Του Νικόλα Ζηργάνου

Δεν πρόλαβε να τελειώσει το παιχνίδι του με τους φίλους του και μια μπάλα το παιδάκι της φωτογραφίας και ούτε πρόκειται να το συνεχίσει ποτέ. Ενα βλήμα από ισραηλινό πολεμικό πλοίο που προφυλάσσει τα νερά της Γάζας από τους «τρομοκράτες», ανατίναξε αυτόν και τους τρεις συντρόφους του στο παιχνίδι, μετατρέποντας την παραλία σε ένα σιωπηλό θέατρο θανάτου όπου κανείς δεν παίζει, εκτός από το κράτος του Ισραήλ στο ρόλο του Χάροντα.
REUTERS/Mohammed Talatene
Το Ισραήλ ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα μετά την απόρριψη από τη Χαμάς της συμφωνίας εκεχειρίας που πρότεινε το Κάιρο και αποδέχτηκε το Τελ Αβίβ, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει πως «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να διευρύνει και να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς», καθώς οι παλαιστινιακές οργανώσεις συνέχισαν τη ρίψη ρουκετών κατά των ισραηλινών εδαφών. Η κλιμάκωση που προανήγγειλε ο Νετανιάχου συνέπεσε -οκτώ ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή»- με την αναγγελία του θανάτου του πρώτου Ισραηλινού πολίτη από παλαιστινιακή ρουκέτα, στο συνοριακό πέρασμα του Ερέζ.
Το βράδυ της Τρίτης βομβαρδίστηκαν μεταξύ άλλων 60 στόχοι στη Λωρίδα της Γάζας, κατοικίες ηγετικών στελεχών και υπουργών της ισλαμικής οργάνωσης, για να ακολουθήσει χθες το πρωί η ρίψη από την ισραηλινή αεροπορία φυλλαδίων, τα οποία καλούσαν τους 100.000 κάτοικους οικισμών στη Βόρεια Γάζα να τους εγκαταλείψουν. Χιλιάδες άμαχοι συνωστίζονται σε σχολεία που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ελπίζοντας ότι θα γλιτώσουν από τις βόμβες, ενώ πολλοί άλλοι μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, με διαρκή φόβο πως θα χτυπήσει το τηλέφωνο και θα λάβουν το τυποποιημένο ηχογραφημένο μήνυμα που στέλνει ο ισραηλινός στρατός, πως έχουν τρία λεπτά για να εγκαταλείψουν την εστία τους, πριν βομβαρδιστεί.
Ποδόσφαιρο
Τέσσερα παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο χθες το απόγευμα σε παραλία της Γάζας σκοτώθηκαν και ένα τραυματίστηκε από βλήμα που εκτόξευσε ισραηλινό πολεμικό σκάφος. Μάρτυρες στη δραματική σκηνή έγιναν οι ξένοι δημοσιογράφοι που διαμένουν σε ξενοδοχείο, 200 μέτρα μακριά από το σημείο της επίθεσης. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διέταξε έρευνα για τον θάνατο των παιδιών. Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα χαρακτήρισε τον θάνατο των παιδιών «δειλό έγκλημα».
Την Τρίτη, σε συνέντευξή της σε ελληνικά ΜΜΕ, η επιτετραμμένη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα, κυρία Τάμι Μπεν-Χάιμ, υποστήριξε ότι «οι ισραηλινές δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να χτυπήσουν με ακρίβεια εγκαταστάσεις της Χαμάς και να αποφύγουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, δρώντας μέσα σε ένα εξαιρετικά σύνθετο στρατιωτικό περιβάλλον». Απαντώντας σε ερώτηση γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί Παλαιστίνιοι άμαχοι μεταξύ των θυμάτων, χαρακτήρισε «λυπηρή κάθε απώλειας ζωής» και υποστήριξε ότι «η Χαμάς χρησιμοποιεί χωρίς αιδώ τον δικό της άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα».
Παλαιστινιακές πηγές ανέβαζαν τον μέχρι χθες, συνολικό αριθμό των θυμάτων στη Γάζα, σε 216 νεκρούς (οι 16 σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο) και 1.560 τραυματίες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου τρεις στους τέσσερις νεκρούς είναι άμαχοι.
Ωστόσο, ο Νετανιάχου δέχεται σκληρή κριτική από τα δεξιά του και πιέζεται να πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή προκειμένου να σταματήσει η ρίψη ρουκετών από τη Γάζα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν (που μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Ναφτάλι Μπένετ, μειοψήφησαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ για την αποδοχή του αιγυπτιακού σχεδίου εκεχειρίας), ζήτησε όχι μόνο χερσαία επίθεση, αλλά και την προσωρινή κατάληψη όλης της Γάζας για να αποκατασταθεί η ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών. Κριτική στον Ισραηλινό πρωθυπουργό άσκησε με δηλώσεις του και ο χαρακτηρισμένος και ως «γεράκι» υφυπουργός Αμυνας, Ντάνι Ντανόν, τον οποίο ο Νετανιάχου απέπεμψε χθες από την κυβέρνηση.
Η αποτυχία της αιγυπτιακής μεσολάβησης ήταν αναμενόμενη, καθώς το Κάιρο διαμόρφωσε την πρότασή του χωρίς να λάβει υπ’ όψιν του τα αιτήματα της παλαιστινιακής οργάνωσης και μάλιστα, όπως λένε στη Γάζα, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος. Η Χαμάς εξοργίστηκε με το Κάιρο, ιδίως όταν έλαβε εκ των υστέρων το τελικά διαμορφωμένο έγγραφο των αιγυπτιακών προτάσεων, που είχαν ήδη ενστερνιστεί το Τελ Αβίβ, η Ουάσινγκτον, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα. Η αιγυπτιακή πρόταση -που σχηματοποιήθηκε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Νετανιάχου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, στρατηγό αλ Σίσι- δεν απαντούσε καθόλου στο θέμα της απελευθέρωσης των Παλαιστίνιων κρατουμένων που συνελήφθησαν μαζικά τις τελευταίες εβδομάδες από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και, κυρίως, δεν έδινε καμία προοπτική στο βασικό αίτημα της άρσης του αποκλεισμού της Γάζας που έχει επιβάλει το Ισραήλ.
Εχθρότητα με το Κάιρο
Οι σχέσεις Καΐρου – Γάζας χαρακτηρίζονται από βαθιά δυσπιστία, αν όχι εχθρότητα, καθώς οι Αιγύπτιοι στρατηγοί ανέτρεψαν την ισλαμική κυβέρνηση Μόρσι και έχουν θέσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους (αδελφή οργάνωση με τη Χαμάς, προερχόμενη από την ίδια μήτρα του πολιτικού Ισλάμ) εκτός νόμου, χαρακτηρίζοντάς τους «τρομοκρατική οργάνωση». Χαρακτηριστική για το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών ήταν η ανακοίνωση της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, η οποία κατηγόρησε την αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας «πρωτοβουλία παράδοσης και υποταγής που δεν αξίζει ούτε το μελάνι που γράφτηκε». Ανάλογη θέση εξέφρασε και η «Ισλαμική Τζιχάντ», ενώ την πρόταση εκεχειρίας απέρριψαν και οι αριστερές παλαιστινιακές οργανώσεις.
Στο Κάιρο έσπευσε χθες για κρίσιμες διαβουλεύσεις ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αγκυρα. Ο πρόεδρος Αμπάς, ο οποίος είχε συνομιλίες και με τον εκπρόσωπο της Χαμάς στο Κάιρο, θεωρεί ότι η πρωτοβουλία για εκεχειρία είναι ακόμα ζωντανή και ότι υπάρχουν περιθώρια για διάλογο και βελτιώσεις.
Η Τουρκία και το Κατάρ είναι οι μόνες χώρες που εξακολουθούν να στηρίζουν την ισλαμική κυβέρνηση στη Γάζα και να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους με την ηγεσία της οργάνωσης, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή, παρά την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ασκεί ελάχιστη επιρροή.
Η παλαιστινιακή ενότητα αναμένεται να δοκιμαστεί από την κρίση στη Γάζα και ο Νετανιάχου δεν κρύβει τον πολιτικό του στόχο να επιστρέψει ο διχασμός μεταξύ των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι «ο σημερινός κύκλος κύκλος της βίας έχει τις ρίζες του στον σχηματισμό της λεγόμενης κυβέρνησης εθνικής ενότητας μεταξύ Αμπάς και Χαμάς» και κατηγορεί την ηγεσία της Φάταχ ότι «αποφάσισε να αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και συμμάχησε με μια τρομοκρατική οργάνωση».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι «το Ισραήλ αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει να τρομοκρατεί την περιοχή, αλλά αργά ή γρήγορα θα πληρώσει το τίμημα και οι τύραννοι θα λογοδοτήσουν». Σε εντελώς αντίθετο κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, στήριξε πλήρως την κυβέρνηση Νετανιάχου και δήλωσε: «Δεν μπορώ να βρω τα κατάλληλα λόγια για να καταδικάσω την αυθάδη επιλογή της Χαμάς να εκτοξεύσει ρουκέτες, παρά τη χειρονομία καλής θέλησης για εκεχειρία».
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία στις 6.30 μ.μ.
Σε συγκέντρωση στην ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα ενάντια στο έγκλημα που συντελείται στη Γάζα και σε αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό καλούν οργανώσεις, κόμματα και πρωτοβουλίες σήμερα στις 6.30 μ.μ. Μεταξύ των οργανώσεων που καλούν είναι η «Πρωτοβουλία Ενα Καράβι για τη Γάζα», ο Σύλλογος Ιντιφάντα, η Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση, η Ενωση Παλαιστίνιων Εργαζόμενων, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας, όπως επίσης και η Συμμαχία σταματήστε τον πόλεμο, η ΚΕΕΡΦΑ, η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ κ.ά.