Pin It

Του Γιώργου Σταματόπουλου

 

Αυτή η ιστορία είναι η ιστορία ενός δωδεκάχρονου κοριτσιού, που νοσηλεύτηκε για λίγες ώρες στο δημόσιο νοσοκομείο Κορίνθου και πήγε κατόπιν σπίτι του με την άνεργη μαμά του. Δεν πέρασαν μέρες πολλές κι ένας μεγάλος φάκελος έφτασε στο σπίτι τους· φάκελος επιβλητικός με πολλές σφραγίδες και μεγάλα γράμματα. Το δωδεκάχρονο άνοιξε με απορία τον φάκελο. Πώς να φανταζόταν ότι μέσα του θα συναντούσε το φριχτό προσωπείο του Μνημονίου; Ποτέ δεν της πέρασε από το μυαλό ότι υπάρχουν και παιδικά μνημόνια, ούτε που γνώριζε ότι υπήρχαν μνημόνια και υπεύθυνοι που «διοικούσαν» με αναλγησία τον ευπαθή τομέα της Υγείας. Σχεδόν ξεψυχισμένα ψιθύρισε στην ταλαιπωρημένη μαμά του ότι το νοσοκομείο απαιτούσε να εξοφληθεί ο λογαριασμός της νοσηλείας του που έφτανε στο αστρονομικό -για την κατάστασή τους- ποσό των 355 ευρώ!

 

Δεν καταλαβαίνει ίσως ακόμη το κοριτσάκι (σιδερένια!) ότι η μαμά του, επειδή έχει καταντήσει άνεργη, την έχουν οδηγήσει εννοείται σ' αυτήν την κατάντια οι αμοραλιστές των μνημονίων, είναι ανασφάλιστη και άρα υποχρεούται να εξοφλήσει τα νοσήλια. Και αφού η μαμά ως άνεργη είναι ανασφάλιστη, όταν καλείται να προσκομίσει το βιβλιάριο Υγείας αδυνατεί. Πού να το βρει; Η πέτρινη μάσκα της γραφειοκρατίας δεν νοιάζεται για κάτι τέτοια, τώρα μάλιστα που το Δημόσιο έχει αναδιαρθρωθεί (sic) κατά τις επιταγές της τρόικας. Γιατί δεν θέλουμε να αποδεχτούμε ότι οι υπεύθυνοι, η διοίκηση του Νοσοκομείου Κορίνθου έχουν χάσει την ανθρωπιά τους και τον σεβασμό προς τους ανέργους και δεινοπαθούντες.

 

Με αφορμή το θλιβερό αυτό περιστατικό, ο ΣΥΡΙΖΑ Κορίνθου εξέδωσε ανακοίνωση. Διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Το κράτος από αρωγός και προστάτης των αδύναμων, σύμφωνα με τον σκοπό και τη λειτουργία του, την εποχή του μνημονίου μετατρέπεται σε δυνάστη… Μέσα στον βούρκο του τηλεοπτικού τους μύθου, ο πρώην υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης καθώς και ο νυν Μάκης Βορίδης, αμφότεροι ακραίοι πατριώτες και αυτόκλητοι προστάτες της ελληνικής φυλής, παραδίδουν στην οικονομική βαρβαρότητα και στον άγριο πόνο ένα δωδεκάχρονο παιδί και την άνεργη μητέρα του. Οι νεκροθάφτες της δημόσιας Υγείας… συνεχίζουν να βυθίζουν τον ελληνικό λαό και τους κατοίκους της χώρας στην εξαθλίωση και τον φόβο… Το μνημόνιό τους απειλεί πλέον την αξιοπρέπειά μας, τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας». Και η κατακλείς: «Αμεση, καθολική, δωρεάν περίθαλψη για όλους τους πολίτες, τη στιγμή της ανάγκης». Ευτυχώς, να λέμε, που νοσηλεύτηκε το παιδί και δεν απαιτήθηκε το πιστοποιητικό ασφαλιστικών φρονημάτων εκ των προτέρων, να βλέπαμε δηλαδή άρνηση του νοσοκομείου να περιθάλψει τη μικρή.

 

Ετσι όπως το πάνε θα το δούμε και αυτό, διότι οι άνθρωποι που βύθισαν τη χώρα στην ανέχεια και στην κατάθλιψη δεν θα διστάσουν να την οδηγήσουν και στον θάνατο, εάν κάποιος δεν έχει χρήματα να πληρώσει για να (άκουσον!) γιατρευτεί. Η κοινωνία της Κορίνθου έχει εξοργιστεί με αυτή τη στάση των υπευθύνων του νοσοκομείου· με το δίκιο της. Δεν θα πετάξουμε στα ρέματα, στους σύγχρονους Καιάδες, τους ανήμπορους, τους άνεργους, τους ανασφάλιστους που έχουν χρείαν ίασης. Ας έλθουν πιο κοντά στην πραγματικότητα οι διοικούντες. Πολλά έχουν να μάθουν από τι όντως συμβαίνει. Και ίσως μετανοιώσουν (λέμε τώρα) για την τόση αναλγησία τους.

 

[email protected]

 

Scroll to top