maziotis3

17/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πεδίο μάχης το Μοναστηράκι

Στο πιο πολυσύχναστο σημείο της Αθήνας έκρινε η Αστυνομία ότι έπρεπε να στηθεί το «θέατρο επιχειρήσεων» για τη σύλληψη του Ν. Μαζιώτη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ίδιου, ενός ειδικού φρουρού και δύο τουριστών, κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών.
      Pin It

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

35-3Με μια -το λιγότερο- ριψοκίνδυνη επιχείρηση που οδήγησε σε ανταλλαγή πυροβολισμών μέρα μεσημέρι στην καρδιά της τουριστικής Αθήνας, συνελήφθη χθες ο επικηρυγμένος ως τρομοκράτης Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος -μετά από λυσσαλέα καταδίωξη- κατέληξε στο νοσοκομείο με τραύμα στον δεξί ώμο.

 

Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι, όταν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής εντόπισαν τον καταζητούμενο 43χρονο Νίκο Μαζιώτη να βγαίνει από τον σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι. Αν και φορούσε περούκα, ο φερόμενος ως «ιδρυτής» της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» αναγνωρίστηκε από τους αστυνομικούς, οι οποίοι και ειδοποίησαν το κέντρο της Αστυνομίας για ενισχύσεις. Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Αθήνας διεξαγόταν αστυνομική επιχείρηση, με την ονομασία «Θησέας» για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης, οπότε και δόθηκε εντολή σε περιπολία της ΔΙΑΣ να συνδράμει την Αντιτρομοκρατική.

 

Η καταδίωξη

 

Ο καταζητούμενος, που -όπως φαίνεται- αντελήφθη τους αστυνομικούς και δεν ήθελε να πέσει στα χέρια τους, μπήκε σε ένα κατάστημα ειδών κατασκήνωσης στη συμβολή των οδών Αγίας Ειρήνης και Αθηνάς, πιθανώς για να κρυφτεί. Ομως, όπως αναφέρουν και αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικοί τον κάλεσαν να βγει έξω για έλεγχο. Πράγματι, ο 43χρονος βγήκε από το κατάστημα, αλλά, αιφνιδιάζοντας τους αστυνομικούς, έβγαλε το όπλο του, πυροβόλησε μία φορά κατά πάνω τους και άρχισε να τρέχει προς την πλατεία Μοναστηρακίου.

 

Στη γωνία των οδών Ερμού και Αθηνάς, και για να ξεφύγει από τους διώκτες του, σταμάτησε και εκεί καταγράφονται οι πρώτοι πέντε πυροβολισμοί που είχαν ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός Γερμανού τουρίστα (επέστρεψε στο κρουαζιερόπλοιό του) και ενός 19χρονου Αυστραλού από θραύσματα σφαίρας στον δεξί αστράγαλο. Ο νεαρός, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι τραυματίστηκε από αστυνομικούς, όμως, όπως ανέφεραν οι μάρτυρες αλλά και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δ.Τσακνάκης, και οι πέντε πυροβολισμοί ρίχτηκαν από τον καταζητούμενο Μαζιώτη.

 

Από εκείνο το σημείο ακολούθησε καταδίωξη του Μαζιώτη ο οποίος, κρατώντας το όπλο του, έτρεξε επί της Μητροπόλεως ώς την οδό Κηρυκείου, βγήκε στην Πανδρόσου και κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα. Στην οδό Μνησικλέους έκανε αριστερά και ξαναβγήκε στη Μητροπόλεως. Ολην αυτή την ώρα τον ακολουθούσε ο 29χρονος ειδικός φρουρός Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος, όταν ο καταδιωκόμενος σταμάτησε ένα ταξί στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Καπνικαρέας, επιχειρώντας να μπει μέσα, τον έπιασε και τον έριξε στο έδαφος.

 

Αν και πεσμένος, ο Μαζιώτης πυροβόλησε δυο φορές εναντίον του ειδικού φρουρού, με συνέπεια η μια σφαίρα να χτυπήσει στο κάτω μέρος του αλεξίσφαιρου και η άλλη να του προκαλέσει διαμπερές τραύμα στην αριστερή κνήμη. Τότε, ένας από τους αστυνομικούς πυροβόλησε τον 43χρονο, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στη δεξιά κλείδα.

 

Μετά τον τραυματισμό, η περιοχή του Μοναστηρακίου -που μετατράπηκε από τους αστυνομικούς σε θέατρο επιχειρήσεων για τη σύλληψη ενός χαρακτηρισμένου «επικίνδυνου κακοποιού»- αποκλείστηκε για τις ανάγκες της έρευνας από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ, αργά το απόγευμα, όταν επετράπη η κυκλοφορία των οχημάτων, έγινε η χαρά των τουριστών που φωτογράφιζαν σχεδόν τα πάντα.

 

Οπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο Μαζιώτης είχε βγάλει πλαστή ταυτότητα στο όνομα Μιχάλης Μιχελάκης και με αυτήν είχε αγοράσει ένα αυτοκίνητο μάρκας Hyundai, με αριθμό κυκλοφορίας ΥΗΤ 2959, με το οποίο κυκλοφορούσε ως νόμιμος ιδιοκτήτης του. Το αυτοκίνητο, όπως είπε ο αρχηγός, μοιάζει με αυτό που στις 10 Μαρτίου χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία της Τράπεζας Πειραιώς της Κλειτορίας Αχαΐας, στην οποία εντοπίστηκε σε κάλυκα βιολογικό υλικό του Μαζιώτη.

 

Scroll to top