diki-sfiri-dikastis

21/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Δικαίωση για Κενυάτισσα που δεν θα απελαθεί από την Ελλάδα

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ουσιαστικά για πρώτη φορά αναγνώρισε με απόφασή του την κλειτοριδεκτομή ως βασανιστήριο κατά των γυναικών, απαγορεύοντας στις αστυνομικές αρχές να απελάσουν την μητέρα τριών ανήλικων παιδιών .
      Pin It

Λειτούργησαν με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα οι δικαστές και για πρώτη φορά το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ανέστειλε -προσωρινά έστω- την απέλαση μιας Κενυάτισσας μητέρας τριών παιδιών, διότι στην πατρίδα της διατρέχει κίνδυνο βασανιστηρίων τόσο αυτή (κλειτοριδεκτομή) όσο και τα παιδιά της. Αυτονόητη, αλλά και αξιέπαινη αυτή η απόφαση του δικαστηρίου, που -με αφορμή αίτημα χορήγησης διεθνούς προστασίας (Σύμβαση της Γενεύης του 1951)- ασχολήθηκε με τον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων των γυναικών (Female genital mutilation – FGM).
Η γυναίκα αυτή έφτασε στην Ελλάδα, αναζητώντας βοήθεια, προκειμένου να χειρουργηθεί το ένα παιδί της που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στα κάτω άκρα. Για τον λόγο αυτό, υπέβαλε άμεσα αίτημα διεθνούς προστασίας στο γραφείου ασύλου Αττικής για την ίδια, αλλά και για τα τρία παιδιά της, ηλικίας 13, 5 και 3 ετών. Στο αίτημα εξηγούσε πως ανήκει σε φυλή που αναγκάζει τις γυναίκες να κάνουν κλειτοριδεκτομή, ενώ ταυτόχρονα κινδύνευε κι από μια γνωστή φανατική οργάνωση που ασκεί βία και βασανισμούς.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Δευτέρα 21 Ιουλίου

 

efsyn.gr  

Scroll to top