gaza

19/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παγκόσμια κατακραυγή κατά του Ισραήλ

Η χερσαία επίθεση κατά της Γάζας προκάλεσε τη διεθνή αποδοκιμασία - Ανθρώπινες ασπίδες εθελοντών από οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, προστατεύουν νοσοκομεία που θέλει να βομβαρδίσει ο Νετανιάχου.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κλιμάκωσαν και διεύρυναν χθες σημαντικά τη χερσαία επίθεση κατά της Γάζας, όπως προανήγγειλε το πρωί ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Από τους χθεσινούς σφοδρούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν πάνω από 30 Παλαιστίνιοι και δεκάδες τραυματίστηκαν.

 

Συνολικά, έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες έντεκα ημέρες 270 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός πολίτης. Αλλοι 2.000 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί, καθώς και περί τους 100 Ισραηλινούς. Χθες, σκοτώθηκε και ο πρώτος Ισραηλινός στρατιώτης, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», ενδέχεται να έπεσε θύμα φίλιων πυρών. Αλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν στο ίδιο περιστατικό. Νοσοκομειακές πηγές στη Γάζα ανέφεραν πως μεταξύ των πολλών αμάχων που σκοτώθηκαν χθες, περιλαμβάνονται τρία ανήλικα αδέλφια, όταν τανκς βομβάρδισε το σπίτι τους στην Μπέιτ Λάχια. Επίσης βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο Ελ Ουάφα, στην πόλη της Γάζας, όπου βρίσκονται πολλοί εθελοντές του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης ISM, που προστατεύουν το νοσοκομείο ως «ανθρώπινες ασπίδες».

 

Ενα ισραηλινό τανκ επιχειρεί να προωθηθεί στο εσωτερικό της λωρίδας της Γάζας. Περισσότεροι από 30 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τη στιγμή που ξεκίνησε η χερσαία επίθεση του Ισραήλ και τουλάχιστον 270 -στη μεγάλη τους πλειονότητα άμαχοι- από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί REUTERS/Nir Elias

Ενα ισραηλινό τανκ επιχειρεί να προωθηθεί στο εσωτερικό της λωρίδας της Γάζας. Περισσότεροι από 30 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τη στιγμή που ξεκίνησε η χερσαία επίθεση του Ισραήλ και τουλάχιστον 270 -στη μεγάλη τους πλειονότητα άμαχοι- από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί
REUTERS/Nir Elias

 

Οι εθελοντές είναι από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Βενεζουέλα. Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Μπασμάν Αλάσι, δήλωσε ότι δεν θα απομακρύνουν τους υπερήλικες ασθενείς -οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν- γιατί δεν υπάρχει καμία ασφαλής τοποθεσία για να καταφύγουν. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε ότι «ο Νετανιάχου σκοτώνει τα παιδιά μας και θα το πληρώσει. Η χερσαία επίθεση δεν μας φοβίζει και ο στρατός κατοχής θα πνιγεί στη λάσπη της Γάζας».

 

Το πέρασμα της Ράφα

 

019_grafΕκατοντάδες τραυματίες πέρασαν από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Ελ Αρίς, μετά από προσωπική παρέμβαση του προέδρου της Αιγύπτου, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

 

Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν χθες ήταν και ένα πολυώροφο κτίριο στην πόλη της Γάζας που στεγάζει γραφεία ΜΜΕ, ιατρικό προσωπικό και ξένους εθελοντές. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένας Αραβας δημοσιογράφος.

 

Το 70% της Γάζας δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, με τις βόρειες περιοχές να είναι πλήρως αποκομμένες από το δίκτυο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ηλεκτρισμού. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στην υδροδότηση και σε πολλές περιοχές οι κάτοικοι πίνουν νερό από μολυσμένα πηγάδια.

 

Η ισραηλινή εισβολή δεν εμπόδισε τις παλαιστινιακές οργανώσεις να ρίξουν και χθες δεκάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 14 μαχητές, κατέστρεψε 20 βάσεις ρουκετών, τούνελ και υπόγειες αποθήκες πυρομαχικών. Χθες άρχισαν να κατατάσσονται και οι 18.000 πρόσθετοι Ισραηλινοί έφεδροι, μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλοι 30.000 έφεδροι είχαν κληθεί στα όπλα στην αρχή της κρίσης.

 

Πολλές χώρες ζήτησαν από το Ισραήλ να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των αμάχων και οι Βρετανοί χαρακτηρίζουν την ισραηλινή επίθεση «δυσανάλογη».

 

Η Νορβηγία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ και εκτίμησε ότι «οι πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός δεν έχουν εξαντληθεί».

 

Η Ισπανία εξέφρασε «τη λύπη της» για την ισραηλινή επιχείρηση και κάλεσε το Ισραήλ να επιδείξει «σεβασμό για τις ζωές των αμάχων, τα σχολεία και τα νοσοκομεία».

 

Το Βερολίνο συντάχθηκε πλήρως με το Τελ Αβίβ, με την Ανγκελα Μέρκελ να δηλώνει πως «και οι δύο πλευρές πρέπει να δεχτούν οδυνηρούς συμβιβασμούς, αλλά στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, όταν πρόκειται για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

 

Σε πολλές πόλεις του κόσμου, στη Μαδρίτη, την Αθήνα, την Αγκυρα, το Παρίσι, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από κτίρια διπλωματικών αρχών του Ισραήλ. Στην Τουρκία, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει το πλήθος που έριχνε πέτρες κατά του ισραηλινού προξενείου. Στην Αγκυρα πολλοί βουλευτές τόσο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης όσο και της αντιπολίτευσης συμπορεύτηκαν με χιλιάδες κόσμου προς την ισραηλινή πρεσβεία. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ζήτησε να απομακρυνθεί από την Τουρκία το μη απαραίτητο προσωπικό. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ζήτησε να συγκληθεί επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Γάζα. Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έκανε σκληρές δηλώσεις κατά της χερσαίας εισβολής και εκτίμησε πως το Ισραήλ απειλεί την ειρήνη όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. «Οσο είμαι πρωθυπουργός, ας μην περιμένουν (οι Ισραηλινοί) τίποτα θετικό από εμένα» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

 

Ο Αμπάς στην Αγκυρα

 

Στην Τουρκία αναμένεται σήμερα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, για συνομιλίες με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, με στόχο την αναβίωση της αιγυπτιακής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας. Η «Haaretz» μετέδωσε ότι πιθανόν να φτάσει στην Τουρκία και ο ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάλ. Ο Μεσάλ υποστήριξε σε συνέντευξη στην Ντόχα του Κατάρ ότι δεν θα συμφωνήσει σε καμία εκεχειρία αν δεν αρθεί το εμπάργκο κατά της Γάζας και τόνισε ότι «οι κατηγορίες που εξαπολύουν οι Ισραηλινοί για χρήση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες στη Γάζα είναι απόλυτα ψευδείς». Ο ηγέτης της Χαμάς αναφέρθηκε και στην παλαιστινιακή ενότητα και είπε πως στόχος του Νετανιάχου είναι να διχάσει τους Παλαιστίνιους και να υπονομεύσει την εθνική τους συμφιλίωση.

 

Στο ίδιο κλίμα και ο Αμπάς, ο οποίος τόνισε χθες στο Κάιρο ότι η επίθεση κατά της Γάζας δεν είναι επίθεση κατά της Χαμάς, αλλά κατά όλων των Παλαιστινίων, που είναι ενωμένοι. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής απηύθυνε επιστολή στην Ελβετία, κράτος-εγγυητή της Συνθήκης της Γενεύης, με την οποία ζητάει επείγουσα διάσκεψη για να εξετάσει τις παραβιάσεις που κάνει το Ισραήλ στη σύμβαση για την προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου.

 

Scroll to top