17/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΦΩΤΗ, ΜΗ ΓΙΝΕΙΣ Ο ΣΑΝΤΣΟ ΠΑΝΤΣΑ ΤΟΥ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ ΤΣΙΠΡΑ...

Ο Βενιζέλος, σε ρόλο Θερβάντες, στέλνει μήνυμα στον Κουβέλη

      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Υψηλούς τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα στραμμένο στη στάση της ΔΗΜΑΡ, κρατάει το ΠΑΣΟΚ, επιλέγοντας ακόμη μια φορά τη μετωπική σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή το μέτωπο που επιχειρεί να συγκροτήσει για την προστασία του αιγιαλού και του δημόσιου πλούτου.

 

Με ανυποχώρητο το αίσθημα του φόβου μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών άμεσα, η Χαριλάου Τρικούπη αποδίδει εκ νέου την πρωτοβουλία της Κουμουνδούρου σε «μικροπολιτικά παιχνίδια», με σκοπό να μπει η χώρα σε περιπέτειες ενόψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προφασιζόμενος το επιχείρημα ότι το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό έχει αποσυρθεί έπειτα από αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι συγκρούεται με ένα νομοσχέδιο «φάντασμα», ενώ, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, το Γραφείο Τύπου του κόμματος εκτίμησε ότι «ετοιμάζεται ως νέος Δον Κιχώτης να επιτεθεί σε ανύπαρκτους εχθρούς, μόνιμα προσκολλημένος στον τυχοδιωκτισμό, στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία».

 

«Δεν θα… παραπλανηθούν»

 

Την ίδια στιγμή, με έκδηλη ενόχληση για το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ έχει διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ (τόσο μέσω της επιστολής υπέρ του διαλόγου για την προοδευτική διακυβέρνηση όσο και με τη χθεσινή παρουσία αντιπροσωπείας στην εκδήλωση για τον αιγιαλό), στο ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν την ελπίδα ότι «κάποιοι δεν θα ανεχτούν να παραπλανώνται, υποδυόμενοι τον Σάντσο Πάντσα στα σχέδια του κ. Τσίπρα».

 

Πάντως, στη ΔΗΜΑΡ δεν δείχνουν να συμμερίζονται τις πιεστικές παροτρύνσεις της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόπειρα δημιουργίας ενός νέου μπλοκ εξουσίας τούς περιλαμβάνει όλους εκτός της Ν.Δ. Μάλιστα, ανταποδίδουν τα πυρά και ασκούν οξεία κριτική στη στάση του ΠΑΣΟΚ λόγω της συμπόρευσης με τον Αντώνη Σαμαρά και της αποδοχής νεοφιλελεύθερων μέτρων.

 

«Η ΔΗΜΑΡ θα επιμείνει στον διάλογο με την Κεντροαριστερά, αλλά με βασικό στόχο στο να συντείνει στη δημιουργία ενός νέου μπλοκ προοδευτικής εξουσίας, με τη λογική ότι οι σημερινές πολιτικές έχουν αποδειχτεί και ατελέσφορες και επικίνδυνες», τόνισε χθες ο Χρήστος Μαχαίρας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» και πρόσθεσε ότι «σε ένα τέτοιο μπλοκ χωρούν όλοι πλην των συντηρητικών επιλογών, δηλαδή όλες οι δυνάμεις εκτός από τη Ν.Δ.».

 

«Χωρά το ΠΑΣΟΚ εφόσον απεξαρτηθεί από τη Ν.Δ., το Ποτάμι εφόσον ενδιαφέρεται και κατασταλάξει ότι είναι προοδευτική δύναμη, οι δυνάμεις της Οικολογίας και φυσικά χωρά ο ΣΥΡΙΖΑ που με χαρά θα βλέπαμε να μετατοπίζεται από κάποιες θέσεις που δεν συμφωνούμε», ανέφερε.

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγίου Κωνσταντίνου επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται «εγκλωβισμένο» σε συντηρητικές πολιτικές και επιχειρεί «επικίνδυνη ακροβασία» ανάμεσα στο να θέλει να τις ασκεί και στην προσπάθειά του να αυτοπροσδιορίζεται και ως δύναμη της Κεντροαριστεράς.

 

Εκτίμησε, δε, ότι θα ήταν πολιτικά άστοχη κίνηση να «διαγραφούν» όλες οι κοινωνικές δυνάμεις που εξακολουθεί να εκφράζει η Χαριλάου Τρικούπη ή να «σβηστεί με μονοκονδυλιά» όλο το προσωπικό πολιτικό του, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που είτε διαφώνησαν με τα μνημόνια και τις μνημονιακές πολιτικές είτε με τις επιλογές της ηγεσίας του, «στεγάζονται» σήμερα στη ΔΗΜΑΡ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Με άλλα λόγια, ο κ. Μαχαίρας δεν απέκλεισε τη στροφή στην πολιτική του γραμμή, τονίζοντας με νόημα πως «τίποτα δεν προδικάζει ότι το ΠΑΣΟΚ είτε ως πρόσωπα είτε στο σύνολο του δεν θα επανατοποθετηθεί σε άλλη βάση, αντιμετωπίζοντας τα αδιέξοδα που φέρνουν αυτές οι πολιτικές».

 

Σε ό,τι αφορά τη θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για συντονισμό δράσης για τις παραλίες, υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν προσήλθε στη βάση της «πολιτικής εθιμοτυπίας» και του πολιτικού «σαβουάρ βιβρ» επειδή κλήθηκε, αλλά διότι θεωρεί ότι πρέπει να συμμετάσχει.

 

«Το ζήτημα του ν/σ για τον αιγιαλό αφορά όλη την κοινωνία και δημιουργεί πλατύ κοινωνικό μέτωπο άρνησης παρεμβάσεων σαν αυτές που επιχειρούνται», διευκρίνισε ο Χρήστος Μαχαίρας, προαναγγέλλοντας τη συμμετοχή ή τη διοργάνωση εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ αντίστοιχων δράσεων, στο πλαίσιο της πολιτικής πρωτοβουλίας για συζήτηση με όλους τους προοδευτικούς χώρους για τον σχηματισμό ενός νέου εναλλακτικού προοδευτικού κυβερνητικού σχεδίου.

 

Με Οικολόγους

 

Επιβεβαιωτική προς αυτή την κατεύθυνση της ανοιχτής διαβούλευσης ήταν η συνάντηση που είχε την Τρίτη ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος με τον συντονιστή της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Γ. Τσιρώνη και την εκπρόσωπο Τύπου Μ. Πετεινάκη, στους οποίους είχε σταλεί επιστολή, προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα καλύτερης εκπόνησης του επίμαχου πολιτικού σχεδίου.

 

Στο τέλος της συνάντησης, που διεξήχθη σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα, διαπιστώθηκε συναντίληψη και αποφασίστηκε η δρομολόγηση διαδικασιών για την εμβάθυνση του διαλόγου.

 

[email protected]

 

Scroll to top