17/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοι δηλώνουν… αναρμόδιοι

Το δράμα των 140 Σύρων προσφύγων στα Χανιά δεν έχει σταματημό. Οι κρατικές υπηρεσίες πετούν το μπαλάκι η μία στην άλλη, αφήνοντάς τους χωρίς στέγη και φαγητό.
      Pin It

ΚΡΗΤΗ Του Μάριου Διονέλλη

 

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση των 140 Σύρων προσφύγων, μεταξύ αυτών και 47 παιδιά, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα Χανιά από την 1η Απριλίου, καθώς κανένας από τους τοπικούς φορείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την τύχη τους. Χθες έληξε το τελεσίγραφο που είχε δώσει στην Περιφέρεια Κρήτης ο ξενοδόχος που τους φιλοξενούσε και τους σίτιζε, αφού πλέον δεν μπορεί να υποστεί τη σχετική οικονομική επιβάρυνση και τώρα αναζητούνται άλλες λύσεις προτού οι άνθρωποι αυτοί πεταχτούν στον δρόμο. Αναρμόδιος δηλώνει τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απ. Βουλγαράκης, όσο και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του κράτους στο νησί, γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γρ. Ροκαδάκης.

 

Θέλουν να φύγουν

 

Τις τελευταίες δύο ημέρες οι πρόσφυγες, που ζητούν να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να φύγουν από την Ελλάδα για χώρες της δυτικής Ευρώπης, μεταφέρθηκαν στο κτίριο της αντιπεριφέρειας Χανίων, όπου επικράτησε ένταση μεταξύ της τοπικής διοίκησης και των εκπροσώπων μεταναστευτικών οργανώσεων. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο γιατρός Χρήστος Πιπεράγκας, από το Στέκι Μεταναστών Χανίων, τονίζει πως επιτέλους όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους οφείλουν τουλάχιστον να παραιτηθούν.

 

«Μέχρι σήμερα στα Χανιά βλέπουμε φιέστες με γάμους Κινέζων και άλλα επικοινωνιακά events και τώρα που έχουμε μια ανθρωπιστική κρίση όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι να βρουν χρήματα για τη σίτιση των ανθρώπων αυτών. Απαιτούμε να αναζητήσουν πόρους από τα αρμόδια υπουργεία και από τα προγράμματα που έχει ήδη καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση ειδικά για τους πρόσφυγες από τη Συρία», αναφέρει ο κ. Πιπεράγκας.

 

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Βουλγαράκης τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως τον έχει εγκαταλείψει πλήρως ο κρατικός μηχανισμός, φορτώνοντας στην Αυτοδιοίκηση μια ευθύνη που δεν έχει: «Δεν μας έχουν δώσει ακόμα ούτε τις 15.000 ευρώ που μας είχε υποσχεθεί το υπουργείο Εργασίας για τις πρώτες 10 μέρες της φιλοξενίας τους, ενώ πετάνε συνεχώς το μπαλάκι από υπουργείο σε υπουργείο, αφήνοντας σ’ εμάς την καυτή πατάτα εδώ και τέσσερις μήνες».

 

Σήμερα διοργανώνεται στα Χανιά ευρεία σύσκεψη με όλους τους τοπικούς φορείς, επιμελητήρια, οργανώσεις κ.ά., ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τους ανθρώπους αυτούς.

 

Μεταξύ άλλων εξετάζεται και το ενδεχόμενο ανεύρεσης δημόσιου κτιρίου που να μπορεί να αξιοποιηθεί ως μόνιμη ανοιχτή δομή φιλοξενίας και περίθαλψης των προσφύγων, στο πλαίσιο των συνθηκών που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου, για ενδεχόμενες καραβιές, μια και οι εξελίξεις στη Συρία αλλά και στην Παλαιστίνη γεννούν όλο και περισσότερους πρόσφυγες.

 

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, που παραβρέθηκε στη χθεσινή συνάντηση, δεσμεύτηκε να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για να διευκρινιστεί από την ελληνική κυβέρνηση πού δαπανάται το ποσό των 80 εκατ. ευρώ, το οποίο δίνεται από την Ε.Ε. για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και ποιο ακριβώς υπουργείο διαχειρίζεται τα συγκεκριμένα κοινοτικά κονδύλια.

 

Scroll to top