17/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H δικαιοσύνη έβγαλε λάδι τo Βατoπέδι

Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε τις αγωγές του Ελληνικού Δημοσίου θεωρώντας ότι οι ανταλλαγές της μονής ήταν σύννομες.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

«Αγιες» οι ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου και με τη βούλα της δικαιοσύνης. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με τις υπ’ αρ. 12953 και 12954/2014 αποφάσεις του, απέρριψε τις αγωγές του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, τρίτων αγοραστών και τραπεζών, με τις οποίες το Δημόσιο ζητούσε την επιστροφή των ακινήτων που είχαν ανταλλαγεί έναντι παραλιμνίων εκτάσεων της λίμνης Βιστονίδας.

 

Οι αγωγές είχαν συζητηθεί το καλοκαίρι του 2013. Τελικά, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των ανταλλαγών, ενώ επιπλέον απέρριψε και το αίτημα του Δημοσίου κατά της μονής για ηθική βλάβη.

 

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που ανέπτυξε το Ελληνικό Δημόσιο, η λίμνη Βιστονίδα ποτέ δεν ανήκε στο μοναστήρι και τα χρυσόβουλα με τα οποία παρουσίαζε η μονή την ιδιοκτησία είναι άκυρα.

 

Ως εκ τούτου, όπως κατέθεσε, θα πρέπει να επιστραφούν στο κράτος τα οικόπεδα με τα οποία έγινε η ανταλλαγή. Από την πλευρά του μοναστηριού, καθηγητής πανεπιστημίου κατέθεσε ότι από τα ιστορικά στοιχεία προκύπτει η γνησιότητα των χρυσόβουλων.Ν.ΦΩΤ.

 

Scroll to top