13/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακόμη υπό έρευνα ο «φιλικός διακανονισμός»

Παραμένει στο μικροσκόπιο δύο γενικών Διευθύνσεων της Ε.Ε. η συμφωνία ΟΛΠ-Cosco. Δεκτό το αίτημα των Κινέζων για πάγωμα του εγγυημένου συναλλάγματος λόγω κρίσης.
      Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

ICON PRESS / Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ICON PRESS / Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Η έρευνα των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εάν είναι έγκυρος ο «φιλικός διακανονισμός» ανάμεσα στον ΟΛΠ και στην Cosco, που αφορά τα έργα των Κινέζων στο δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά, συνεχίζεται και παραμένει άγνωστο πότε η Ε.Ε. θα ανακοινώσει την απόφασή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. τις τελευταίες μέρες έστειλε έγγραφο στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), αλλά και σε στελέχη της κυβέρνησης, με το οποίο τους γνωστοποιεί ότι ο όρος που έθεταν οι Κινέζοι περί «παγώματος» του εγγυημένου ανταλλάγματος μπορεί να γίνει αποδεκτός από την κοινοτική νομοθεσία εξαιτίας της κρίσης. Εκτός όμως από αυτό κάνει γνωστό στους ενδιαφερόμενους ότι έχουν περιθώριο τέσσερις εβδομάδες για να καταθέσουν συμπληρωματικά στοιχεία με τα οποία θα αντικρούουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης αλλά και της Cosco.

 

«Πρόσχημα η κρίση»

 

Οι πληροφορίες λένε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, μέσω των δικηγόρων τους, θα ασκήσουν το δικαίωμα που τους δίνει η Ε.Ε., οπότε φυσικό είναι να προκληθεί και νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της έρευνας. Τα νέα στοιχεία που αναμένεται να καταθέσουν οι συνδικαλιστές θα αποδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση δεν δικαιολογεί το «πάγωμα» του εγγυημένου ανταλλάγματος που ζητούν οι Κινέζοι, αφού το 80% των διακινούμενων κοντέινερ είναι in transit, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται από την κρίση. Να σημειωθεί πάντως ότι η βασική διερεύνηση της υπόθεσης γίνεται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, στελέχη της οποίας -σύμφωνα με πληροφορίες- έχουν ενημερώσει και τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που χρήζει περαιτέρω εξέτασης.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι η Cosco αναμένει την απόφαση της Ε.Ε. γιατί από αυτήν θα εξαρτηθεί η προσφορά που θα υποβάλει για τον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ. Για τον λόγο αυτό, τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αρκετές φορές μέχρι τώρα έχουν κάνει επαφές με στελέχη της Ε.Ε. ζητώντας την επιτάχυνση της έρευνας.

 

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης πρόσφατα σε συνέντευξή του δήλωσε πως είναι γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες κωλυσιεργούν και ότι από πέρυσι τον Νοέμβριο έχουν κάνει έναν αγώνα δρόμου, με πρωτοστάτη και συμπαραστάτη τον πρωθυπουργό, για να πείσουν τους Ευρωπαίους να εγκριθεί από τις δύο αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

[email protected]

 

Scroll to top