18/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νύχτα τρόμου

Ο Νετανιάχου διέταξε χερσαία εισβολή στη Γάζα στις 10 το βράδυ – Την ισραηλινή ανακοίνωση ακολούθησαν σφοδροί βομβαρδισμοί και προώθηση στο εσωτερικό της στενής Λωρίδας.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Μια ισραηλινή ρουκέτα προσγειώνεται στη Γάζα, λίγη ώρα μετά τη διαταγή της χερσαίας εισβολής στην πόλη από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου  REUTERS/Amir Cohen

Μια ισραηλινή ρουκέτα προσγειώνεται στη Γάζα, λίγη ώρα μετά τη διαταγή της χερσαίας εισβολής στην πόλη από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου
REUTERS/Amir Cohen

Την εισβολή χερσαίων δυνάμεων στη Γάζα διέταξε χθες περί τις 10 το βράδυ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, «προκειμένου να εξουδετερωθούν τούνελ τρομοκρατών». Αμέσως μετά το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε ότι αρχίζει η εισβολή. Το ισραηλινό πυροβολικό, το ναυτικό και επιθετικά ελικόπτερα βομβάρδισαν με σφοδρότητα τη Γάζα και στη συνέχεια χερσαίες δυνάμεις προωθήθηκαν στο εσωτερικό της στενής Λωρίδας, μίας από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, με 1,8 εκατομμύρια κατοίκους που είναι εγκλωβισμένοι, χωρίς διέξοδο και καταφύγιο.

 

Η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» μετέδωσε τα μεσάνυχτα ότι χτυπήθηκε από πυρά το μεγάλο νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας «Αλ Ουάφα» και, σύμφωνα με μαρτυρίες, υπάρχουν θύματα. Στο νοσοκομείο υπήρχαν 17 ασθενείς που λόγω της κατάστασης της υγείας τους δεν μπορούσαν να μετακινηθούν. Βομβαρδίστηκε επίσης το λιμάνι και πολλά κτίρια.

 

Είναι άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες από την αποκλεισμένη από τον κόσμο περιοχή, όμως είναι βέβαιο ότι η νύχτα θα ήταν πολύ αιματηρή και οι άμαχοι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.

 

Τι λέει η Χαμάς

 

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε, στην πρώτη αντίδραση της οργάνωσης, ότι «η ηγεσία της Χαμάς και ο παλαιστινιακός λαός δεν φοβούνται» και προειδοποίησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι «αυτή η ανόητη πράξη θα έχει τρομακτικές συνέπειες».

 

Το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι σκοπός της επιχείρησης δεν είναι να ανατραπεί η κυβέρνηση της Χαμάς, αλλά «να προστατευτεί η ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών».

 

Οι ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και ο ανταποκριτής της «Αυγής» Πάνος Χαρίτος, έλαβαν SMS από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού να παραμείνουν στο ξενοδοχείο τους για λόγους ασφαλείας. Η Γάζα έχει βυθιστεί στο σκοτάδι και ο ουρανός φωτίζεται μόνο από τις εκρήξεις και τις φωτοβολίδες που ρίχνουν οι Ισραηλινοί, ενώ εκτοξεύονται και παλαιστινιακές ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος. Περισσότεροι από 17.000 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο σε 20 σχολεία που λειτουργεί ο ΟΗΕ στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί ζήτησαν από όλους τους κατοίκους της Νότιας Γάζας να παραμείνουν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους.

 

Της εισβολής προηγήθηκε η αποτυχημένη απόπειρα της Αιγύπτου να γίνει εκεχειρία, ενώ χθες το πρωί ο ΟΗΕ ζήτησε και πέτυχε πεντάωρη κατάπαυση του πυρός για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια. Μόλις εξέπνευσε η κατάπαυση του πυρός άρχισαν και πάλι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ανταλλάσσουν ρουκέτες και βόμβες, μέχρι το βράδυ που ο Νετανιάχου έδωσε το πράσινο φως για την εισβολή που είχε ψηφιστεί και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ. Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την επιστράτευση άλλων 18.000 εφέδρων. Μέχρι την έναρξη της εισβολής είχαν σκοτωθεί 235 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι άμαχοι, και ένας Ισραηλινός πολίτης.

 

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κάλεσε το Ισραήλ να κάνει πολύ περισσότερα για να σταματήσουν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων και ανάλογη ανακοίνωση έκανε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ρολάν Φαμπιούς, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στο Κάιρο και στη συνέχεια να μεταβεί στο Ισραήλ. Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι «αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι συναφθεί μια εκεχειρία ανθεκτική στον χρόνο που θα επιτρέψει να σταματήσει το αιματοκύλισμα και στις δύο πλευρές».

 

Η Ουάσινγκτον, που στήριξε αμέσως την ισραηλινή εισβολή, ζήτησε από το Τελ Αβίβ «αυτοσυγκράτηση», υποστήριξε «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» και κάλεσε και τις δύο (!) πλευρές «να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατευτούν οι άμαχοι». Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σαμεχ Σούρκι, κατηγόρησε το Κατάρ, την Τουρκία και τη Χαμάς για «συνωμοσία» που σκοπό είχε «να υπονομεύσει τις προσπάθειες του Καΐρου για να επιτευχθεί εκεχειρία».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Προσφυγή του Λιβάνου για ρουκέτες στο έδαφός του

 

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσέφυγε ο Λίβανος λόγω των επικίνδυνων και επανειλημμένων παραβιάσεων της εθνικής κυριαρχίας του από το Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Βηρυτό. Ο Λίβανος κατήγγειλε ότι το Ισραήλ έριξε μεταξύ της 11ης και της 14ης Ιουλίου συνολικά 102 οβίδες Πυροβολικού κατά του λιβανέζικου εδάφους, ενώ μέσα στους πρώτους εφτά μήνες του 2014 το Ισραήλ παραβίασε 516 φορές την απόφαση 1701 του Σ.Α. του ΟΗΕ με την οποία τέθηκε τέλος στον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

 

 

Scroll to top