17/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„ Επιστολές

 

Με επιστολές τους στον Α. Τσίπρα, αφού ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν τους επέτρεψαν να παραβρεθούν στη χθεσινή εκδήλωση για τους αιγιαλούς, οι βουλευτές Μ. Ανδρουλάκης, Μ. Μπόλαρης, Θ. Παραστατίδης, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Γ. Νταβρής, εξέφρασαν τη συμφωνία τους με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των αιγιαλών. Ακρως ενδιαφέρουσα η κίνηση αυτή των ανεξάρτητων βουλευτών, που αποδεικνύει όχι μόνο το ενδιαφέρον για να μην ξεπουληθούν οι αιγιαλοί, αλλά κυρίως ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά ακροατήριο και πέραν των κομματικών τειχών. Η αρχή έγινε με τη «μικρή ΔΕΗ», τώρα οι αιγιαλοί και αναμένονται και άλλες πρωτοβουλίες, ώστε να δημιουργηθεί το κοινωνικό μέτωπο κατά της κυβέρνησης.

 

Φ.Π.

 

„ «Θεσμική ισοτιμία»

 

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου σκοπεύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος να συνεδριάσει (αφού φυσικά ανακοινωθεί πρώτα) η εθνική οργανωτική επιτροπή εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Σε συνάντηση με τους φορείς και τις κινήσεις που στήριξαν την Ελιά στις ευρωεκλογές, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το εγχείρημα «πρώτο βήμα», παρά τις «μεγάλες δυσκολίες», ενώ για να αποφύγει γκρίνιες και αρνητικές αντιδράσεις διαβεβαίωσε ότι στη νέα προσπάθεια θα διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις «θεσμικής ισοτιμίας» για οντότητες και πρόσωπα. Το θέμα είναι πόσοι και ποιοι θα δηλώσουν ενδιαφέρον…

 

Δ.Κ.

 

„ Χρέος

 

Ο βασικός βραχνάς για την κυβέρνηση, το πολιτικό προσωπικό συνολικά και την ευρωπαϊκή ηγεσία είναι ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος του χρέους. Η σχετική συζήτηση έχει παραπεμφθεί για το φθινόπωρο και από τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν θα δρομολογηθούν ευρύτερες εξελίξεις. Για το επίμαχο θέμα η ΔΗΜΑΡ ζητά μια «γενναία» διαπραγμάτευση με τους εταίρους. «Η χώρα χρειάζεται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα “διευκολύνσεων” με ευρωπαϊκή στήριξη, οι οποίες θα πρέπει να ενταχθούν σε μια συνολική λύση του προβλήματος», σημειώνει η βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έχει εγκλωβιστεί στην παρελκυστική τακτική της τρόικας», με αποτέλεσμα να αποδέχεται νέες δεσμεύσεις και νέα προαπαιτούμενα.

 

Δ.Κ.

 

„ Προτάσεις

 

«Αρωμα» Siemens χθες στη Βουλή. Εκτός από τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν για το γνωστό σκάνδαλο, την εμφάνισή του έκανε και ο πρόεδρος της μακροβιότερης Εξεταστικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου και πρώην βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Σήφης Βαλυράκης. Αυτή τη φορά ήρθε με την ιδιότητα του επικεφαλής του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών, το οποίο, μαζί με το ίδρυμα Friedrich Ebert (σ.σ. των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών), διοργάνωσε διεθνές συνέδριο για την «αναζήτηση νέων αναπτυξιακών μοντέλων για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο». Η αντιπροσωπεία παρέδωσε 30 επεξεργασμένες προτάσεις από τα συμπεράσματα του συνεδρίου στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

 

Χ.ΙΩ.

 

„ Επιχείρημα…

 

Θερινές ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλούν οι σκληρές αναφορές του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Βλάχου στο ΠΑΣΟΚ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.». Ο «καραμανλικός» βουλευτής Αττικής είχε υποστηρίξει ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει «κινήσεις πανικού» για να καταφέρει να διασωθεί. «Αν υποστηρίζει αυτά τα πράγματα ο κ. Βλάχος, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Κλείνει τα μάτια σε μια πραγματικότητα που είναι πάρα πολύ δύσκολη», απάντησε ο Δημήτρης Καρύδης, αποδίδοντας τις συχνότατες διαφοροποιήσεις του κόμματός του στον αγώνα για τη «σωτηρία» της χώρας. Θα μπορούσε να βρει κάποιο πιο ευφάνταστο επιχείρημα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

 

Δ.Κ.

 

„ Ελεγχος

 

Ερωτήματα έχει προκαλέσει εντός του Κοινοβουλίου ένα υπηρεσιακό σημείωμα από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών προς το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής, με το οποίο ζητείται ο έλεγχος του Ταμείου από «πιστοποιημένη εταιρεία ορκωτών λογιστών». Παρ’ όλο που στο έγγραφο αναφέρεται ότι αυτό «δεν σημαίνει οποιουδήποτε είδους μομφή ή ένσταση για τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου ή τη λογιστική επάρκεια των βιβλίων του», οι υπάλληλοι εκφράζουν φόβους για «προπαρασκευαστικές ενέργειες» που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και εφάπαξ.

 

Χ.ΙΩ.

 

„ Αδιάβαστος

 

Ο δαιμόνιος, στο παρελθόν, ρεπόρτερ Αργύρης Ντινόπουλος φαίνεται ότι νοιώθει άβολα στα τετ-α-τετ με συναδέλφους του δημοσιογράφους. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την τρόικα, ήταν σιωπηλός απέναντι στα ερωτήματα που δέχτηκε. Προφανώς και δεν πιστεύουμε ότι αποφεύγει τους συναδέλφους του μετά την υπουργοποίησή του. Η στάση του δημιουργεί την εντύπωση ότι μάλλον πήγε… αδιάβαστος στη συνάντηση με τους δανειστές. Ευτυχώς για τον ίδιο, οι συνεργάτες του μπορούν να τον «διασώσουν» σε περίπτωση που βρεθεί σε δύσκολη θέση.

 

Στ.Ζ.

 

„ Αυτοκίνητα!

 

Ενα βήμα πιο κοντά στη γερμανική τεχνολογία θα έρθουν οι 21 νέοι Ελληνες ευρωβουλευτές. Χθες πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των 17 αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσαν οι προκάτοχοί τους και των τριών ακόμη που θα χρειαστούν, καθώς και οι 20 (πλην του Μανώλη Γλέζου, που αρνήθηκε) ζήτησαν και έλαβαν τα -κατά κύριο λόγο- Volkswagen και Audi των 1.400 κυβικών. Τα οχήματα χορηγούνται με τη μέθοδο της χρονομίσθωσης (leasing) και παραδίδονται με τη λήξη της θητείας των (ευρω)βουλευτών.

 

Χ. ΙΩ.

 

„ «Δημοκρατικός Σύνδεσμος»

 

«Αφετηρία για μια πιο δυναμική συνέχεια» χαρακτηρίζει με αξιοσημείωτη αισιοδοξία ο Βασίλης Οικονόμου την εκδήλωση που διοργάνωσε την Δευτέρα για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με τη συμμετοχή βουλευτών και εκπροσώπων φορέων από την Κεντροαριστερά και όχι μόνο.Ο ανεξάρτητος βουλευτής σχεδιάζει στις αρχές του φθινοπώρου την ίδρυση μιας πολιτικής κίνησης, του «Δημοκρατικού Συνδέσμου», μέσω του οποίου θα επιχειρήσει μια οργανωμένη απόπειρα διαλόγου με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Ραντεβού τον Σεπτέμβρη!

 

Δ.Κ.

 

Στη Ρώμη

 

Τη Ρώμη επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο Α. Τσίπρας. Μια επίσκεψη-«αντίδωρο» για την τιμή που του έκαναν οι Ιταλοί σύντροφοι με τη «Λίστα Τσίπρα» στις ευρωεκλογές, αλλά και ευκαιρία για συζητήσεις και ομιλίες εν όψει της νέας ευρωκοινοβουλευτικής περιόδου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραχωρήσει συνέντευξη στη web tv της εφημερίδας «Repubblica», συνέντευξη Τύπου μαζί με τους ευρωβουλευτές της «Λίστας Τσίπρα» και θα έχει συναντήσεις με διανοούμενους, καλλιτέχνες, ηθοποιούς που υπέγραψαν για στήριξη της λίστας «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» στις ευρωεκλογές. Η συμμετοχή του στη γιορτή του κόμματος «Αριστερά Οικολογία Ελευθερία» και η ομιλία του σε συγκέντρωση στην πλατεία Φαρνέζε στη Ρώμη θα κλείσει το θερινό ευρωπαϊκό διήμερό του.

 

Φ.Π.

 

„ Ιστορική επέτειος

 

«Πολύ σημαντική διάσκεψη κορυφής αρχίζει», έγραφαν οι εφημερίδες στις 16 Ιουλίου (σαν χθες), στο Πότσδαμ της Γερμανίας. Παρόντες οι τρεις μεγάλοι. Ιωσήφ Στάλιν, ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης, Χάρι Τρούμαν, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός της Βρετανίας. Στη διάσκεψη αυτή αποφασίστηκε ο διαμελισμός της Γερμανίας και ρυθμίστηκαν τα θέματα των «αποικιών», Αυστρίας, Πολωνίας, Ουγγαρίας και Τσεχοσλοβακίας. Είχε προηγηθεί παράδοση άνευ όρων της ναζιστικής Γερμανίας και ο τερματισμός του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου. Η διάσκεψη περατώθηκε στις 2 Αυγούστου, αλλά στις 25 Ιουλίου ο Κλέμεντ Ατλι αντικατέστησε τον Τσόρτσιλ, καθώς έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών. Τρεις μήνες νωρίτερα είχε αντικατασταθεί στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών ο αποβιώσας από εγκεφαλική αιμορραγία Φραγκλίνος Ρούζβελτ, από τον Χάρι Τρούμαν.

 

Ν.Γ.

 

„ Γλάρος

 

Σαν μεταμοντέρνο κόμμα που θέλει να είναι το Ποτάμι, δεν θα μπορούσε να κινηθεί με τον παραδοσιακό τρόπο στις δράσεις του. Ετσι, το δικό του μέτωπο για τον αιγιαλό θα συγκροτηθεί με αμιγώς επικοινωνιακούς όρους και λιγότερο πολιτικούς. «Εθελοντές» του Ποταμιού θα βγαίνουν στις παραλίες (εννοείται με την ανάλογη εμφάνιση) και θα μοιράζουν φυλλάδια, τα οποία αφού τα διαβάσεις γίνονται τασάκι για να μη βρομίζουν οι ακτές με αποτσίγαρα. Κάτι σαν τον γλάρο της Helmepa. «Οχι τσιγάρα, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές». Σαν αστείο ακούγεται, θα αποτελέσει όμως καμπάνια κόμματος.

 

Δ.Κ.

 

Scroll to top