Του Νικόλα Ζηργάνου

Η 4χρονη Σάιμα Αλ-Μασρί έχασε τη μητέρα της και τα δύο αδέλφια της από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Τραυματισμένη αλλά ζωντανή η ίδια, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στη Γάζα παρέα με την κούκλα της. Αυτή και ο πατέρας της θα είναι οι σύντροφοί της όταν βγει από το νοσοκομείο και αναζητήσει κατ' αρχήν μια στέγη, μια που το σπίτι της αποτελεί κι αυτό πλέον τμήμα των συντριμμιών που αφήνει πίσω της η απάνθρωπη επιθετικότητα των Ισραηλινών.
REUTERS/Mohammed Salem
Το Ισραήλ συνέχισε και χθες να σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη Γάζα, χωρίς όμως να διαφαίνεται κάποια χερσαία επίθεση, ενώ συνεχίστηκαν -με μικρότερη ένταση- τόσο οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί όσο και οι ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, τα θύματα έφτασαν (συνολικά, από την αρχή της κρίσης) τους 176 νεκρούς (οι περισσότεροι άμαχοι) και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 1.300. Το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα, το Ισραήλ χτύπησε 40 στόχους στη Γάζα, χωρίς να αναφερθούν νεκροί, παρά μόνο τραυματίες. Ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε η προαναγγελθείσα ευρεία επίθεση κατά της πόλης Μπέιτ Λάχια, τους κατοίκους της οποίας είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Χθες ολοκληρώθηκε και η οργανωμένη έξοδος εκατοντάδων ξένων και Παλαιστινίων με διπλή υπηκοότητα από τη Γάζα, μεταξύ των οποίων και έξι Ελλήνων με διπλή υπηκοότητα, οι οποίοι πέρασαν τα σύνορα και βρίσκονται τώρα ασφαλείς στην Ιορδανία και την Αίγυπτο. Στη Γάζα, όπως ας διαβεβαίωσε το ελληνικό προξενείο, στα Ιεροσόλυμα δεν υπάρχουν πλέον Ελληνες μόνιμοι κάτοικοι.
Η Χαμάς εξαπέλυσε περί τις 20 ρουκέτες προς το Ισραήλ, με τις 17 να αναχαιτίζονται από την αντιαεροπορική άμυνα. Χθες, για πρώτη φορά αναφέρθηκε και η χρήση από τη Χαμάς μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το οποίο εντοπίστηκε πολλά χιλιόμετρα μέσα στον ισραηλινό εναέριο χώρο και εξουδετερώθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο τύπου «Πάτριοτ».
Ρουκέτα στο Ασντοντ
Μία ρουκέτα έπληξε κατοικία στο λιμάνι του Ασντοντ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας Ισραηλινός πολίτης και να υποστεί ζημιές το σπίτι. Ελαφρά τραυματίας είναι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης που χτυπήθηκε από θραύσματα εισερχόμενων πυρών κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Από την αρχή της κρίσης, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία, έχουν εκτοξευθεί πάνω από 700 ρουκέτες από τη Γάζα κατά ισραηλινού εδάφους και έχουν προκαλέσει λίγες υλικές ζημιές και μικρό αριθμό ελαφρών τραυματισμών.
Χθες, σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κι ένας 20χρονος Παλαιστίνιος διαδηλωτής στη Δυτική Οχθη, ενώ συνεχίστηκαν οι προσαγωγές και οι συλλήψεις δεκάδων Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων και 11 βουλευτές του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, μέλη της Χαμάς.
Συνολικά έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τα μέσα Ιουνίου 34 Παλαιστίνιοι βουλευτές. Θερμό -αλλά μεμονωμένο- επεισόδιο σημειώθηκε και στα σύνορα Ισραήλ Λιβάνου, με δυο ρουκέτες να πλήττουν χωρίς θύματα ή ζημιές το Βόρειο Ισραήλ. Το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε με βομβαρδισμό της θέσης από όπου εκτοξεύθηκαν οι ρουκέτες. Εκτιμάται ότι την επίθεση πραγματοποίησε μικρή ισλαμική παλαιστινιακή ομάδα και δεν σχετίζεται με τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία αρνήθηκε επισήμως κάθε ανάμιξη και πήρε σαφείς αποστάσεις από την ενέργεια.
Εξέλιξη είχαμε χθες και στο θέμα των υπόπτων για τη δολοφονία του 16χρονου Παλαιστινίου Μοχάμεντ Αμπού Χαντίρ, ο οποίος είχε απαχθεί και δολοφονηθεί από νεαρούς Εβραίους εξτρεμιστές, σε αντίποινα για τη δολοφονία τριών νεαρών Εβραίων πριν από ένα μήνα, ενέργεια που πυροδότησε και την πρόσφατη κρίση. Η αστυνομία του Ισραήλ κατηγορεί επισήμως τρεις νεαρούς Ισραηλινούς για τη δολοφονία του Χαντίρ, την οποία χαρακτήρισε «απεχθή ενέργεια» ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι ύποπτοι ομολόγησαν τη δολοφονία κατά την ανάκριση και έχουν προφυλακιστεί. Ο δικηγόρος του φερόμενου ως δράστη της δολοφονίας ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης του είναι ψυχικά διαταραγμένος.
Εκκληση Μπαν Κι Μουν
Στο διπλωματικό μέτωπο αυξάνονται οι πιέσεις προς το Τελ Αβίβ και τη Γάζα για να συναφθεί εκεχειρία. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έκανε νέα έκκληση για τερματισμό των συγκρούσεων, ο Αραβικός Σύνδεσμος συνεδρίασε εκτάκτως στο Κάιρο και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τους αμάχους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κάλεσε τον ΟΗΕ «να θέσει τους Παλαιστίνιους σε καθεστώς διεθνούς προστασίας».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ φτάνει στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα έχει κρίσιμες συζητήσεις με την αιγυπτιακή ηγεσία σήμερα στο Κάιρο, η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και το Κατάρ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη Γάζα για να αποσαφηνιστούν οι προϋποθέσεις που θέτουν οι Παλαιστίνιοι για μια εκεχειρία.
Μέχρι στιγμής, οι επίσημοι όροι που θέτει η Χαμάς είναι να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, να απελευθερωθούν οι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι που συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Δυτική Οχθη και να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας, που έχει επιβάλει μονομερώς το Ισραήλ.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Κάθε 6 λεπτά βομβαρδίζει το Ισραήλ!
Δέκα βομβιστικές επιθέσεις την ώρα κατά μέσο όρο. Σε δύο μόνο ημέρες υπήρξαν περισσότερες επιθέσεις από όλες όσες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των οκτώ ημερών της στρατιωτικής επιχείρησης «Πυλώνας Αμυνας» το 2012. Το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, καθώς και πολλές δομές υγείας κατεστραμμένα. Σε μία μόνο μέρα, την περασμένη Πέμπτη, 150 σπίτια και ο σωλήνας παροχής νερού στον καταυλισμό «Σάτι» καταστράφηκαν, με αποτέλεσμα 900 άνθρωποι, που έχασαν όλα τα υπάρχοντά τους, να φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και φίλων. Ελλειψη καυσίμων που επιτρέπει μόνο στο 50% των ασθενοφόρων να κυκλοφορούν.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αναφορά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς -υπό την ονομασία «προστατευμένη παρυφή»-, στην οποία εκτίθενται οι δυσχέρειες και οι κίνδυνοι όχι απλώς για τον πληθυσμό, αλλά και για τους λειτουργούς της υγείας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. «Με μόνο πέντε έως οκτώ ώρες ηλεκτροδότησης την ημέρα, έλλειψη νερού και δυσκολία πρόσβασης σε βασικά για τη διαβίωση αγαθά, οι άνθρωποι βιώνουν την καθημερινή ζωή τους σαν να ζουν υπό πολιορκία», δήλωσε ο Νικολά Παλαρού, συντονιστής των ΓΧΣ στη Γάζα. Αλλωστε «Γάζα: Πληθυσμός υπό πολιορκία» είναι και ο τίτλος της αναφοράς…
Ιω.Σ.