Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Digital television-MEDIA

DIGITAL TELEVISION-MEDIA

Αρχικά υπήρξε σχεδιασμός (λέμε τώρα) για οριστικό πέρασμα στη λεγόμενη ψηφιακή τηλεοπτική εποχή για το 2012. Σύντομα υπήρξε η πρώτη αναβολή για το 2013 και λίγο μετά για το 2014. Τώρα οι αναβολές για τα λεγόμενα περιοχικά switch off συνεχίζονται και όπως όλα δείχνουν είναι πολύ πιθανόν να εξαντλήσουμε όλα τα δυνατά χρονικά περιθώρια και η οριστική μετάβαση στην ψηφιακή εποχή να ολοκληρωθεί (αν όλα πάνε καλά με τους ανασχεδιασμούς που για την ώρα δεν φαίνεται) για την ελληνική επικράτεια, όχι αυτή τη χρονιά, αλλά μέσα στο 2015!

 

Επειτα από τις τρεις αναβολές για το πρώτο περιοχικό switch off της Πελοποννήσου (αρχικά ήταν να ξεκινήσουν όλα από τον Εβρο, αλλά άλλαξε κι αυτό), όπου αντιμετωπίστηκε σειρά προβλημάτων, σε νέα αναβολή οδηγείται και αυτό της Αττικής. Και μάλιστα, όχι μία εβδομάδα όπως αρχικά ακουγόταν, αλλά σχεδόν έναν μήνα παρακάτω αποφασίστηκε να πάει το περιοχικό switch off της Αττικής από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η οριστική μετάβαση είχε οριστεί για σήμερα τα ξημερωμάτα και αρχικά σχεδιαζόταν ολιγοήμερη αναβολή (για τις 18/7), με τη δικαιολογία να μην αντιμετωπιστούν προβλήματα και με τις μεταδόσεις του Μουντιάλ της Βραζιλίας (μικρός και μεγάλος τελικός, αύριο και μεθαύριο αντίστοιχα). Τελικά αποφασίστηκε η μετάβαση να πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου και μάλιστα η Digea έχει ήδη δημιουργήσει σχετικό διαφημιστικό σποτάκι.

 

Τα προβλήματα που αντιμεωπίστηκαν στην Πελοπόννησο, η ανετοιμότητα της ΝΕΡΙΤ που οφείλεται βέβαια στις κυβερνητικές… αλχημείες (λουκέτο και μαύρο στη ΕΡΤ, προβληματική αν μη τι άλλο μετάβαση από τη ΔΤ στη ΝΕΡΙΤ κ.ά.), η αδυναμία του κράτους να παρέχει σωστή έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση στο κοινό αλλά και να περιορίσει τις αναλογικές εκπομπές και μια σειρά άλλων ζητημάτων φαίνεται να οδήγησε σε αυτήν την αναβολή. Να σημειωθεί ότι το ΑΡΤ TV του Γ. Καρατζαφέρη (που πλέον θεωρείται εθνικής εμβέλειας) εξακολουθεί να εκπέμπει αναλογικά καθώς αρνείται να πληρώσει το ενοίκιο της DIGEA χαρακτηρίζοντάς το υψηλό, ενώ και το Ε TV (πρώην 902) δεν διαθέτει συμφωνία με τον μοναδικό πάροχο δικτύου. Η αλήθεια επίσης είναι ότι η DIGEA λόγω της κρατικής ανετοιμότητας έχει επωμιστεί για την ώρα περισσότερες υποχρεώσεις από αυτές που της αναλογούν και τραβάει μόνη της ουσιαστικά το κάρο της ψηφιακής μετάβασης.

 

Πάντως, η οριστική μετάβαση στην Αττική θα συμπέσει ουσιαστικά με τις διακοπές των περισσότερων (τα λεγόμενα «μπάνια του λαού» που έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου) κάτι που είναι πολύ πιθανόν να μετατοπίσει τα προβλήματα για το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου ή και το πρώτο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου. Κι αυτό διότι όσοι θα επιστρέφουν από διακοπές πρέπει να επανασυντονίσουν τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, ώστε να εντοπιστούν οι νέες ψηφιακές συχνότητες μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος. Και μόνο μετά από αυτό θα μπορούν να εντοπιστούν πιθανά προβλήματα.

 

Η αναβολή για την Αττική είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε νέα αναβολή και τη μετάβαση στη Βορειοανατολική Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με το mediacel.gr και τον συνάδελφο Στέλιο Ιωάννου το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αναμένεται να προχώρησει σε συνολικό ανασχεδιασμό του χρονοδιαγράμματος μετάβασης, αλλά η δημοσιοποίησή του θα γίνεται τμηματικά. Το πιο πιθανό είναι το φθινόπωρο να επιχειρηθεί μια συνολική αναδιάταξη βάσει των νέων δεδομένων, αλλά και της κατάστασης στην οποία θα βρίσκεται η ΝΕΡΙΤ.

 

[email protected]

 

Scroll to top