11/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξαιρετικά χαμηλός ο ρυθμός υποβολής ώς σήμερα

«Βάζουν γκάζια» για τα μηχανογραφικά

      Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Να επισπεύσουν με την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού προτρέπει το υπουργείο Παιδείας τους υποψηφίους. Χθες, ημέρα ανακοίνωσης και των τελευταίων βαθμών, αυτών στα ειδικά μαθήματα, το υπουργείο, μη χάνοντας χρόνο αλλά στερούμενο αν μη τι άλλο τακτ, πίεσε τους υποψηφίους να τελειώνουν με το μηχανογραφικό. «Επειδή έχει διαπιστωθεί ότι ο ρυθμός υποβολής των Μηχανογραφικών Δελτίων έως τώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλός και δεδομένου ότι απομένουν λίγες μόνο μέρες έως τη λήξη της προθεσμίας, παρακαλούνται οι υποψήφιοι να προβούν σύντομα στην οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου, ώστε να αποφευχθούν πιθανά τεχνικά προβλήματα στις οριστικοποιήσεις λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος τις τελευταίες ημέρες» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση.

 

Την ίδια στιγμή παραμένει αδιευκρίνιστο αν το υπουργείο κρίνει απαραίτητη τη διασαφήνιση ή μια ρητή αναφορά σχετικά με τους όρους των μετεγγραφών πολύτεκνων, τρίτεκνων και άλλων ειδικών κατηγοριών που ναι μεν είναι ελεύθερες, αλλά η προϋπόθεση της ύπαρξης σχετικής απόφασης από τη γενική συνέλευση του τμήματος υποδοχής έχει προκαλέσει αναστάτωση στις ενδιαφερόμενες οικογένειες μπροστά στο ενδεχόμενο άρνησης από τα Ιδρύματα.

 

Αν και για τις συγκεκριμένες κατηγορίες δεν προβλέπεται ούτε ποσόστωση ούτε άλλο περιοριστικό κριτήριο, το δικαίωμα άρνησης από τα ΑΕΙ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπών που οι υποψήφιοι δεν μπορούν να προβλέψουν κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους το οποίο, κατόπιν και της υπουργικής σύστασης, πρέπει να γίνει γρήγορα.

 

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κατηγορία δεν είναι και η πολυπληθέστερη. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας -που ζήτησε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος- ο αριθμός των πολύτεκνων φοιτητών που αιτήθηκαν τη μεταφορά θέσης για τα ακαδημαϊκά έτη από το 2010 έως και το 2013 ήταν συνολικά 1.189, ο αριθμός των φοιτητών που πληρούσαν το οικονομικό κριτήριο βάσει του άρθρου 34 του ν. 4186/2013 (Α’193 ) ήταν 943 και ο αριθμός των πολύτεκνων φοιτητών που πήραν τελικά μεταφορά θέσης και κάλυψαν το προβλεπόμενο από τον νόμο ποσοστό ήταν συνολικά 466 άτομα.

 

Ο κ. Λοβέρδος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στον όρο «δικαίωμα» μετεγγραφής όλων όσοι εντάσσονται σε ειδικές κατηγορίες, δίνοντας έτσι κατηγορηματικό χαρακτήρα στη σχετική πρόβλεψη.

 

Από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου λήγει τη Δευτέρα 14-7-2014.

 

Scroll to top