snowden

18/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σνόουντεν: «Σιγά μη φοβηθώ»…

Ο άλλοτε συνεργάτης της CIA δήλωσε στην «Guardian» έτοιμος ακόμα και για το Γκουαντάναμο.
      Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Δε μετανιώνει, δε φοβάται, δεν έχει κατάθλιψη. Ο Εντουαρντ Σνόουντεν μίλησε στον διευθυντή του Guardian Αλαν Ρασμπρίτζερ κι αυτός ο τελευταίος έπαιξε και τον ρόλο του φωτογράφου στη συζήτηση ΠΗΓΗ: Alan Rusbridger / The Guardian

Δε μετανιώνει, δε φοβάται, δεν έχει κατάθλιψη. Ο Εντουαρντ Σνόουντεν μίλησε στον διευθυντή του Guardian Αλαν Ρασμπρίτζερ κι αυτός ο τελευταίος έπαιξε και τον ρόλο του φωτογράφου στη συζήτηση
ΠΗΓΗ: Alan Rusbridger / The Guardian

«Δεν έχω αισθανθεί στενάχωρα, ούτε φοβήθηκα όπως νόμιζα… Υπάρχουν πάντα [σε εκκρεμότητα] τα ζητήματα του ασύλου, το πού θα μείνω και πώς όλα αυτά θα εξελιχθούν, αλλά -ασχέτως του τι θα συμβεί- αν τελικά καταλήξω με αλυσίδες στο Γκουαντάναμο, θα μπορέσω να ζήσω κι έτσι»… Εξαιρετικά συγκροτημένος και ευδιάθετος, ο Εντουαρντ Σνόουντεν συνάντησε τον διευθυντή της «Guardian», Αλαν Ρασμπρίτζερ, και τον δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας Γιούαν Μακ Ασκιλ στις 10 Ιουλίου στη Μόσχα.

 

Το ραντεβού δόθηκε σ’ ένα ξενοδοχείο σε απόσταση αναπνοής από την Κόκκινη Πλατεία, όπου ο Αμερικανός πληροφοριοδότης τούς έδωσε κατ’ αποκλειστικότητα μια επτάωρη συνέντευξη-ποταμό, η οποία δημοσιεύεται στη σημερινή έντυπη έκδοση της «Guardian». Ενα μικρό απόσπασμά της ανέβηκε χθες στην ιστοσελίδα της εφημερίδας (μπορείτε να το παρακολουθήσετε στη διεύθυνση http://www.theguardian.com/world/video/2014/jul/17/edward-snowden-video-interview).

 

«Δεν είμαι πράκτορας»

 

Ο καταζητούμενος πρώην συνεργάτης της CIA και της NSA σε θέματα τεχνολογίας, ο οποίος διοχέτευσε πέρυσι στην «Guardian», την «Washington Post» και το «Spiegel» δεκάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα, φέρνοντας στο φως τα μυστικά ηλεκτρονικά προγράμματα παγκόσμιας κατασκοπίας εκατομμυρίων αθώων πολιτών από την αμερικανική και τη βρετανική κυβέρνηση, απέρριψε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας ότι είναι πράκτορας του Κρεμλίνου. Αντιμετωπίζοντάς τον λίγο πολύ ως «τρόπαιο», η Ρωσία θα του ανανεώσει πιθανότατα τη χορήγηση ασύλου -με το αιτιολογικό ότι «κινδυνεύει η ζωή του» πίσω στην πατρίδα όπου θεωρείται «προδότης»- μπαίνοντας ακόμα περισσότερο στο μάτι των ΗΠΑ σε μια ιδιαίτερα τεταμένη, ψυχροπολεμική σχεδόν συγκυρία για τις σχέσεις των δύο χωρών. «Αν η [αμερικανική] κυβέρνηση είχε την οποιαδήποτε υπόνοια, το παραμικρό στοιχείο, όχι ότι δουλεύω για τη ρωσική κυβέρνηση, αλλά ότι έστω συνεργάζομαι μαζί της, θα γινόταν πρωτοσέλιδο στους “New York Times” την ίδια στιγμή!» δήλωσε ο Σνόουντεν, θεωρώντας δεδομένο πως παρακολουθείται και ο ίδιος στη Μόσχα από τις μυστικές υπηρεσίες τόσο των Ρώσων όσο και των Αμερικανών.

 

Ο 31χρονος υποστήριξε ότι ζει με δικά του έξοδα από βραβεία και ομιλίες χωρίς να εργάζεται, διέψευσε τις φήμες ότι πάσχει από κατάθλιψη και ότι έχει μετανιώσει για τις πράξεις του.

 

Εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη (δειλή) απόφαση δυτικών κρατών (όπως π.χ. η Γερμανία) να του προσφέρουν άσυλο, προεξοφλώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για «εθνική προδοσία». Παρομοιάζει τη συστηματική παραβίαση της ιδιωτική ζωής απλών ανθρώπων χωρίς προηγούμενη εξουσιοδότηση με την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων από ένα γραπτό ημερολόγιο ή από το εξομολογητήριο ενός ιερέα, ρεζιλεύοντας μάλιστα πρώην συναδέλφους του στην NSA με την αποκάλυψη ότι διακινούσαν μεταξύ τους για πλάκα γυμνές φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου ανυποψίαστων πολιτών, που απλά έτυχε να πέσουν θύματα παρακολούθησης.

 

«Η δουλειά των δημοσιογράφων έχει γίνει απείρως δυσκολότερη απ’ ό,τι υπήρξε ποτέ στο παρελθόν», τόνισε ο Σνόουντεν, επισημαίνοντας ότι οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες και άλλων επαγγελματικών κλάδων, όπως γιατροί, δικηγόροι, ερευνητές και λογιστές, που έχουν υποχρέωση να προστατεύουν την ιδιωτικότητα των πελατών τους, πρέπει εφεξής να είναι βαριά κρυπτογραφημένες προκειμένου να είναι ασφαλείς. Υπήρξε δε αποστομωτικός στην ερώτηση για το αν υπήρχαν επαρκείς μέθοδοι ελέγχου για την προστασία των δεδομένων, που επεξεργάζονταν παράνομα οι «εργοδότες» του. «Ενας 29χρονος μπήκε και βγήκε από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) με όλα τα ιδιωτικά της αρχεία. Τι σας λέει αυτό για τον εσωτερικό τους έλεγχο;»

 

Κουκουλώνει

 

Παρά την παγκόσμια κατακραυγή, η κυβέρνηση Ομπάμα συνεχίζει απτόητη να κουκουλώνει τις έκνομες πράξεις των μυστικών υπηρεσιών. Παρότι η είδηση ουσιαστικά θάφτηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ, μόλις την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως δεν θα ξεκινήσει τελικά ποινική δίωξη κατά στελεχών της CIA, που έφτασαν στο σημείο να κατασκοπεύουν μέλη της επιτροπής της Γερουσίας, η οποία διερευνά την υπόθεση του προγράμματος μυστικών μεταφορών, ανακρίσεων και βασανιστηρίων υπόπτων τρομοκρατίας επί κυβέρνησης Μπους.

 

Scroll to top