18/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψάχνουν για γιάφκα και Ρούπα

Το «κρησφύγετο» και τη σύντροφο του Ν. Μαζιώτη αναζητά με κάθε μέσο η Αντιτρομοκρατική, ενώ ο υπουργός Δημ. Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν ήταν τυχαίος ο εντοπισμός του, επιβεβαίωσε (αν ισχύει το αστυνομικό success story...) την «Εφ.Συν.», που επισήμανε χθες την εξαιρετικά ριψοκίνδυνη επιλογή για την ενέδρα στο.
      Pin It

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

Το κρησφύγετο που χρησιμοποιούσε ο Νίκος Μαζιώτης στην Αθήνα και τα ίχνη της 45χρονης συντρόφου του, Πόλας Ρούπα, επιχειρούν να εντοπίσουν με κάθε τρόπο οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, που -υπό το πρόσχημα των ερευνών- εισέβαλαν στα σπίτια ατόμων που θεωρούν οι ίδιοι ότι σχετίζονται με το ζευγάρι, χωρίς όμως αποτέλεσμα ώς χθες.

 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, επιβεβαίωνε -έστω και έμμεσα- τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι η Αντιτρομοκρατική είχε εντοπίσει εδώ και ημέρες τον επικηρυγμένο 43χρονο να κινείται στην πρωτεύουσα και απλώς αναζητούσε την ευκαιρία να τον συλλάβει. Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τόνισε ότι η σύλληψη του Μαζιώτη «μόνο τυχαία δεν ήταν», ενώ εξέφρασε εκ μέρους του και εκ μέρους του πρωθυπουργού «ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κορίτσι της Αντιτρομοκρατικής» που παρακολούθησε τον καταζητούμενο.

 

Πάνω από μήνα

 

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής γνώριζαν πάνω από ένα μήνα ότι ο Νίκος Μαζιώτης βρισκόταν στην Αθήνα και τον έψαχναν. Οπως λέγεται τώρα, οι αστυνομικοί -μετά τη ληστεία στην Κλειτορία Αχαΐας- είχαν αναζητήσει τον Μιχάλη Μιχελάκη, στον οποίο προέκυπτε ότι ανήκει το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγε, κι όταν ανακάλυψαν ότι επρόκειτο για πλαστή ταυτότητα, έψαχναν να τον εντοπίσουν.

 

Σύμφωνα δε με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η ίδια η 25χρονη της Αντιτρομοκρατικής που φέρεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σύλληψή του είχε συναντηθεί μαζί του στα Πατήσια πριν από 20 ημέρες, κατά τη διάρκεια «περιπολίας» με δίτροχο. Λόγω όμως της μεταμφίεσής του, οι αστυνομικοί αμφέβαλλαν για την ταυτότητά του, οπότε δεν ενημέρωσαν το κέντρο επιχειρήσεων.

 

Το 2ο «ραντεβού»

 

Υστερα από αυτή τη «συνάντηση», λέγεται ότι έφτασαν πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο Μαζιώτης κυκλοφορεί με συρμούς του μετρό και του ΗΣΑΠ στην Αθήνα, οπότε τοποθετήθηκαν νεαρά «ερωτευμένα» ζευγάρια αστυνομικών σε κεντρικούς σταθμούς της πρωτεύουσας. Η 25χρονη Κατερίνα, που είχε «ξανασυναντηθεί» μαζί του, ήταν προχθές στον σταθμό της Ομόνοιας και αυτή τη φορά τον αναγνώρισε από τις κινήσεις και το βάδισμά του. Τον ακολούθησε στο τρένο προς Πειραιά και, όταν αποβιβάστηκε στο Μοναστηράκι, ειδοποίησαν την υπηρεσία τους.

 

Ο λόγος που κατέβηκε ο Μαζιώτης στο Μοναστηράκι είναι ακόμη άγνωστος. Οι αξιωματικοί όμως της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι πιθανώς βρισκόταν στη διάρκεια προετοιμασίας «χτυπήματος» και ορισμένοι -εκ των υστέρων- θυμήθηκαν το λεπτομερές σκαρίφημα που είχε εντοπιστεί στο σπίτι του Μαζιώτη στο Λαγονήσι κατά τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2010 και απεικόνιζε την περιοχή γύρω από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Σε αυτό ήταν σημειωμένα, εκτός από το κτίριο της Αρχιεπισκοπής, οι δημόσιες υπηρεσίες που υπάρχουν στην περιοχή, τα σημεία όπου βρίσκονται κάμερες κυκλοφορίας, αλλά και ασφαλείας των γύρω κτιρίων, χρονομετρημένοι τρόποι διαφυγής και χρόνοι διέλευσης των αστυνομικών δυνάμεων.

 

Μεγάλη επιχείρηση

 

Με τον φόβο λοιπόν ότι ετοιμαζόταν μια «εντυπωσιακή ενέργεια» και ότι σε αυτή θα συμμετείχαν κι άλλα άτομα, οι αστυνομικοί έχουν εξαπολύσει σε ολόκληρη σχεδόν την Αττική επιχείρηση για να εντοπίσουν το σπίτι όπου κρυβόταν ο Μαζιώτης, καθώς και εάν ήταν μαζί του η σύντροφος και το παιδί του.

 

Κατά τη διάρκεια της «έρευνας» εισέβαλαν σε σπίτια ατόμων που θεωρούν ότι σχετίζονται μαζί του και, με πρόθεση να ασκήσουν πίεση προς την πλευρά του, επέδειξαν χαρακτηριστική αδιαφορία για τα δικαιώματά τους. Αξιοσημείωτη περίπτωση, η έρευνα που έγινε σε σπίτι της οδού Δερβενίων στα Εξάρχεια, όπου, όταν συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ομοϊδεάτες του ενοίκου, οι αστυνομικοί προέβησαν στην προσαγωγή ατόμων τα οποία στη συνέχεια άφησαν ελεύθερα.

 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό -πάντως- των αστυνομικών, αναζητείται ένα σπίτι με γκαράζ, στο οποίο πιθανώς φυλασσόταν το αγορασμένο Hyundai Accent. Bάσει, δε, των πληροφοριών ότι ο Μαζιώτης κυκλοφορούσε με μετρό και Ηλεκτρικό, οι έρευνες επικεντρώνονται σε περιοχές όπου υπάρχουν σταθμοί, με μια πιθανή εκδοχή το Μαρούσι -κατά την ΕΛ.ΑΣ.- όπου υπάρχουν αρκετές μονοκατοικίες. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζονται όλα τα βίντεο των σταθμών την ημέρα της σύλληψης.

 

Η βαλλιστική

 

Επισήμως πάντως χθες, η μόνη ανακοίνωση που έγινε για την υπόθεση αφορά τα εργαστηριακά αποτελέσματα των ερευνών, από τα οποία προέκυψε ότι το όπλο που κρατούσε ο Μαζιώτης δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια και ότι οι οκτώ από τους εννιά κάλυκες στο ανθρωποκυνηγητό προέρχονται από αυτό.

 

Ποινική δίωξη για πέντε κακουργήματα και σειρά πλημμελημάτων άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του Νίκου Μαζιώτη και αγνώστων μέχρι στιγμής συνεργών του για: απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από κοινού και κατά μόνας. Παράνομη οπλοφορία πυροβόλου όπλου κατ’ εξακολούθηση και παράνομη οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση. Παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες. Ληστείες τελεσθείσες από κοινού και κατά συρροή από δράστες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά προσώπου τους, από τη μία εκ των οποίων προήλθε βαριά σωματική βλάβη. Εγκληματική οργάνωση. Υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, πλαστογραφία μετά χρήσεως, διακεκριμένη περίπτωση κλοπών από δράστες που έχουν ενωθεί, για να διαπράττουν κλοπές και ληστείες κατ’ επάγγελμα και συνήθεια κατ’ εξακολούθηση, εμπρησμό από πρόθεση, από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ξένα πράγματα από κοινού.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

«Γελοιότητα δίχως πάτο»

 

Στο μεταξύ, το θέμα της σύλληψης του Νίκου Μαζιώτη πυροδότησε χθες ακόμη μια αντιπαράθεση των κομμάτων της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησαν ότι «παρέχει πολιτική νομιμοποίηση στην τρομοκρατία». «Υποθέτουμε ότι πολύ σύντομα θα περάσουν και στο στάδιο των… υποδείξεων προς τους τρομοκράτες, ώστε να μην επαναλάβουν στο μέλλον πιθανά νέα “λάθη”», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, η οποία απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ «ένοχη σιωπή». Πυρά και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε «ακατανόητη και λανθασμένη» την «άρνηση έκδοσης ακόμα και μιας σχετικής ανακοίνωσης» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

«Γελοιότητες» χαρακτήρισε τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ. «Το βαρέλι της κυβερνητικής γελοιότητας δεν έχει πάτο. Η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτική νομιμοποίηση της τρομοκρατίας, ενώ πριν λίγες ημέρες για τις “ένοπλες συνιστώσες” της, καταδεικνύοντας έτσι το πόσο επικίνδυνη είναι πρώτα απ’ όλα για τη δημοκρατία, αλλά και την απόσταση που τη χωρίζει από τις ανάγκες του ελληνικού λαού», τονίζεται.

 

 

Scroll to top