14/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαμένος στον Αμαζόνιο XX

      Pin It

Βουρκωμένη η Εύα -εκ του Ευλαμπία- μιλούσε στη Βιβιάνα Ευαγγελονικολοστεφανάτου για τον εφηβικό της έρωτα με τον Νικάνορα σε μια εκπομπή με θεαματικότατα, καυτά δάκρυα. «Φαινόταν από τότε ότι θα φτάσει ψηλά» έλεγε και ξανάλεγε. Και πράγματι εκείνη την ώρα το παλιό της αμόρε πετούσε στα δώδεκα χιλιάδες πόδια σε ένα Boeing 737 της φθηνής αλλά αξιόπιστης Biman Bangladesh Airlines με προορισμό την Μπανγκόκ.

 

Στο κυριακάτικο γεύμα εργασίας της 2ας Φεβρουαρίου ο αρχισυντάκτης απαίτησε την επαναπρόσληψη των μπλοκάκηδων. «Απονευρώνεται η εφημερίδα» εξήγησε. «Στερούμαστε τη φρέσκια ματιά των νέων, που τόσο έχουμε ανάγκη». Ο Ρωκ τον αντιμετώπισε περίπου ως εξωγήινο. «Αμάν πια με τις απηρχαιωμένες σου εμμονές. Παραδέξου πως ο κόσμος προχωράει μπροστά» κατέληξε αφού προηγουμένως απαρίθμησε μια μια τις επιτυχίες του τελευταίου ενάμιση μήνα.

 

Την Παρασκευή, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, η «Προχθεσινή» μοστράριζε πρωτοσέλιδο πόνημα του Νικάνορος για τις ξενόφερτες επετείους και δεκαεξασέλιδο ένθετο με 999 δώρα, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ 67.744 φύλλων. Το γεγονός δεν γιορτάστηκε προσηκόντως καθώς ο εκδότης ετοίμαζε μεγαλειώδες πάρτι στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις όταν το κοντέρ θα έγραφε εκατό. Ανοίχτηκαν ωστόσο τα δυο κιβώτια σαμπάνιες που είχε στείλει πεσκέσι διαφημιζόμενη φίρμα.

 

Τη μεθεπομένη άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Αμέσως μετά το «κλείσιμο» παραιτήθηκε ο Μπρης, αρνούμενος να προσυπογράψει τις απολύσεις δεκαεπτά ανταποκριτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εννέα διορθωτών, έξι πολιτικών συντακτών, πέντε διεθνατζήδων, τεσσάρων αθλητικών και επτά συνεργατών του πολιτιστικού και ελεύθερου ρεπορτάζ. Στη θέση του αναρριχήθηκε προσωρινά ο Πρώιος. Ουδέν μονιμότερον… ψιθύριζε φωναχτά στον καθρέφτη.

 

Το προσωπικό καταθορυβήθηκε αλλά η αύξηση μισθού κατά 6% στους εναπομείναντες άμβλυνε κάπως την ακοή του. Την κάτω βόλτα έπαιρναν κι οι κυκλοφορίες. Ερευνες αγοράς έδειξαν ότι η διαρκής παρέλαση εξωφρενικών ονομάτων κούρασε το κοινό. Οι πιο ψαγμένοι προσέφυγαν στα περιοδικά ερευνητικής δημοσιογραφίας με τα τεράστια κείμενα, άλλοι εγκλωβίστηκαν στις δαιδαλώδεις ατραπούς του διαδικτύου κι οι περισσότεροι σταμάτησαν ολωσδιόλου το διάβασμα.

 

Στα μέσα Μαρτίου η «Προχθεσινή» φυλλορροούσε στις 60.000 τεμάχια και στα τέλη Απριλίου είχε φθάσει στα 50.000. Αντίστοιχη μείωση κατέγραφε και ο ανταγωνισμός. Η επιστροφή του Νικάνορος στις αρχές Ιουνίου έδωσε μια βαθιά ανάσα στις πωλήσεις. Πλήρης εμπειριών και βιωμάτων παρουσιάστηκε τροπαιοφόρος στα γραφεία. Ο Ρωκ και ο Μπουκ οργάνωσαν θερμή υποδοχή, ωστόσο οι συντάκτες τον καλωσόρισαν με ψυχρότητα. Ο θρίαμβός του είχε ξυπνήσει τον φθόνο τους και παρότι τον μιμήθηκαν σχεδόν όλοι, ακόνιζαν τα δόντια τους για να τον κατασπαράξουν στη διαφαινόμενη πτώση του.

 

Η δημοσίευση της φωτογραφίας του καθημερινώς στην πρώτη σελίδα και οι συχνές εμφανίσεις του στα κανάλια τόνωσαν το φύλλο αλλά παροδικά. Ο άπειρος Παπαθεοδωροκομουντορονικολουκόπουλος δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος του ονόματός του. Κοιτούσε τους τηλεοπτικούς αστέρες με ύφος χιλίων Ινδών γκουρού και αφηγούνταν δυσκατάληπτα περιστατικά απ' το ταξίδι του που αποδομούσαν τον μύθο του.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top