15/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασφάλιση αυτοκινήτων

Τέλος στο περιθώριο των 30 ημερών και το σήμα στο παρμπρίζ

      Pin It

Δυσκολεύει η διαδικασία ασφάλισης αυτοκινήτου με την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο καταργείται η αυτόματη ανανέωση των ασφαλιστικών συμβολαίων, ενώ λήγει και η περίοδος χάριτος του ενός μήνα έως ότου πληρωθεί το νέο ασφαλιστήριο. Η νέα διαδικασία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από πλευράς ασφαλισμένων, καθώς ο κάτοχος του οχήματος θα πρέπει να προνοήσει εγκαίρως για την ανανέωση του συμβολαίου, αλλά και για την πληρωμή ολόκληρου του ποσού του, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με πρόστιμο 500 ευρώ.

 

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του ν. 4261/14 (ΦΕΚ Α' 107/5.5.2014) που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, που δεν θα έχει πληρωθεί μέχρι τη λήξη του θα ακυρώνεται αυτόματα. Πλέον, η πληρωμή του ασφαλίστρου θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την έναρξη όσο και για την ανανέωση της ασφαλιστικής κάλυψης, καθώς καταργείται το περιθώριο των 30 ημερών που είχαν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να αποπληρώσουν το συμβόλαιό τους. Η έναντι τρίτων ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης του κυρίου ή κατόχου αυτοκινήτου για ατυχήματα αρχίζει μόνο με την καταβολή ολόκληρου του οφειλομένου ασφαλίστρου στον ασφαλιστή. Δέκα μέρες πριν από τη λήξη, ο ασφαλιστής σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία θα ενημερώνει εγγράφως τον ασφαλισμένο για την υποχρέωση της ανανέωσης του συμβολαίου. Η νέα εγκύκλιος φέρνει ακόμη μία αλλαγή. Καταργείται το σήμα ασφάλισης, οπότε οι ασφαλισμένοι οφείλουν να διατηρούν το αποδεικτικό ασφάλισης στο όχημά τους. Σε περίπτωση που για διαδικαστικούς λόγους δεν έχουν παραλάβει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ο νόμος ορίζει ότι για πέντε μέρες η ασφάλιση θα αποδεικνύεται από την απόδειξη καταβολής του ασφαλίστρου.

 

Παράλληλα με τους αστυνομικούς ελέγχους που πληθαίνουν, ο νόμος προβλέπει αυστηρές ποινές για τα ανασφάλιστα οχήματα. Η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες που εντοπίζονται να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα ανέρχονται σε 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα και 250 ευρώ για τα δίκυκλα, ενώ στους παραβάτες αφαιρούνται το δίπλωμα, η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες για έξι μήνες. Μάλιστα, στην περίπτωση εμπλοκής ανασφάλιστου οχήματος σε ατύχημα, οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για δύο χρόνια.

 

Διαλεκτή Αγγελή

 

Scroll to top