israil-stratiotes

19/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Ξεπερνούν τους 300 οι νεκροί στη Γάζα

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ακόμη 20 νεκροί, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, τη δεύτερη μέρα της χερσαίας εισβολής του ισραηλινού στρατού. Άμαχοι το 80% των θυμάτων. Καμιά πρόοδος για την επίτευξη εκεχειρίας.
      Pin It

Είκοσι Παλαιστίνιοι, μεταξύ τους ένα παιδί σκοτώθηκαν σήμερα Σάββατο σε επιδρομές του ισραηλινού στρατού εναντίον της Λωρίδας της Γάζας. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση σε ισραηλινό έδαφος και έκανε λόγο για σφοδρές μάχες με τον στρατό στην ισραηλινή πλευρά της μεθορίου.

Στους 316 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων, μεταξύ τους πολλές γυναίκες και παιδιά, στην 12η πλέον ημέρα της επιχείρησης Protective Edge στον παλαιστινιακό θύλακα, της πλέον αιματηρής από το 2009. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 2.280. Τουλάχιστον το 80% των θυμάτων είναι άμαχοι γυναίκες και παιδιά.

Οι δύο τελευταίες αεροπορικές επιδρομές το πρωί στοίχισαν τη ζωή ενός εξάχρονου παιδιού και ενός ενήλικα. Άλλοι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ τους μια γυναίκα, καθώς έβγαιναν από τζαμί. Ένας τραυματίας υπέκυψε στα τραύματά του και ένα ακόμη θύμα βρέθηκε μέσα σε ερείπια σπιτιού.

Από ισραηλινής πλευράς, ένας πολίτης σκοτώθηκε και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε θανάσιμα.

Πρωταρχικός στόχος του ισραηλινού στρατού είναι η καταστροφή των δικτύων σηράγγων της Χαμάς και της ικανότητάς της να πλήττει το Ισραήλ με ρουκέτες.

Οι χερσαίες δυνάμεις έχουν αναλάβει να καταστρέψουν τις υπόγειες σήραγγες -στόχος που δεν μπορεί να πληγεί μόνο με αεροπορικές επιδρομές- τις οποίες χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές της Χαμάς για να εισέρχονται στο Ισραήλ, ώστε να πραγματοποιούν επιθέσεις, να διακινούν όπλα και να συναρμολογούν ρουκέτες με μεγάλη ασφάλεια.

Σε διπλωματικό επίπεδο, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμιά πρόοδος για την επίτευξη εκεχειρίας παρά τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος δεν σχεδιάζει να αναθεωρήσει την πρότασή της για εκεχειρία προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, ενώ η Χαμάς, έχει απορρίψει την πρωτοβουλία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Καΐρου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν αναμένεται εντός της ημέρας στην περιοχή για να βοηθήσει σε συνεργασία με διεθνείς και περιφερειακούς παράγοντες στον τερματισμό της βίας και στην εξεύρεση μιας λύσης.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει αναλάβει τη μέριμνα τουλάχιστον 40.000 εκτοπισμένων.

Η εμπόλεμη κατάσταση έχει προκαλέσει ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων καθώς οι αγρότες δεν μπορούν να μεταφέρουν φρέσκα προϊόντα, σύμφωνα με την διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam. Υπάρχουν μάλιστα σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ελπίζει να ξεκινήσει τη διανομή τροφίμων σε 85.000 ανθρώπους μέσα στις επόμενες μέρες σε αυτή τη λωρίδα γης που έχει εμβαδόν 362 km2 και στοιβάζει περίπου 1.800.000 ψυχές.

 

 

efsyn.gr

Scroll to top