Pin It

Το «αγροτικό πακέτο» περιλαμβάνει 11 σημεία για τα προβλήματα των παραγωγών, αλλά δεν δίνει λύσεις στα ζητήματα κόστους καυσίμων και επιστροφής ΦΠΑ 

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου 

 

Με λυμένα τα χέρια βγήκε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς από τη σύσκεψη με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη. Η ατζέντα της κυβέρνησης, με χρονικό ορίζοντα έως την άνοιξη, μονοπώλησε τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών και μετά το πέρας ανακοινώθηκαν σε τόνο πανηγυρικό, από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και τις ΔΗΜΑΡ, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τον αγροτικό κόσμο και τη φορολόγηση των ακινήτων. Η επίταξη των ναυτεργατών, οι κοινωνικές αντιδράσεις και όλα ανεξαιρέτως τα θέματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ενοχλητικά για την κυβέρνηση, έμειναν εκτός συζήτησης.

 

Το πρωθυπουργικό επιτελείο εμφανίζεται απολύτως ικανοποιημένο πρωτίστως, όπως σημειώνεται, για τη συμφωνία πάνω στο αγροτικό πακέτο που παρουσιάστηκε στη σύσκεψη από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πακέτο 11 σημείων περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις που είχε κάνει τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Αθ. Τσαυτάρης για επιμέρους προβλήματα παραγωγών, ενώ ως προς το γενικό αίτημα της μείωσης της τιμής του πετρελαίου, η συζήτηση παραπέμπεται στο μέλλον, με «την εξέταση εναλλακτικών λύσεων για την καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου». Και για την επιστροφή του ΦΠΑ δεν υπάρχει θετική απάντηση στο αίτημα του αγροτικού κόσμου, ωστόσο δίνεται η υπόσχεση πως από την εκκαθάριση των μητρώων «θα προκύψει αδιάθετο ποσό που θα διανεμηθεί στους δικαιούχους» ως πρόσθετη επιστροφή. Η κυβέρνηση θα περιμένει τώρα να δει την υποδοχή του σχεδίου από πλευράς αγροτών και στη συνέχεια οι υπουργοί Αθ. Τσαυτάρης και Μ. Χαρακόπουλος θα καλέσουν τις ενώσεις σε διάλογο. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν οι αγρότες αποφασίσουν κλιμάκωση των αντιδράσεών τους με καταλήψεις οδικών κόμβων, τον λόγο θα έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

 

Το υπό κατάρτιση σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων επίσης παίρνει μικρή αναβολή, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ενώ το νέο γενικό φορολογικό πλαίσιο πάει -όπως ήταν εξάλλου προγραμματισμένο -την άνοιξη. Ο υπουργός έκανε, όπως είπε, γενική ενημέρωση, χωρίς να μπει στα επιμέρους σενάρια που εξετάζονται. Διευκρίνισε πάντως ότι από τα ακίνητα «όσα παίρναμε, θα παίρνουμε». Το κλίμα ήταν καλό, όπως διαβεβαίωσε, ενώ έδειξε χαλαρός και ως προς το χρονοδιάγραμμα και ως προς τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο, μολονότι σήμερα και αύριο είναι η σύνοδος κορυφής για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και την κατανομή των πόρων του κοινοτικού πακέτου μέχρι και το 2020, από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να τύχει κάποιας εξαίρεσης από τον νέο τρόπο υπολογισμού, που είναι αρνητικός για την Ελλάδα.

 

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες απαλλαγμένος από το άγχος της απεργίας των ναυτεργατών, όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του, ενώ και στο ανοιχτό μέτωπο των αγροτών η εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Κυρίως, όμως, έχει τη σαφή συγκατάθεση των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων στα δύσκολα, ή έστω τη σιωπηρή συγκατάβασή τους. Οπως και στο θέμα της επίταξης των ναυτεργατών, που δεν μπήκε στην ημερήσια διάταξη, έτσι και τα άλλα δύο ζητήματα που έχουν πυροδοτήσει οξεία πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, το θέμα της ιθαγένειας και το πρόβλημα της αστυνομικής βίας, δεν ετέθησαν ούτε ακροθιγώς και κατά συνέπεια δεν έγιναν δηλώσεις. Στην επόμενη συνάντηση, συμφωνήθηκε να τεθούν προς συζήτηση τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας και στήριξης των μικρομεσαίων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top