17/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Την Παρασκευή με την αξιολόγησή σας»

Νέα τελεσίγραφα για πειθαρχικά μέτρα από τον Μητσοτάκη, «μνημείο αυθαιρεσίας» τα χαρακτηρίζει η ΑΔΕΔΥ.
      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Διέλυσε τις αυταπάτες για προσωρινό πάγωμα των απολύσεων στο Δημόσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Διέλυσε τις αυταπάτες για προσωρινό πάγωμα των απολύσεων στο Δημόσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με «τελεσίγραφα» επιχειρεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να κλείσει τα «μέτωπα» της «αξιολόγησης» και της απογραφής στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

 

Νέες παρατάσεις σε προθεσμίες που αναφέρονται στη διαδικασία της «συγκριτικής αξιολόγησης», συνοδευόμενες από νέες προειδοποιήσεις επιβολής πειθαρχικών μέτρων, έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Στεφάνου, μέσω «εγγράφου–μνημείου αυθαιρεσίας», όπως χαρακτηρίζεται από την ΑΔΕΔΥ. Βάσει του εγγράφου, τα υπηρεσιακά στελέχη του Δημοσίου καλούνται έως την Παρασκευή να εκδώσουν τις αποφάσεις επιμερισμού των ποσοστώσεων που προβλέπει το προωθούμενο σύστημα ανά κλίμακα βαθμολόγησης, ενώ παρατείνεται έως τα τέλη Ιουλίου η προθεσμία που αφορά το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, δηλαδή την αυτο-αξιολόγηση.

 

«Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα πρέπει να λάβετε μέριμνα προκειμένου να κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο πειθαρχικές διαδικασίες», καταλήγει στο έγγραφό του ο γενικός γραμματέας. Υποστηρίζει δε ότι «δεν είναι πλέον δυνατή η επίκληση άγνοιας ή πλάνης για τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις των υπαλλήλων σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης», καθώς η απεργία–αποχή που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ από κάθε ενέργεια που συνδέεται με τη διαδικασία κρίθηκε προσφάτως παράνομη από το Πρωτοδικείο.

 

Απορρίφθηκε η ουσία

 

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η κινητοποίηση κρίθηκε παράνομη για τυπικούς λόγους, ενώ η απόφαση του Πρωτοδικείου δεν κηρύχθηκε προσωρινά εκτελεστή. «Το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου για την απαγόρευση συνέχισης της Απεργίας-Αποχής με τη συγκεκριμένη μορφή, διάρκεια και αίτημα απορρίφθηκε από το Δικαστήριο», υπενθυμίζει η ΑΔΕΔΥ, κατηγορώντας το υπουργείο για «προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων», που είναι «παντελώς έωλη νομικά, δεδομένου ότι οι πρωτόδικες αποφάσεις των δικαστηρίων δεν είναι εκτελεστές, ενώ το τεκμήριο της νομιμότητας κάθε απεργίας, κατά την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου, εκτείνεται μέχρι την τελεσιδικία της απόφασης». Σε ανακοίνωση–απάντηση προς το ΥΔΜΗΔ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει ότι ο «Γενικός Γραμματέας προσπαθεί μάταια να εμφανίσει το Δημόσιο ως νικητή στην ως άνω δικαστική διαδικασία, την οποία το ίδιο το υπουργείο προκάλεσε, ενώ στην πραγματικότητα θα όφειλε να αναγνωρίσει την ήττα του». Αμφότερες οι Ομοσπονδίες επαναλαμβάνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της «αξιολόγησης», η οποία στοχεύει στην κατασκευή «νέων δεξαμενών για διαθεσιμότητες και απολύσεις».

 

Το δεύτερο «τελεσίγραφο» ήρθε διά στόματος υπουργού και αφορούσε την απογραφή των ΝΠΙΔ του Δημοσίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, διεμήνυσε ότι διακόπτεται η χρηματοδότηση σε όσους φορείς δεν έδωσαν, μέχρι χθες, στοιχεία για την «ακτινογράφηση» του προσωπικού τους. Σύμφωνα με το υπουργείο, έως χθες το απόγευμα απογράφηκαν περίπου 930 ΝΠΙΔ και 33.000 εργαζόμενοι, αριθμός που εκτιμάται ότι αναλογεί στο 97% των εργαζομένων σε ΝΠΙΔ, αν και τα νομικά πρόσωπα υπολογίζονται να ξεπερνούν τα 1.000 συνολικά.

 

Σε ακόμη μία δημόσια εμφάνισή του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, διαλύοντας τον… εφησυχασμό όσων πίστευαν ότι οι απομακρύνσεις υπαλλήλων από τις θέσεις εργασίας τους ολοκληρώνονται με το τέλος του έτους. «Καταφέραμε να μην υπάρχει άλλος ποσοτικός στόχος απολύσεων το 2015. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις, όπως π.χ. από τον επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων», είπε συγκεκριμένα.

 

Scroll to top