13/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Κυπαρίσσι, ατενίζοντας το Μυρτώο

      Pin It

Ανηφορίζουμε πλαγιές, στριφογυρνάμε σε οροπέδια, διασχίζουμε ελατοδάση και γραφικά χωριά, οδηγούμε στην κόψη των γκρεμών… και καταλήγουμε στο Κυπαρίσσι, ένα από τα πιο γοητευτικά θαλασσινά σημεία του Μοριά!

 

Το χωριό βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νομού Λακωνίας, στις ακτές του Μυρτώου πελάγους, λίγο βορειότερα από το κάστρο της Μονεμβασιάς, και θεωρείται δικαιολογημένα ένας απ’ τους τελευταίους ανέγγιχτους από τον μαζικό τουρισμό θαλασσινούς τόπους της Νότιας Ελλάδας.

 

Το χωριό Κυπαρίσσι ή Βρύση είναι μεσόγειο, χτισμένο σε ύψος 100 μέτρων, ενώ πολύ κοντά βρίσκονται τα επίνειά του, οι οικισμοί Παραλία και Μητρόπολη. Οι ακρογιαλιές τους φημίζονται για τα πεντακάθαρα νερά. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο καλοκαιρινό προορισμό, ένα ιδανικό εφαλτήριο για ευχάριστα ψαρέματα, ήσυχους περιπάτους και άφθονες ώρες ανεμελιάς με ήλιο και θάλασσα, σ’ έναν τόπο που θυμίζει περισσότερο νησί παρά κάποιο στεριανό κομμάτι του Μοριά.

 

Περίπατοι στο χωριό: Στα σοκάκια του Κυπαρισσιού ο χρόνος σταματά στα μέσα του 19ου αιώνα τότε που κτίστηκαν τα περισσότερα σπίτια. Φρεσκοασβεστωμένα, κατάλευκα, νοικοκυρεμένα ακτινοβολούν την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το ίδιο σκηνικό, σε φόντο γαλάζιο αυτή τη φορά, επαναλαμβάνεται στον οικισμό Παραλία, με τα σπίτια του κυριολεκτικά να βουτούν στο Μυρτώο πέλαγος. Οι παραλιακές ταβέρνες σερβίρουν φρέσκο ψάρι που φέρνουν τα καΐκια αλλά και τοπικές νοστιμιές που παρασκευάζονται από τα εκλεκτά προϊόντα της περιοχής.

 

Οι παραλίες: Ανάμεσα στην Παραλία και στη Μητρόπολη απλώνεται μια υπέροχη απλωτή ακτή, η Αμμος, που δύσκολα -ακόμη και τον Αύγουστο- γνωρίζει τον κορεσμό. Η ακρογιαλιά της είναι στρωμένη με βοτσαλάκι και άμμο, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται κοινόχρηστοι χώροι εξυπηρέτησης των λουόμενων, 2-3 ταβερνάκια και τα καταλύματα της περιοχής. Υπάρχει χώρος στάθμευσης των οχημάτων και αρκετό πράσινο.

 

Λίγο πιο βόρεια ξεδιπλώνεται το βοτσαλωτό ακρογιάλι της Αγίας Κυριακής, όπου θα πάτε ακολουθώντας τον δρόμο που καταλήγει στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου. Είναι μια επίσης πανέμορφη παραλία που στο νότιο άκρο της είναι σχεδόν πάντα ερημική, αφού θα πρέπει κάποιος να περπατήσει αρκετά για να φτάσει μέχρι εκεί.

 

Αν έχετε δικό σας σκάφος θα γνωρίσετε απάτητες ακρογιαλιές που προσεγγίζονται δύσκολα ή και καθόλου από τη στεριά, όπως ο ορμίσκος Δρύμισκος, 4 μίλια νοτιότερα απ’ τον μόλο της Παραλίας.

 

Κοντινές εκδρομές: Τα ορεινά χωριά Χάρακας, Λαμπόκαμπος, Πιστάματα διατηρούν τον αυθεντικό χαρακτήρα τους με έντονο αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον. Θα τα συναντήσετε ερχόμενοι από Σπάρτη. Στην εμβέλεια μια μονοήμερης εκδρομής είναι το κάστρο της Μονεμβασιάς (Κυπαρίσσι – Μονεμβασιά 55 χιλιόμετρα άσφαλτος). Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει για το πανέμορφο λιμάνι Γέρακα (35 χλμ. από Κυπαρίσσι) με τον κλειστό σαν λίμνη κόλπο του και τα λαϊκής αρχιτεκτονικής κτίσματα που τον αγκαλιάζουν ολόγυρα.

 

…………………………………………….

 

i  Πού θα φάτε

 

Εστιατόρια «Τροκαντερό», «Πλόες», «Αύρα» και «Τάκουρας» με ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου σε προνομιακό σημείο με θέα, θα βρείτε το εστιατόριο-ψαροταβέρνα «Τυρής». Δοκιμάστε φρέσκο ψάρι, γαριδομακαρονάδες και γκόγκες (τοπικό ζυμαρικό που φτιάχνουν εκείνη τη στιγμή. Ποιοτικά είναι τα ντόπια κρέατα και τα τυροκομικά προϊόντα).

 

…………………………………………….

 

i  Πού θα μείνετε

«Μουράγιο» 27320 55019 www.mouragio-kiparissi.gr (από 35 ευρώ)

«Μυρτώο» 27320 55033 www.myrtoo.com (από 40 ευρώ)

«Avra» 27320 55297 www.avrahotel-kiparissi.gr (από 40 ευρώ)

«Cavo Kortia» 27323 00414 www.cavokortia.gr (από 40 ευρώ)

 

…………………………………………….

 

Πώς θα πάτε:

Η κλασική οδική προσέγγιση της περιοχής γίνεται από τη Σπάρτη. Θ’ ακολουθήσετε τον φαρδύ ασφάλτινο δρόμο για Γύθειο και θα στρίψετε για Κροκεές με κατεύθυνση τους Μολάους (Σπάρτη – Μολάοι 72 χλμ.). Από τους Μολάους συνεχίζετε σε στενό επαρχιακό δρόμο προς Ρειχιά (28 χλμ.) κι από εκεί όπως δείχνουν οι ταμπέλες για Κυπαρίσσι. Υπάρχει ένας ακόμη πιο σύντομος, αλλά με άφθονες στροφές δρόμος. Ετσι όπως έρχεστε από Τρίπολη, από τη γέφυρα του Ευρώτα, θα στρίψετε αριστερά για Γεράκι, Αγιο Δημήτριο, Κυπαρίσσι.

 

Scroll to top