοντας: «Μας λένε “Δεν μας νοιάζει τι θα αποφασίσει η Βουλή, εμείς θα την κλείσουμε”. Μήπως να την κλείσετε και οριστικά και όχι μόνο για το καλοκαίρι; Αν σας ενοχλεί τόσο πολύ, κλείστε την και οριστικά».

 

Απαντήσεις

 

Ευθεία απάντηση όχι μόνο στα σενάρια που εξυφαίνονται από το μέγαρο Μαξίμου, αλλά κυρίως ευθεία αναφορά στον αυταρχισμό που ουσιαστικά υιοθετεί η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πείσει ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

 

«Σε αυτόν τον τόπο υπάρχουν κανόνες, υπάρχει το Σύνταγμα, και η εποχή τού “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” έχει περάσει ανεπιστρεπτί» επισήμανε στην ομιλία του, επιμένοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας και δεν μπορεί να κυβερνά με το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”».

 

Η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει τους τόνους μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Τα πρώτα βήματα για τη συγκρότηση του Μετώπου εκτιμάται ότι έχουν ήδη γίνει και τα αποτελέσματα τόσο σε κοινωνικο-κινηματικό επίπεδο όσο και σε εκείνο της Βουλής δείχνουν ότι «η ταυτόχρονη πίεση κοινωνίας και κομμάτων οδηγεί τη συγκυβέρνηση όχι μόνο σε λάθη τακτικής αλλά κυρίως σε λάθη πολιτικής».

 

Κοινή εκτίμηση στην Κουμουνδούρου είναι ότι «ο πρωθυπουργός είναι απομονωμένος», εκτίμηση με την οποία συμφωνούν και κοινοβουλευτικά στελέχη, τα οποία διακρίνουν «σημάδια αποδιοργάνωσης στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων της κυβέρνησης».

 

Με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών να είναι πλέον αρκετά πιθανό, ο Α. Τσίπρας προχώρησε ένα βήμα περισσότερο. Περιέγραψε το παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα ώστε να «στηριχθεί η παραγωγή με κάθε μέσο» και να οδηγηθεί η χώρα σε ανάπτυξη. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στην αναγκαιότητα αλλαγής του φορολογικού συστήματος, τονίζοντας «θα επιβάλουμε φόρους στους έχοντες και θα σταματήσει αυτό το πανηγύρι της φοροδιαφυγής».

 

«Εκ βάθρων ανασυγκρότηση»

 

Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «χρειάζεται εκ βάθρων ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος», καταλήγοντας πως «χωρίς παραγωγική ανασυγκρότηση και στήριξη της Ελλάδας της παραγωγής έναντι της Ελλάδας της αρπαχτής δεν βγαίνουμε από την κρίση».

 

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που σημειώνονται στη ΔΗΜΑΡ. Κρίνουν ως θετικό βήμα την επιστολή του Φ. Κουβέλη και εκτιμούν ότι όσοι αντιδρούν στη συνεργασία «αργά ή γρήγορα θα κληθούν να επιλέξουν στρατόπεδο».

 

Ευθεία αναφορά σε όσους από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς κοιτάζουν είτε προς το Ποτάμι είτε προς τη «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» του Ευάγγ. Βενιζέλου…

 

Scroll to top