apovlita

18/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Χαστούκι για τη χωματερή στο πάρκο της καρέτα καρέτα

Καταδικαστική για τη χώρα μας ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το θέμα του ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο, καθώς βρίσκεται εντός των ορίων του εθνικού θαλάσσιου πάρκου του νησιού, όπου πραγματοποιείται η ωοτοκία των χελωνών καρέτα καρέτα.
      Pin It

Ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ λειτουργεί από το 1999 μέσα σε προστατευόμενη από το δίκτυο Natura 2000 περιοχή πολύ κοντά στον κόλπο του Λαγανά, όπου γεννούν τα αυγά τους οι απειλούμενες και προστατευόμενες χελώνες καρέτα καρέτα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου, η λειτουργία του ΧΥΤΑ εντός του πάρκου έχει σοβαρές επιπτώσεις στον φυσικό οικότοπο του συγκεκριμένου είδους χελώνας, ενώ ο κορεσμένος αυτός ΧΥΤΑ εξακολουθεί τη λειτουργία του, παρότι οι σχετικοί περιβαλλοντικοί όροι έχουν πάψει να ισχύουν από το 2006.

Με την επέκταση της λειτουργίας του έως το τέλος του 2015, η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της από την οδηγία για τα απόβλητα και την οδηγία για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων. Επίσης, παρέβη και τις υποχρεώσεις που προέρχονται από την οδηγία για τη διατήρηση των φυσικών οικότοπων.

Ο σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προέβλεπε από το 2005 την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ σε άλλη θέση στη Ζάκυνθο, ωστόσο το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί και το 2002 για τη μη αποτελεσματική προστασία των απειλούμενων χελωνών.

 

Μ.-Α. Κωνσταντόπουλος

efsyn.gr

Scroll to top