15/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ορφανός» πύραυλος κλιμακώνει την ένταση

Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη μετά την κατάρριψη ουκρανικού μεταγωγικού, που το Κίεβο χρεώνει στη Ρωσία.
     
Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Κάτοικοι του Ντόνετσκ περιμένουν την περισυλλογή τους από λεωφορεία με κατεύθυνση τη Ρωσία, μετά τη νέα κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα τις τελευταίες ημέρες  REUTERS/Maxim Zmeyev

Κάτοικοι του Ντόνετσκ περιμένουν την περισυλλογή τους από λεωφορεία με κατεύθυνση τη Ρωσία, μετά τη νέα κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα τις τελευταίες ημέρες
REUTERS/Maxim Zmeyev

Φόβους για εκτεταμένη σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πυροδοτεί η νέα χθεσινή κλιμάκωση των εχθροπραξιών, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης του Κιέβου στην ανατολική επαρχία του Ντονμπάς, μετά τη νέα κατάρριψη στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους και την επιδείνωση των συγκρούσεων έξω από το πολιορκημένο Λουγκάνσκ, αλλά και την καταγγελλόμενη επαναπροώθηση μάχιμων ρωσικών δυνάμεων στην ανάστατη μεθόριο.

 

Μεγάλο ύψος

 

Το Κίεβο επιμένει πως το μεταγωγικό τύπου Αντόνοφ An-26 πετούσε σε μεγάλο ύψος (6.500 μέτρα), πέρα από το βεληνεκές των όπλων που διαθέτουν οι αυτονομιστές, και άρα «πιθανότατα» χτυπήθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη ρωσική επικράτεια -είτε από πύραυλο εδάφους αέρος είτε από πύραυλο αέρος αέρος που εκτοξεύθηκε από ρωσικό αεροσκάφος. Από την πλευρά της, η αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ» ανακοίνωσε πως το μεταγωγικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από δική της βολή. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι τουλάχιστον δύο από τους οκτώ επιβαίνοντες σώθηκαν.

 

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Ρωσία συγκεντρώνει ξανά δυνάμεις στα σύνορα και πως οι «τρομοκράτες», υποστηριζόμενοι από «Ρώσους μισθοφόρους», άνοιξαν πυρ κατά συνοριοφυλάκων σε μια απόπειρα να περάσουν τεθωρακισμένα οχήματα εντός της χώρας. Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει πως η Ρωσία συγκεντρώνει εκ νέου δυνάμεις στη μεθόριο που εκτιμάται ότι αριθμούν στην παρούσα φάση μεταξύ 10.000 και 12.000 στρατιωτών. Πριν από λίγους μήνες, σε μια κίνηση καλής θέλησης, η Ρωσία είχε αποσύρει τους σχεδόν 40.000 στρατιώτες που είχε στα σύνορα.

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε δηλώσει νωρίτερα πως «επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες μας ότι αξιωματικοί του ρωσικού γενικού επιτελείου παίρνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων». Ο Ποροσένκο -ο οποίος είχε καταγγείλει την Κυριακή πως βαρύς οπλισμός μεταφέρεται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία- δήλωσε επίσης πως οι ουκρανικές δυνάμεις «δέχονται εδώ και τρεις ημέρες επιθέσεις από ένα νέο ρωσικό πυραυλικό σύστημα» και πως έχουν αλλάξει τακτική στα σύνορα, κάτι που η Ρωσία αρνείται, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

 

Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα; Η μάχη της προπαγάνδας ξεκίνησε πολύ πριν από τον κανονικό πόλεμο, και συνεχίζεται εκατέρωθεν με αμείωτη ένταση. Οπως και να ’χει, το αίμα εξακολουθεί να να ρέει άφθονο τόσο στη μεθόριο, όπου χθες τα ξημερώματα της Δευτέρας αυτονομιστές άνοιξαν πυρ κατά συνοριοφυλάκων και στρατιωτών κοντά στη μεθοριακή περιοχή Ντιάκοβε, όσο και στο Λουγκάνσκ, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως κατάφεραν -έπειτα και από νέες αεροπορικές επιδρομές- να σπάσουν τον αντάρτικο κλοιό γύρω από το μεγάλης στρατηγικής αξίας αεροδρόμιο της πόλης.

 

Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο, που έπειτα από μια σύντομη «φιλειρηνική» παράσταση μετά την εκλογή του δείχνει τώρα να συναγωνίζεται σε πολεμική διάθεση τους ακραίους εθνικιστές του «Σβόμποντα» και του «Δεξιού Τομέα», πανηγύρισε χθες μέσω Facebook πως οι άνδρες του «έδιωξαν οριστικά» τους αυτονομιστές από το αεροδρόμιο. Η φιλορωσική πλευρά διέψευσε, ωστόσο, τους προεδρικούς ισχυρισμούς – αν και εκπρόσωπος των αυτονομιστών επιβεβαίωσε ότι 30 εθελοντές μαχητές σκοτώθηκαν από ουκρανικά πυρά στο χωριό Ολεκσαντρίβνκα, ανατολικά του Λουγκάνσκ.

 

Το Κρεμλίνο

 

Οσο για το Κρεμλίνο, φαίνεται να μελετά προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του, τόσο στο διπλωματικό όσο και στο στρατιωτικό πεδίο: χθες ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο «χειρουργικών αεροπορικών χτυπημάτων» σε ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους, αν δεν σταματήσει η «παράπλευρη» σφαγή ρωσόφωνων αμάχων και κυρίως αν επαναληφθούν οι βολές πυροβολικού προς ρωσικά χωριά της μεθορίου, σαν αυτή που σκότωσε έναν άμαχο το περασμένο Σάββατο.

 

Σε κάθε περίπτωση, η Μόσχα εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες Κιέβου και ΝΑΤΟ, και μάλιστα κάλεσε χθες τον ΟΑΣΕ να αποστείλει παρατηρητές του στα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία, προκειμένου να αποδείξει πως οι καταγγελίες αυτές είναι μυθεύματα των Ουκρανών.