18/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοκληρωθηκε το συμπόσιο στην υπαίθρια γλυπτοθήκη Βενεράτου

Οι γλύπτες δημιουργούν μπροστά στο κοινό

      Pin It

Με την παρουσίαση δέκα έργων γλυπτικής τέχνης αφιερωμένων στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, που πραγματοποιήθηκε για όγδοη χρονιά φέτος στο χωριό Βενεράτο του Δήμου Ηρακλείου με οργανωτή τον δήμο. Συμμετείχαν δέκα καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Ολες τις μέρες του συμποσίου φιλοτεχνούσαν τα έργα τους σε όγκους από μάρμαρο Γορτύνης και κρητικό πωρόλιθο, μπροστά στα μάτια του φιλότεχνου κοινού. Το συμπόσιο ήταν επισκέψιμο, με ελεύθερη είσοδο.

 

Οι καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν έργα ήταν οι: Angel Picaporte Barroso (Ισπανία), Pablo Costilludo Garsia Huertos (Ισπανία), Alessio Ranaldi (Ιταλία), Γιώργος Μωυσής (Κύπρος), Χρήστος Ρηγανάς (από Καλαμάτα), Εφη Παπαργυρίου (από Θεσσαλονίκη), Ιωσήφ Σηφάκης (από Γέργερη Ηρακλείου), Βασίλης Τριανταφυλλάκης (από Αγιο Βασίλειο Ηρακλείου), Μανώλης Χαρκούτσης (από Βενεράτο Ηρακλείου) και Νικηφόρος Βοσκάκης (από Ρέθυμνο).

 

Η τελετή λήξης συνοδεύτηκε από συναυλία του συνόλου Νυκτών και Τοξοτών Οργάνων Κρήτης, που έγινε εν μέσω των φετινών και παλαιότερων γλυπτών της υπαίθριας γλυπτοθήκης Βενεράτου, με παραδοσιακή μουσική και με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν και την έκθεση Εικαστικής Τέχνης από τους «theInspirartes».

 

Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής ξεκίνησε το 1996. Εχουν πάρει μέρος καλλιτέχνες από 16 χώρες του κόσμου και συγκεκριμένα από Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία, Τουρκία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Ρουμανία, Καραϊβική, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ισπανία και Κύπρο. Οι καλλιτέχνες έχουν φιλοτεχνήσει συνολικά 53 έργα τέχνης, τα οποία εκτίθενται στον χώρο της γλυπτοθήκης και στην ευρύτερη περιοχή. Η ιδέα για τη δημιουργία θεσμού ανήκει στους γλύπτες Μανώλη Χαρκούτση και Χρήστο Τσουμπλέκα, που ανέλαβαν και την ευθύνη της διοργάνωσης τα πρώτα χρόνια του συμποσίου.

 

Παναγιώτης Γεωργουδής

 

Scroll to top