Pin It

Επίθεση των ΜΑΤ στο μπλόκο της Νίκαιας – 100 τρακτέρ έχουν παραταχθεί κοντά στον κόμβο του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης και ο υπουργός Τσαυτάρης πάει το Σάββατο σε έκθεση για την κτηνοτροφία

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Η κυβέρνηση… κλιμακώνει τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Επίθεση με χημικά χθες το απόγευμα σε καθιστική διαμαρτυρία στο μπλόκο της Νίκαιας. Στη Θεσσαλονίκη έρχεται αύριο για… αγροτικό συνέδριο ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, ενώ μια ανάσα από τον κόμβο του αεροδρομίου έχουν παραταχθεί εκατό τρακτέρ.

 

«Αναίτια επίθεση» από τα ΜΑΤ καταγγέλλουν οι αγρότες της Νίκαιας, που πνίγηκαν στα χημικά και τα δακρυγόνα χθες το απόγευμα, όταν βγήκαν πεζή να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία στην εθνική οδό. Κατέλαβαν μία λωρίδα κυκλοφορίας, συμβολικά για 20 λεπτά, χωρίς να παρεμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων, αλλά δεν πρόλαβαν να φύγουν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, «οι αστυνομικοί μας επιτέθηκαν ενώ αποχωρούσαμε»!

 

«Είναι σαφές ότι με την όξυνση της βίας και του αυταρχισμού η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ επιδιώκει το σπάσιμο του μπλόκου της Νίκαιας. Επιδιώκει με την τρομοκρατία να σταματήσει τους δίκαιους αγώνες κάθε κοινωνικής ομάδας που αγωνίζεται, όπως έκανε με τους ηρωικούς απεργούς της Χαλυβουργίας, τους εργαζόμενους στο Μετρό, επιχειρεί το ίδιο με τους ναυτεργάτες και με τους αγρότες», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αγρότες του μπλόκου και τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη για το βάρβαρο χτύπημα της αγωνιζόμενης αγροτιάς στο μπλόκο Νίκαιας. Οση βία και αυταρχισμό να χρησιμοποιήσει δεν θα λύσει τα προβλήματα που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερους και καλύτερα οργανωμένους αγώνες. Εχουμε την εμπειρία να αποφεύγουμε τις τρικλοποδιές της κυβέρνησης και τις προκλήσεις της Αστυνομίας». Απόψε στη Λάρισα πραγματοποιείται συλλαλητήριο συμπαράστασης στους αγώνες των αγροτών, με πρωτοβουλία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λάρισας.

 

Στο μεταξύ, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, κυρίως από τις περιοχές Επανομής, Τρίγλιας και Βασιλικών, κατέβασαν τα τρακτέρ τους από τις πλατείες των χωριών στον δρόμο που συνδέει την πόλη με τα ανατολικά προάστια, σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία». Οπως ανέφεραν αγροτοσυνδικαλιστές, «δεν είναι στις προθέσεις μας να προχωρήσουμε σε αποκλεισμό, προς το παρόν». Αύριο, ωστόσο, από τον κόμβο αναμένεται να περάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, προκειμένου να παρευρεθεί σε συνέδριο του Economist και να εγκαινιάσει τη μεγαλύτερη έκθεση για την κτηνοτροφία, τη Zootechnia. Θυμίζουμε ότι οι αγρότες που πρόσκεινται στην ΠΑΣΥ (ΚΚΕ) έχουν εξαγγείλει από την περασμένη εβδομάδα ότι το Σάββατο θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιείται η διοργάνωση.

 

Χθες, στo κέντρο της Βέροιας μπήκαν αγρότες με τα αγροτικά αυτοκίνητα και μοίρασαν κομπόστες στον κόσμο και στους καταστηματάρχες. Ζήτησαν συμπαράσταση και κατανόηση για την όποια ταλαιπωρία από τις κινητοποιήσεις τους. Την ίδια ώρα, αγρότες της Κατερίνης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά στην εφορία της πόλης.

 

«Οι αγρότες της Πιερίας εκφράζουν τη συμπαράστασή τους σε όλους τους συναδέλφους τους ανά τη χώρα, που βρίσκονται σε κάθε σημείο του ελλαδικού χώρου και καλούν όλους τους Πιεριείς αγρότες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν», δήλωσε ο υπεύθυνος της Συντονιστικής Επιτροπής των Πιεριέων Αγροτών, Διονύσης Παππάς. Καθημερινά ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών σε Χαλκιδική, Ημαθία, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

 

Για μία ώρα, 2.00-3.00 το μεσημέρι, θα κλείσουν σήμερα την εθνική οδό οι αγρότες της Φθιώτιδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει συνεργασία με τους αγρότες της Βοιωτίας, έτσι ώστε ο αποκλεισμός να γίνει σε κοινό σημείο. Tα πρώτα αγροτικά μπλόκα στήθηκαν χθες και στην Κρήτη, στον κόμβο των Πεζών στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της συμβολικής κινητοποίησης που διοργάνωσε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση. Τα συντονιστικά όργανα των αγροτών σε Χανιά και Ηράκλειο κάλεσαν τα μέλη τους σε ανασύνταξη και δυναμική υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου.

 

Scroll to top