15/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις έδωσε τη νίκη στον Μίρο Τσέραρ

ΣΛΟΒΕΝΙΑ- Επικεφαλής ενός νέου υβριδικού κόμματος, ο καθηγητής Νομικής «ανέστησε» την Κεντροαριστερά στη χώρα.
      Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Ο 50χρονος ακαδημαϊκός Μίρο Τσέραρ, πρόλαβε να κερδίσει τις εκλογές με κόμμα λίγων εβδομάδων...

Ο 50χρονος ακαδημαϊκός Μίρο Τσέραρ, πρόλαβε να κερδίσει τις εκλογές με κόμμα λίγων εβδομάδων…

Αλλος ένας «κεντροαριστερός» διάττων αστέρας στο πολιτικό στερέωμα της Σλοβενίας ή ένας άφθαρτος νέος ηγέτης με όραμα, πρωτόβγαλτος στην αρένα της πολιτικής, που θα επαναφέρει σε τροχιά κυβερνητικής και οικονομικής σταθερότητας τη μικρή χώρα της ευρωζώνης, χωρίς να υποκύψει πλήρως στις επιταγές των Βρυξελλών; Το μέλλον θα δείξει. Το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι η μεγάλη νίκη, με ποσοστό 34,6%, της παράταξης του καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας, Μίρο Τσέραρ, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, τις δεύτερες σε διάστημα τριών ετών στην πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία των δύο εκατομμυρίων κατοίκων.

 

Ωστόσο, μόνον ο ένας στους δύο ψηφοφόρους πήγε τελικά στην κάλπη, παρά τη λαϊκή δυσφορία απέναντι στα συστημικά κόμματα εξουσίας, τα σκάνδαλα διαφθοράς, τη λιτότητα και τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, που επέβαλε αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει η παραιτηθείσα κυβέρνηση συνασπισμού της -επίσης «κεντροαριστερής»- Αλένκα Μπράτουσεκ, καταφέρνοντας να γλιτώσει παρά τρίχα τη Σλοβενία από τη μέγκενη ενός μνημονίου «διάσωσης» μέσω της γενναίας ανακεφαλαιοποίησης από το ίδιο το κράτος του κλυδωνιζόμενου τραπεζικού συστήματος της χώρας. Το «νέο αίμα» στην πολιτική σκηνή, το ηλικίας μόλις έξι εβδομάδων «Κόμμα του Μίρο Τσέραρ» (SMC) κατέκτησε τις 36 από τις 90 έδρες της Βουλής και ετοιμάζεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να διερευνήσει πιθανές συμμαχίες με ορισμένα από τα υπόλοιπα έξι κόμματα, που εισήλθαν στο νέο Κοινοβούλιο.

 

Εντύπωση προκαλεί η δεύτερη θέση, με ποσοστό 20,7%, που έλαβε το κεντροδεξιό Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του καταδικασθέντος για διαφθορά πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος από τον περασμένο μήνα εκτίει ποινή διετούς φυλάκισης, έχοντας κριθεί ένοχος για εμπλοκή σε σκάνδαλο δωροδοκίας από φινλανδική αμυντική εταιρεία.

 

«Θύμα» μέσα στο κελί

 

Μέσα απ’ το κελί του ο Γιάνσα, που αυτοχαρακτηρίζεται «θύμα» των κεντροαριστερών του αντιπάλων, κατήγγειλε μέσω Twitter ότι δεν του δόθηκε άδεια προκειμένου να ψηφίσει, ενώ η παράταξή του αμφισβήτησε τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας. Από τα μικρότερα κόμματα αξίζει να αναφέρουμε την είσοδο–έκπληξη στο Κοινοβούλιο του νεοσύστατου συνασπισμού «Ενωμένη Αριστερά» (ZL) με ποσοστό 5,97%, και τη νεοσυσταθείσα «Συμμαχία» της Αλένκα Μπράτουσεκ, η οποία δημιουργήθηκε μετά από άγρια εσωκομματική διαμάχη, που οδήγησε τελικά στην παραίτησή της και από την πρωθυπουργία και από το κεντροαριστερό κόμμα «Θετική Σλοβενία» του δημάρχου της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα, Ζόραν Γιάνκοβιτς, που είχε έρθει πρώτο στις εκλογές του 2011, αλλά τρία χρόνια μετά έμεινε τελικά εκτός Βουλής.

 

Στελεχωμένο από ακαδημαϊκούς και διανοούμενους, το «Κόμμα του Μίρο Τσέραρ» με μια μάλλον υβριδική πολιτική πλατφόρμα, που συνδυάζει την κεντροαριστερή με τη φιλελεύθερη ιδεολογία (κάτι σε… «Ποτάμι» μάς θυμίζει), έχει δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες στην κοινή γνώμη. Ο 50χρονος Τσέραρ, πρώην νομικός σύμβουλος του Κοινοβουλίου, έχει κάνει σημαία τη σφοδρή αντίθεσή του στο πακέτο μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, ιδίως του οργανισμού τηλεπικοινωνιών και του αεροδρομίου της Λιουμπλιάνας, θέτοντας όμως ως βασική προτεραιότητα του νέου υπουργικού συμβουλίου την επιλογή προς πώληση μικρότερων δημόσιων οργανισμών κι επιχειρήσεων.

 

«Το κόμμα μας επιδιώκει η Σλοβενία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε., αλλά στο πλαίσιο αυτό θα αναζητήσουμε τους δικούς μας τρόπους για να πετύχουμε τους στόχους, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη Σλοβενία» δήλωσε μετά την εκλογή του.

 

Scroll to top