malaisia-aeroplano-MH17

18/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Αντιαεροπορικός πύραυλος κατέρριψε το Boeing (upd)

Συγκλονίζει η κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους πάνω από την ανατολική Ουκρανία με πύραυλος εδάφους – αέρος. Επέβαιναν 298 επιβάτες, εκ των οποίων 100 πήγαιναν σε συνέδριο για το AIDS – Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά - Διπλωματικός πόλεμος Ουκρανίας - Ρωσίας για το ποιος έριξε το Boeing.
      Pin It

 

13:30 Έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία (ΟΑΣΕ) στη Βιέννη για τη συντριβή του αεροσκάφους

13: 21 Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε χθες (Πέμπτη) την ενεργοποίηση ραντάρ τύπου «Κούπολ» σε συστοιχία «Buk-M1», εγκατεστημένη 30 χιλιόμετρα νοτίως του Ντονιέτσκ. Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο Ρωσία-24, περισσότερα στοιχεία, που θα αποδεικνύουν την εμπλοκή ουκρανικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην πτώση του επιβατικού αεροσκάφους, θα δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα.

13:13 Η επίσημη εφημερίδα του Κιέβου «Ουκράινσκαγια Πράβντα» αναφέρει ότι ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Βιτάλι Γιαρέμα ενημέρωσε τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο ότι οι ρωσόφωνοι αντάρτες «ποτέ δεν απέκτησαν πυραυλικά συστήματα Buk-M1 ή S-300», όπως στο παρελθόν είχε αναφερθεί.

12: 58 Ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για το AIDS (IAS), Γεπ Λανγκ, και η σύζυγός του, Ζακλίν, ανάμεσα στα θύματα. Ο Λάνγκε, που είχε αφιερώσει περισσότερα από 30 χρόνια στην έρευνα και την καταπολέμηση του ιού HIV, ήταν γνωστός υπέρμαχος της πρόσβασης σε φτηνές θεραπευτικές αγωγές στις φτωχές χώρες. Πολλοί επιβάτες της πτήσης ΜΗ17 ταξίδευαν για το 20ό Διεθνές Συνέδριο για το AIDS.

12: 40 Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, κατηγόρησε τους Ρώσους για «ειδεχθές έγκλημα» και τόνισε πως οι υπεύθυνοι για την κατάρριψη πρέπει να δικαστούν στη Χάγη

12:30 Διυπουργική συνεδρίαση της επιτροπής Κόμπρα, υπό την προεδρία του Βρατανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Τουλάχιστον εννέα Βρετανοί ήταν μεταξύ των 298 θυμάτων

 

Η συντριβή του μαλαισιανού αεροπλάνου με 298 επιβαίνοντες σε μια περιοχή στην οποία μαίνεται ο ουκρανικός εμφύλιος πόλεμος προκαλεί οδύνη στη διεθνή κοινότητα, με την Ουάσινγκτον να ζητάει τη διεξαγωγή έρευνας «χωρίς εμπόδια» ενώ Αμερικανοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι το Boeing κατερρίφθη από αντιαεροπορικό πύραυλο ρωσικής κατασκευής, τον οποίο όμως διαθέτουν και οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι.

Το αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προς το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν Ολλανδοί υπήκοοι, ενώ 100 επιβαίνοντες θα συμμετείχαν σε συνέδριο για το AIDS.

 

malaisia-tragodia
Τα συντρίμμια του αεροσκάφους, το οποίο έπεσε κοντά στην πόλη Σαχτιόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, βρίσκονταν διάσπαρτα σε μεγάλη έκταση γύρω από τη συντριβή.

Το ένα φτερό του αεροσκάφους βρέθηκε σε ένα σημείο της περιοχής και κομμάτι της ουράς σε άλλο, ενώ τα κόκκινα και μπλε χρώματα του Boeing 777 της Malaysia Airlines ήταν ευδιάκριτα.

Κομμάτια μετάλλου και τμήματα της ατράκτου βρίσκονταν διεσπαρμένα στο έδαφος, ενώ τα καθίσματα ήταν πλέον άδεια.

Ένας άνδρας προσπάθησε να συλλέξει όσα περισσότερα διαβατήρια βρίσκονταν διασκορπισμένα στη μεγάλη έκταση ώστε να συγκεντρώσει τα ονόματα των νεκρών.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε πως φιλορώσοι αυτονομιστές υποσχέθηκαν να εξασφαλίσουν στους εργάτες των σωστικών συνεργείων και τους ερευνητές ασφαλή πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.

Οι ομάδες έρευνας που εργάζονται στα συντρίμμια βρήκαν και το δεύτερο μαύρο κουτί του σκάφους, όπως διαπίστωσε εικονολήπτης του Reuters που βρίσκεται στο σημείο.

Οι ειδικοί μελετούν τα δεδομένα τους για να διαπιστώσουν αν ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, δήλωσε ότι το αεροσκάφος δεν είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα έρευνες σχετικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.

 

boeing

 

ύ.

 

 

 

Σχετικά θέματα:

 

efsyn.gr

Scroll to top