14/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γουέστερν στα Λευκά Ορη για ένα «βαρελόσκυλο»…

Για τα «βαρελόσκυλα», τα δυστυχισμένα σκυλιά που κάποιοι τραμπάκουλες δένουν με 2 μέτρα αλυσίδα δίπλα σε παλιά σιδεροβάρελα, μ' ένα (άδειο συνήθως) κατσαρολικό για νερό κι ένα ξεροκόμματο, για να τους φυλάνε τις στάνες ή τα κοτέτσια, έχουμε γράψει από παλιά, όταν η σελίδα αυτή έβγαινε στην «Ελευθεροτυπία». Είχαμε στηλιτεύσει αυτή την.
      Pin It

«Χθες, μετά από καταγγελία αλλοδαπών τουριστών, εθελόντρια του συλλόγου μας μετέβη μαζί με έναν ακόμη εθελοντή σε ορεινή περιοχή των Λευκών Ορέων για ένα βαρελόσκυλο.

 

Το ζώο ήταν μέσα στον ήλιο, χωρίς νερό, αδύνατο, με χιλιάδες ψύλλους και με ένα παλιό ψυγείο χωρίς πόρτα για κατάλυμα. Του δόθηκε αμέσως νερό και το σκυλί έπινε για πάνω από ένα τέταρτο της ώρας.

 

Ελεγξαν με σκάνερ το αν υπάρχει τσιπάκι, βέβαια δεν υπήρχε, και επειδή βάσει του άρθρου 1 του νόμου 4039/12 όπου ορίζονται τα χαρακτηριστικά του δεσποζόμενου ζώου, το ζώο είχε όλα τα χαρακτηριστικά του αδέσποτου, πήραν το σκυλί προκειμένου να μεταφερθεί στον κτηνίατρο για τις πρώτες βοήθειες (ευτυχώς που δεν ήταν ημέρα εφημερίας για να πέσουμε στη γνωστή κτηνίατρο).

 

Εγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη του ζώου, οπότε και μέσα στην απόλυτη ερημιά του βουνού άρχισε η καταδίωξή τους! Ξεκίνησε με ένα αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίο προσπαθούσε να τους βγάλει εκτός δρόμου στους γκρεμούς. Στη συνέχεια τα αγροτικά έγιναν 3, αφού ειδοποιήθηκαν από τον βοσκό και άλλα άτομα και η καταδίωξη συνεχίστηκε, πότε βάζοντας το αυτοκίνητό τους κάθετα στον δρόμο, πότε κυνηγώντας τους από πίσω. Οι εθελοντές, σε κατάσταση σοκ, αφού ήταν μόνοι τους σε απομονωμένη ορεινή περιοχή, με 3 αγροτικά να τους κυνηγούν, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την αστυνομία. Το κινητό, λόγω της περιοχής, δεν έπιανε πάντα και με δυσκολία ενημέρωσαν τον σύλλογο και την αστυνομία. Η καταδίωξή τους συνεχίστηκε μέχρι τα Χανιά, όπου λίγα μέτρα πριν από το αστυνομικό μέγαρο, οι βοσκοί εγκατέλειψαν την προσπάθεια, ενώ μηχανές της αστυνομίας προσπάθησαν να τους εντοπίσουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

 

Στη συνέχεια οι ίδιοι εθελοντές, ενισχυμένοι και με άλλους, μετέβησαν στον χώρο πίσω από το νοσοκομείο, όπου χθες είχε εντοπιστεί άλλο σκυλί βοσκού μέσα σε ένα πάρα πολύ μικρό κλουβί, χωρίς νερό. Στον χώρο υπήρχαν κουνέλια σε άσχημη κατάσταση, επίσης χωρίς νερό, γουρουνάκια, κότες κ.λπ., μέσα σε μια απέραντη βρομιά. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, το σκυλί αφέθηκε ελεύθερο.

 

Στέλνουμε μήνυμα στους κτηνοτρόφους ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, διεθνή πλέον, κατά των βαρελόσκυλων. Μέχρι να σταματήσει αυτή η επονείδιστη κατάσταση. Να αφήσουν τα σκυλιά τους ελεύθερα να ακολουθούν και να φυλάσσουν το ποίμνιο όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Τα σκυλιά-σκιάχτρα, ωσάν να πρόκειται για αντικείμενα, θέλουν-δεν θέλουν θα σταματήσουν να υπάρχουν. Και να γνωρίζουν ότι ντροπιάζουν την Κρήτη με τη συμπεριφορά τους αυτή».

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Ο Παναγιώτης Διαμαντής θα παίρνει τα γράμματά σας στη διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 8, Αθήνα (στήλη «Εμείς κι αυτά»), τα τηλεφωνήματά σας στον αριθμό 211 1045000, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, 11.00-13.00 και τα e-mails σας στη διεύθυνση [email protected]

 

Αναστασία Μπομπολάκη

 

Scroll to top